YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Lähipäivinä jyrisee ja salamoi: Näin ehkäiset ukonilman tuhot sähkölaitteille – ”Pienikin laite voi olla riski”
Tietokirjailija Petteri Järvinen muistuttaa akkujen ylikuumenemisen vaaroista.
Elisan laiteliiketoiminnasta vastaava johtaja Olli-Pekka Nokkonen kehottaa suhtautumaan ukonilman riskeihin riittävällä vakavuudella. Ukkosia ja rajujakin sateita on ennustettu eri puolille Suomea.
– Haja-asutusalueella tai erityisen ukkosherkällä alueella puhelin- ja sähköverkkoon kytketyt tietokoneet ja niihin liitetyt laitteet kannattaa irrottaa pistorasioista ukkosen ja myrskyn ajaksi, Nokkonen opastaa.
Laajakaistalaitteet kannattaa hänen mukaansa niin ikään irrottaa seinästä. Kyseisiä laitteita ovat esimerkiksi modeemit ja reitittimet. Laitteet on syytä irrottaa paitsi sähköverkosta, myös antennipistokkeesta, koska jännitepiikki voi tulla myös antenniverkon kautta. Jos käytössä on ADSL-yhteys tai sitä nopeampi VDSL-yhteys, käyttäjän kannattaa irrottaa lisäksi puhelinjohto puhelinpistokkeesta. Näin välttyy laitteiden rikkoutumisilta.
Nokkonen muistuttaa kätevästä tavasta suojautua jännitepiikeiltä. Ylijännitesuojan tarkoituksena on suojata sähkölaite virtapiikeiltä.
– Ylijännitesuojia on erilaisia, ja ne kestävät jännitepiikkejä eri tavalla. Ylijännitesuojan tehtävänä on estää salaman tai linjalle kaatuneen puun aiheuttaman virtapiikin siirtyminen rakennuksen sähköverkkoon ja laitteisiin, Nokkonen selvittää.
Ukkonen voi mykistää kännykän
Vaihtoehtona ylijännitesuojalle on niin sanottu UPS-laite, jossa on oma akku. Se antaa virtaa UPSiin liitetylle laitteelle jonkin aikaa virran katkeamisen jälkeen. Virtaa riittää akun koon mukaan joistakin minuuteista kymmeniin minuutteihin.
Ukkonen voi aiheuttaa häiriöitä myös matkapuhelinverkon toimintaan. Matkapuhelinverkon tukiasemat toimivat sähköllä, ja tukiasemat on varmistettu sähkökatkojen varalta akuilla.
– Pitkäkestoiset sähkökatkokset aiheuttavat katkoksia myös matkapuhelinverkon toimintaan sähkönsyötön estyessä. Jos puhelimesi ei löydä verkkoa, käynnistä puhelin uudelleen. Puhelin hakee tällöin verkon uudestaan, Nokkonen neuvoo.
Kotona on hyvä olla varavirtalähde, joka kannattaa ladata täyteen hyvissä ajoin ennen ukonilman alkamista.
Näin varmistat riittävän vakuutusturvan
- Salamaniskujen aiheuttamat vahingot ovat harvinaisia ja niiden aiheuttamia vahinkoja korvataan yrityksille vain joitain yksittäisiä vuositasolla.
- Usein ukkosen aiheuttamia vahinkoja tulee myrskyjen yhteydessä, jolloin vahinkoja on saattanut syntyä myös muuten kuin vain ukkosesta.
- Riskeihin voi varautua hankkimalla riittävän laajan vakuutusturvan. All Risks -tyyppiset vakuutukset korvaavat äkillisten ja ennalta arvaamattomien tapahtumien aiheuttamat vahingot. Yrittäjä voi myös hankkia erillisiä vakuutuksia oman tarpeensa mukaan. Ukkosen ja myrskyjen aiheuttamia vahinkoja korvataan myrskyvakuutuksesta. Rikkovakuutus voi puolestaan korvata esimerkiksi sähköilmiöstä yrityksen sähköjärjestelmille koituneita vahinkoja.
- Jos salamanisku aiheuttaa laajempaa vahinkoa tai rikkoo yrityksen toiminnan kannalta olennaisia laitteita tai koneita, voi yrityksen toiminta keskeytyä korjauksen ajaksi. Sen varalta kannattaa hankkia vakuutus toiminnan keskeytykselle.
Lähde: Fennia
Tietokirjailija varoittaa akkuriskistä
Tietokirjailija Petteri Järvinen on huomannut riskin, joka sisältyy toimiston sähkölaitteiden lisääntyneeseen määrään.
– Omassa toimistossani on 12-osainen pistorasia, joka sekin on käynyt jo pieneksi. Mikään määrä ei tunnu riittävän, vaikka tarjolla on jättikokoisia jakorasioita.
Järvinen on pitkän uransa aikana toistaiseksi välttynyt salamaniskujen seurauksena syntyneiden jännitepiikkien aiheuttamilta sähkölaitteiden rikkoutumisilta.
– Ainoa kesäinen vahinko kävi 2000-luvun alussa. Tein takapihalla läppärin ääressä töitä ja tietokoneen näyttöön kaatui haravan varsi.
Tietokirjailija haluaa kuitenkin varoittaa riskeistä, jotka liittyvät sääilmiöihin, mutta myös akkujen kuumenemisiin.
– Sähköviat voivat ilmetä myös muista syistä kuin salamaniskun seurauksena. Julkisuudessa on kerrottu tuleen syttyneistä akuista, joita ei ole vahdittu. Pahimmillaan riskinä on tulipalo. Sähkön kanssa ei ole koskaan leikkimistä. Pienikin laite yöpöydällä voi olla riski, jos sitä ladataan esimerkiksi yön aikana.
Järvinen kehottaa ostamaan vain laitteisiin vain laitteen valmistajan omia akkuja.
– Halvalla ostetussa tarvikeakussa on riski.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi