YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Getty Images
4.9.2023 klo 11:21
Uutinen

Lähes 40 prosenttia yrityksistä kärsii osaajapulasta – Sivukulujen alentaminen ja paikallinen sopiminen suosituimpia ratkaisukeinoja

Lähes 40 prosentilla yrityksistä on vaikeuksia löytää uutta työvoimaa, kertoo Yrittäjägallup.

Elokuussa kyselyyn vastanneet yrittäjät ja yritysten edustajat esittävät ratkaisuiksi työvoimapulaan muun muassa palkan sivukulujen alentamista ja paikallisen sopimisen lisäämistä.

Viisi henkilöä tai enemmän työllistävistä yrityksistä noin 67 prosentilla on hankaluuksia löytää työvoimaa. Ongelma on suurin teollisuudessa ja rakentamisessa, jossa yli puolella yrityksistä on vaikeuksia löytää työvoimaa. 

Edellinen mittaus tehtiin maaliskuussa 2023, jolloin myös 39 prosenttia pk-yritysten edustajista raportoi työvoimalasta.  

Lisäksi edelleen joka neljännellä (26 %) yrityksellä työvoimapula on kasvun este.  

– Työvoimapula rajoittaa jopa 80 000 yrityksen kasvua Suomessa. Valtava kasvun potentiaali jää käyttämättä. Siksi tarvitsemme muutoksia työmarkkinoille ja sosiaaliturvajärjestelmään. Myös yritysten omilla toimilla kuten harjoittelupaikkojen tarjoamisella on tärkeä merkitys, johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo. 

Kyselyyn vastanneet yrittäjät esittävät useita keinoja vähentää työvoimapulaa sekä uudistamalla sääntelyä että tekemällä yrityksen sisäisiä toimenpiteitä. 

Tärkeimmäksi keinoksi nostetaan palkan sivukulujen alentaminen (48 %). Muita tärkeitä keinoja ovat paikallisen sopimisen lisääminen (39 %), henkilöperusteinen irtisanomisen helpottaminen (38 %) ja määräaikaisten sopimusten helpottaminen (37 %). 

Yli kymmenen työllistävillä tärkeimpiä työvoimapulan ratkaisutoimia ovat sivukulujen alentaminen (63 %), paikallisen sopimisen lisääminen (59 %), henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen (59 %), takaisinottovelvoitteen poisto (55 %) ja määräaikaisten sopimusten helpottaminen (54 %). 

– Yrittäjät esittävät juuri niitä keinoja, joita hallitusohjelma sisältää. On erinomaista, että hallitus on lähtenyt sääntelymuutosten valmistelussa ripeästi liikkeelle, Makkula sanoo. 

Harjoittelupaikkojen tarjoaminen (29 %), paikallisen sopimisen lisääminen (27 %) ja oppilaitosyhteistyön lisääminen (27 %) saavat eniten mainintoja yrityksen omista keinoista helpottaa työvoimapulaa. 

Joka kahdeksannella ulkomaista työvoimaa 

Vain noin joka kahdeksannella kyselyyn vastanneella yrityksellä (12 %) on ulkomaista työvoimaa. Osuus kasvaa voimakkaasti yrityksen henkilömäärän kasvaessa. Eri toimialoista osuus on suurin teollisuudessa (31 %). 

– Työperäinen maahanmuutto ei ole ratkaisu kaikkien yritysten työvoimapulaan. Ulkomaisen työntekijän rekrytointi on erityisesti pienelle yritykselle raskas prosessi, asiantuntija Albert Mäkelä Suomen Yrittäjistä muistuttaa.  

Yrityksistä kymmenen prosenttia ilmoittaa, että yrityksellä on aikeita hankkia ulkomaista työvoimaa, mikä on vähemmän kuin vertailukyselyssä 2021. Vastaajista 77 prosenttia ei aio hankkia ulkomaista työvoimaa. Silti 54 prosenttia yrityksistä kertoo, että ulkomaisen työvoiman palkkausta tulisi helpottaa. 

– Kun työvoimaa tarvitaan heti, yrityksessä ei ole aikaa odottaa työntekijän oleskelulupaa useaa kuukautta. Oleskelulupaprosesseja on nopeutettava ja yksinkertaistettava, Mäkelä sanoo.  

– Erityisesti ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnasta olisi syytä luopua. Vaikka sopiva ulkomaalainen työntekijä olisi löytynyt, palkkaaminen voi tyssätä siihen, Mäkelä sanoo.  

Yrittäjägallupin tuloksiin voi tutustua tarkemmin tästä.

Näin kysyttiin

Yrittäjägallupiin vastasi 1 207 pk-yrityksen edustajaa 9.–16.8. välisenä aikana.

Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta 2,8 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Tutkimuksen toteutti Kantar Public Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. 

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus
Avaa pop-up -ikkuna