Kisu Jernström järjestää tänä vuonna 19. kerran suositut Possujuhlat-festarit kyläkauppansa yhteydes-sä. – Joka kerta pitää hakea 10–20 erilaista maksullista lupaa. Kaikki muutkin kustannukset ovat tup-laantuneet kymmenessä vuodessa. Tosin voitto ei ole koskaan ollut Possujuhlien päämäärä. Vieraat ovat varttuneempaa porukkaa, joka tulee viihtymään nostalgisessa tunnelmassa. Kuva: Meeri Utti
28.6.2024 klo 10:27
Uutinen

Kyläkauppias ja muusikko Kisu Jernström selvisi syövästä ja verenmyrkytyksestä – ”Viime vuosi oli todella rankka”

Kun muusikko Kisu Jernström ryhtyi kyläkaupan pitäjäksi, moni povasi, ettei hän selviä kahta vuotta pidempään. Toisin kävi. Hän on pärjännyt yrittäjänä 20 vuotta ja selvinnyt kahdesta syövästä sekä hengenvaarallisesta verenmyrkytyksestä.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Yrittäjä Plus -lehdessä. Tilaa Yrittäjä Plus tästä.

Aurinkoisena arkipäivänä työmies suihkuttaa vesiletkulla Degerby Deli -kaupan asfalttipihaa puhtaaksi, ja pullakuski kantaa leivoslaatikoita sisätiloihin.  

Kristian ”Kisu” Jernström ja hänen vaimonsa Tiina Jernström availevat Inkoossa Degerbyn kylässä sijaitsevaa kauppaa, kuten he ovat tehneet päivittäin jo lähes 20 vuoden ajan. 

Leppoisa tunnelma ei ole itsestäänselvyys, sillä vielä vuosi sitten Kisu Jernström taisteli hengestään vakavan syövän ja verenmyrkytyksen kourissa.  

Juhannuksena 73 vuotta täyttänyt Kisu Jernström tunnetaan Topmost-yhtyeestä, jonka rumpaliksi hän päätyi vuonna 1965. Lisäksi hän on soittanut rumpuja Kirkan ja Dannyn bändeissä sekä tehnyt pitkän soolouran laulajana. 

Suuria hittejä ovat olleet Uneen aika vaipuu, Juustossa löytyy sekä Surun pyyhit silmistäni pois -biisi, jonka hän sävelsi Kassu Halosen kanssa Kirkalle. 

Uusi ala pelotti

Kuinka Jernström sitten päätyi pieneen Degerbyn kylään kauppiaaksi?  

Kun Kisu Jernström parikymmentä vuotta sitten muutti Inkooseen, hän piti kesäisin ”terapiatoria” Degerby Delin edustalla ja myi muun muassa mansikoita, herneitä ja perunoita. Kun kyläkaupan yrittäjä oli jäämässä eläkkeelle, hän kysyi, ryhtyisikö Jernström hänen seuraajakseen.  

– Mietin vähän aikaa ja sanoin sitten ”joo”. Olin ollut pitkään musiikkialalla, joka oli muuttunut valtavasti. Tuntui siltä, että olin antanut panokseni levy-yhtiöille, ja musiikkibisnes maistui puulta. 

Kivutonta yrittäjäksi hyppääminen ei ollut. 

– Moni povasi, etten selviä kahta vuotta pidempään. Itse uskoin, että hyvä tästä tulee, kunhan pidän kulut aisoissa. Silti pelotti, kun ala oli uusi ja taloudellinen vastuu suuri. Jouduin ottamaan lainaa päästäkseni alkuun, ja bisnes lähti kangerrellen liikkeelle.  

Jernströmin edeltäjä oli pitänyt peruselintarvikkeita kauppaavaa kioskia. 

– Keksin, että teen tästä herkkupuodin, jossa myydään erikoistuotteita. Loin suhteen muun muassa Wotkin´sin lihatukkuun ja äyriäistukkuun.  

Nykypäivänäkin Degerby Delin hyllyiltä löytyy peruselintarvikkeiden lisäksi sesongin mukaan muun muassa laadukasta lihaa, mustekalaa ja muita äyriäisiä.  

Kisu ja Tiina Jernström ovat pitäneet yhtä sekä avioparina että kyläkaupan pitäjinä jo lähes 20 vuotta. Kummatkin kuvailevat kumppanin merkitystä lähes samoin sanoin. – On ollut valtavan merkittävää, että olen tavannut ihmisen, jonka kanssa viihdyn ja jonka kanssa on hyvä olla. Kuva: Meeri Utti

Ihastuminen hautajaisissa 

Reilu vuosi sen jälkeen, kun Jernström oli tarttunut kyläkaupan ohjaksiin, hän tapasi tulevan vaimonsa Tiinan muusikko Kari Rostin hautajaisissa.  

Pari kuukautta myöhemmin Tiina muutti Kisun asuntoon kyläkaupan yläkertaan. Naimisiin pariskunta meni kesällä 2010. Jo sitä ennen Tiina oli ryhtynyt pyörittämään kyläkauppaa miehensä rinnalla. 

Jernströmit perustivat kaupan yhteyteen kahvilan sekä pienen pubin ja rakennuttivat terassin.  

– Pubi on yksi tärkeä osa bisnestä. Paikallisia ei kaupalla juuri näy, mutta pubissa käy vakioporukka kyläläisiä oluella. 

