YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

12.6.2019 klo 07:00
Uutinen

Kysely: 60 prosenttia yrittäjistä valmis luopumaan yritystuista kokonaan tai osittain

44 prosenttia yrittäjistä on valmis luopumaan yritystuista osittain ja 16 prosenttia kokonaan. Asia käy ilmi tuoreesta Yrittäjägallup-kyselystä.

Kantar TNS kysyi Suomen Yrittäjien pyynnöstä yrittäjien mielipiteitä yritystuista. Yrittäjägallupiin vastasi 1012 yrittäjää.

44 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että yritystuista voi luopua osittain, 16 prosenttia luopuisi niistä kokonaan. 27 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että niitä tarvitaan kilpailukyvyn vuoksi. 13 prosenttia vastaajista ei ottanut asiaan kantaa.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismasta ei yllätä, että niin moni yrittäjä olisi valmis luopumaan yritystuista osittain.

– Yrittäjillä näyttää olevan hyvin perusteltu käsitys yritystukien vaikutuksista. He ymmärtävät, että osa yritystuista on välttämättömiä joko kilpailukyvyn säilyttämisen takia tai sen takia, että ne tulevaisuudessa lisäävät talouskasvua. Tutkimus, kehittämis- ja innovaatiotukiin suhtaudutaan myönteisesti, Kuismanen sanoo.

Juttu jatkuu kuvan alla

Yritystuet vääristävät kilpailua

63 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että yritystuet vääristävät yritysten välistä kilpailuasetelmaa. 18 prosentin mielestä se ei vääristä kilpailua, ja 19 prosenttia ei osannut sanoa.

– On absurdia, jos samalla toimialalla toimivista yrityksistä jotkut saavat tukia ja toiset eivät. Klassinen esimerkki tästä on energiaveron palautus, jota saa vain isot yritykset. Yritystuilla on miltei aina kilpailua vääristäviä vaikutuksia, siksi niiden jakaminen pitää perustua tutkittuun tietoon niiden hyödyistä ja haitoista.

63 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että yritystuet ylläpitävät tehotonta tuotantorakennetta. 14 prosenttia oli tästä eri mieltä ja 24 prosenttia ei osannut sanoa.

– Jos yritys saa yritystukea, niin silloin mahdollisuudet pärjätä ovat luonnollisesti paremmat. Muiden yritysten pitää olla tuottavampia kuin tukea saava yritys pysyäkseen kilpailussa mukana. Tilanne voi johtaa myös siihen, että tukea saava yritys pystyy ”monopolisoimaan” markkinan ja siten uusilla yrityksillä ei ole edes mahdollisuutta astua kyseessä olevalle markkinalle, Kuismanen huomauttaa.

66 prosenttia vastaajista kannatti sitä, että yritystuet pitäisi kohdentaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan tukemiseen. 14 prosenttia oli eri mieltä ja 19 prosenttia ei osannut sanoa.

Hiilijalanjäljen pienentäminen yritystukien ehtona jakaa yrittäjät jyrkästi: 40 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että yritystukien ehtona voisi olla hiilijalanjäljen pienentäminen. 39 prosenttia taas vastusti ajatusta. 21 prosenttia ei osannut sanoa.

Kyselyn teki Kantar TNS Suomen Yrittäjien pyynnöstä. Kyselyyn vastasi 1012 yrittäjää. Tiedot kerättiin toukokuun 2019 toisella ja kolmannella viikolla. Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta +- 3,1 prosenttiyksikköä.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuvat: Getty Images, Yrittäjägallup