YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

31.12.2018 klo 12:02
Uutinen

Kymmenen vuoden ”kiireinen hetki” uuvuttaa yrittäjän – Palautumista on hyvä oppia ennen täysstoppia

Vuoden vaihteessa on tapana tehdä lupauksia. Paras lupaus, jonka yrittäjä voi itselleen tehdä, on pienet teot työssäjaksamisen edistämiseksi.

– Jos yrittäjä haluaa, että yritys menestyy, hänen täytyy pitää jaksamisestaan huolta, kertoo fysiatrian erikoislääkäri ja eläkeyhtiö Elon lääketieteellinen johtaja Maarit Gockel Suomen Yrittäjien Kasvuyrittäjäverkoston, SY:n, Elon, Fennian ja Finnveran Kasvun tiellä -tapahtumassa.

– On tärkeää tietoisesti huolehtia palautumisesta. Mieti yksi rentoutumistapa, jota voit tehdä päivittäin, Gockel sanoo.

Palautuminen on suurin yrittäjien työssäjaksamisen haaste. Vapaapäivät, sosiaaliset kontaktit työpaikan ulkopuolella ja päivittäiset tauot ovat asioita, joista ei saisi lipsua.

– Yrittäjät usein ajattelevat, että kiireinen vaihe kestää vain hetken, mutta vaihe saattaakin venähtää kymmeneksi vuodeksi. Lomia ei ole pidetty, mikä korostuu eläkehakemuksissa. Ihminen uupuu, mikä lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä, Gockel sanoo.

Jos ihminen kärsii jatkuvasti stressistä, yölläkään keho ei enää palaudu.

Gockel kehottaa pitämään kiinni viikoittaisesta vapaapäivästä, päivittäisestä rentoutumishetkestä ja tauosta sekä kesälomista. Valtaosalle ne riittävät jaksamisen ylläpitämiseksi.

Lisäksi yrittäjän täytyisi huolehtia työpaikan ulkopuolisista sosiaalisista kontakteista.

Pieniä taukoja kotitoimistossa

Kiinteistövälittäjien sihteerinä toimiva yrittäjä Nina Kajonsolan viikkorytmi elää kiinteistövälittäjien rytmissä. Se tarkoittaa töitä usein sunnuntaisin. Lauantai on viikon ainoa vapaapäivä.

Kajonsola huomaa stressin ja kuormittumisen uniongelmina sekä ryhdin ja kunnon lysähtämisenä. Silloin pitää päästä liikkeelle.

– Lauantaisin teen mitä huvittaa. Yritän olla tekemättä kotitöitä. Olen perheen kanssa ja kotoilen. Silloin ei katsota kelloa tai kalenteria. Paras rentoutumiskeino on mennä metsälenkille, Kajonsola kertoo.

Kajonsola on toiminut monenlaisena yrittäjänä. Hän on tehnyt kotisiivousta, hevosvaellusohjaajan työtä ja toiminut kiinteistövälittäjänä. Nyt hän hoitaa yrittäjänä muiden kiinteistövälittäjien paperityöt asiakirjojen hankinnasta niiden arkistointiin.
Kajonsola tekee töitä kotoa, joten kotitoimistossa työpäivää on helppo palastella esimerkiksi heittämällä pyykit koneeseen tai lenkittämällä koiraa. Pienet tauot auttavat arjessa.

– Yrittäjänä työn kuormittavuus syntyy usein siitä, että tasapainon löytäminen on haastavaa. Töitä on tulee useammalta yrittäjältä yhtä aikaa, ja ne on tehtävä nopeasti, jotta kohteet saadaan myyntiin. Sillä tavalla ala on hektinen. Välillä voi olla lyhyitä hetkiä hiljaisempaa. Lomista on kuitenkin pidettävä kiinni, Kajonsola sanoo.

Vedä jarrusta ennen hätäjarrutusta

Harri Kolehmainen näyttäytyy äkkiseltään yli-ihmisenä. Kolmekymppinen yrittäjä on päivätyössä ulkoistuspalveluita tarjoavan Oma asiakaspalvelun operatiivisena johtajana.

Viikonloppuisin Kolehmainen tekee oman yrityksensä kautta moottoriurheilu- ja yritystapahtumien juontokeikkoja. Lisäksi hän ajaa moottorikelkalla kilpaa ja pitää aiheesta Youtube-kanavaa. Kilpaurheilu vaatii treenaamista, joten sille on löydyttävä kalenterista aikaa. Samoin puolisolle.

– Joskus herään aamuviideltä, jotta ehtii tehdä kaiken. Työ ja hauskanpito menevät usein sekaisin, mutta kotona meillä menee kahdeksan ja yhdeksän välillä puhelimet äänettömälle ja älä häiritse -tilaan. Sovimme myös puolison kanssa kimpassa päiviä, jolloin emme tee töitä. Toteutus onnistuu vaihtelevasti, Kolehmainen kertoo.

Lisäksi Kolehmainen aloittaa Helsingin Nuorten Yrittäjien puheenjohtajana tulevalla kaudella.

Rentoutuakseen Kolehmainen katsoo esimerkiksi tv-sarjoja. Jos tahti alkaa olla liian kova, Kolehmaisella on lähipiirissä ihmisiä, jotka huomauttavat siitä. Hän on jo alkanut tunnistamaan tilanteita itsekin.

Yrittäjänä Kolehmainen ei kuitenkaan koe samanlaista väsymystä kuin palkkatöissä ollessaan.

– Päivätöissä väsymys pääsi kerran niin pitkälle, että ajoin kolarin. Pitää itse osata vetää jarrusta ennen kuin tulee hätäjarrutus, hän tietää nykyään.

Kolehmainen on tutkinut unta ja omaa kehoaan paljon itsemittauslaitteilla ja oppinut kehon toiminnasta sitä kautta paljon. Stressitason noustessa uni muuttuu katkonaiseksi, eikä keho palaudu yöllä, vaikka nukkuisikin.

– Säännöllinen liikunta ja tasapainoinen ravinto ovat tärkeitä. Alkoholin käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota, koska se kuluttaa kehoa ja aivoja. Itse olen jättänyt alkoholin lähes kokonaan, Kolehmainen sanoo.

Gockelin mukaan unettomuus tai unen häiriöt ovat yksi kaikkia työikäisiä piinaava ongelma. Se sotkee kortisoliaineenvaihduntaa, joka vaikuttaa stressihormoniin ja lisää lihomisen riskiä.

Ylikuormittumisen merkit näkyvät ja tuntuvat kehossa. Verenpaine ja leposyke nousevat, jännitys menee niskaan tai vatsaan, mieliala heittelee ja osalla tupakointi tai alkoholin käyttö kasvaa. Alkoholipitoinen iltajuoma saattaa auttaa nukahtamaan, mutta sotkee unen laadun ja palautumista.

– Kannattaa opetella tunnistamaan oma stressikanava ja tapa reagoida. Elintapoja voi tarkistaa ja ajatella kehoa ystävänä. Se kertoo merkkejä, milloin asioita olisi syytä muuttaa, Gockel korostaa.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Harri Kolehmaisen kuva Jasmin Ketola