Toukokuusta syyskuuhun kestävä sesonki on kaupalle elintärkeä. Silloin asiakkaita käy huomattavasti enemmän verrattuna muihin aikoihin. Osa heistä on faneja, jotka tulevat eri puolilta Suomea tapaamaan idoliaan, räpsimään valokuvia ja pyytämään nimikirjoituksen.  

Pariskunnan mukaan kyläkaupan haasteena ovat olleet vuosien ajan terveystarkastukset, joita he pitävät epäinhimillisinä.  

– Jos jostakin tuotteesta puuttuu suomen- tai ruotsinkielinen teksti, tulee suuri sakko. 

Possujuhlista perinne

Merkittävä virstanpylväs oli, kun Kisu Jernström järjesti kesällä 2006 Possujuhlien nimellä kulkevat festarit kyläkaupan yhteydessä. 

– Halusin varmistaa, että bändini Topmost saa ainakin yhden keikan sinä kesänä, hän naurahtaa.  

Possujuhlista tuli jokakesäinen perinne.  

– Alussa meillä oli kokonainen possu vartaassa. Nykyisin tarjolla on lihan lisäksi vegeruokaa.  

Festareilla ovat musisoineet muun muassa J. Karjalainen, Pepe Willberg, Saara Aalto, Anssi Kela, Smokie ja Johnny Logan.  

Tänä vuonna Possujuhlia vietetään 6. heinäkuuta. Päätähtenä on suosittu brittibändi Sweet, joka tekee jäähyväiskiertueensa. Joka kesä myös kyläkaupan isäntä on viihdyttänyt festariväkeä Topmostin rumpalina. 

Topmost hajosi ja palasi

Tehdään aikahyppy taaksepäin. Pitkän muusikkouran kohokohdaksi Jernström mainitsee Topmostin keikan Tukholmassa Nalen-konserttitalossa vuonna 1967.  

– Kaikki Ruotsin huiput soittivat siellä. Saimme buustia siitä, kun meistä tykättiin myös ulkomailla. Päälavalla oli hieno fiilis.  

Bändi hajosi vuonna 1968.  

– Siinä ei ollut dramatiikkaa. Moni bändi Beatlesia myöten hajosi noihin aikoihin muutaman vuoden jälkeen.  

Sen sijaan yhteen palaaminen Topmostin vanhalla kokoonpanolla Provinssirockissa vuonna 1988 oli riemullinen kokemus. Kaverukset päättivät jatkaa yhdessä keikkailua.   

– Oli makeeta palata yhteen. Jokainen meistä oli puuhannut musiikin parissa kaikki vuodet, ja vanha Topmost oli näpeissämme.  

Tänä vuonna Topmost tekee 60-vuotiskiertueen. 

– Nostalgia perustuu siihen, että soitamme yhä samoja kappaleita kuin 60-luvulla. 

Kuinka jaksat nousta lavalle vuosikymmenien ajan? 

– Ei siinä ole mitään jaksamista. Soittaminen on vain kivaa, ja hyvä palaute tuottaa mielihyvää.  

Kaksi syöpää

Kyläkauppiaan suuret koetukset viime vuosina ovat olleet kaksi syöpää. Vuonna 2020 Jernströmillä diagnosoitiin nielusyöpä. Sytostaatit ja sädehoito purivat, ja nielusyöpä selätettiin. Nurkan takana odotti kuitenkin toinen syöpä.  

Tammikuussa 2023 Jernströmiä alkoi vaivata väsymys. Lääkäri totesi hemoglobiiniarvoksi 66 ja passitti miehen tutkimuksiin. Jernströmillä diagnosoitiin ruokatorven ja vatsalaukun portin sarkooma.  

– Sarkooma oli monta astetta hurjempi kuin nielusyöpä. Kohta, jossa kasvain oli, vuoti koko ajan verta.  

Kaiken lisäksi Jernström sai syöpäleikkaukseen liittyvän epiduraalipuudutuksen yhteydessä verenmyrkytyksen. Se vei viideksi päiväksi teho-osastolle, ja sairaalareissu venähti kuukauden mittaiseksi.  

– Verenmyrkytys oli viedä hengen. Viime vuosi oli todella rankka.  

Kun suurta syöpäkasvainta hoidettiin sädehoidolla, Jernströmissä heräsi taistelutahto. 

– Tsemppasin itseäni Tiinan ja kavereiden tuella. Uskon, että sillä on myös fyysinen merkitys, ettei luovuta.  

Samaan aikaan Tiina hoiti yksin kyläkauppaa.   

– Itku tuli, kun asiakkaat kysyivät, selviääkö Kisu hengissä, Tiina Jernström kertoo.  

Sarkooma leikattiin onnistuneesti kesän alussa 2023, ja Kisu Jernström kehuu saaneensa hienoa hoitoa. Hän pääsi kotiin sairaalasta syntymäpäivänään 20. kesäkuuta. 

Tällä hetkellä hän voi hyvin henkisesti, mutta fyysinen kunto on heikko.  

– Lihaksia lähti paljon, ja kohotan kuntoani liikunnalla. Tässä kuitenkin ollaan, ja valmistaudun jälleen Possujuhliin, hän hymyilee. 

MILLA RAUTIAINEN

Kisu Jernström

Kuka: Degerby Deli -kyläkaupan yrittäjä, iskelmälaulaja, lauluntekijä ja 1960-luvulla perustetun Topmost-yhtyeen rumpali
Ikä: 73
Perhe: Kaksi aikuista tytärtä sekä Tiina-vaimo ja tämän kaksi aikuista poikaa
Harrastukset: Kävelylenkit, pyöräily, jumppa, vesijumppa

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.