Sähkökatko
Sähkökatkot vaivaavat yrittäjiä Lahdessa sijaitsevassa taloyhtiössä. Kuvituskuva. Kuva: Getty Images
1.9.2022 klo 19:29
Uutinen

Lahtelaisen taloyhtiön sähköt katkesivat taas: Tavarahissi ei toimi, työntekijät hapuilevat pimeässä porraskäytävässä, kukaan ei tavoita vuokraisäntää – “Pelkona on, toimiiko lämmitys talvella”

Saman vuokraisännän kanssa on ollut ongelmia myös Iisalmessa. Yrittäjät ovat toivottomassa tilanteessa.

Lahden keskustassa sijaitsevassa kerrostaloyhtiössä toimivat yritykset ovat erikoisessa tilanteessa. Taloyhtiön sähköt olivat poikki koko toukokuun ja sama toistui heinäkuussa. Sähköt ovat poikki tälläkin hetkellä.

Kiinteistössä toimiva yritys kertoo tilanteestaan nimettömänä.

– Tämä on aivan uskomatonta. Kukaan ei ole vastuussa, yrittäjä kertoo.

Yrityksellä on oma sähkösopimus, mutta suuressa osassa taloa sähköt ovat poikki. Porraskäytävät ovat pimeänä, hissit eivät toimi ja ilmanvaihto on mykkä.

– Pelkona on, toimiiko lämmitys talvella. Ilmanlaatu tiloissamme on todella huono. Kesällä täällä oli niin kuuma, että oli vaikea työskennellä.

”Vuokraisäntä vähätteli ongelmaa”

Tavarahissin toimimattomuus vaikeuttaa yrityksen toimintaa, koska esimerkiksi isoja toimituksia on vaikea siirtää. Viime aikoina ongelmat ovat pahentuneet, sillä nyt myös jätehuolto on katkennut.

– Viikko sitten jätehuoltoyhtiön haki jäteastiat pois taloyhtiön pihalta, yrittäjä kertoo.

Hän on onnistunut saamaan kiinteistön vuokraisännän puhelimen päähän kahdesti toukokuun alun jälkeen. Ensimmäisellä kerralla vuokraisäntä vähätteli ongelmaa.

– Hän lupasi ottaa ongelman ”kärkihankkeekseen”, mutta mitään ei ole sen jälkeen tapahtunut.

Kun vuokralainen seuraavan kerran tavoitti vuokraisännän juhannuksen aikoihin, hän lupasi jälleen laittaa asiat kuntoon. Sovittiin palaverista, mutta sitten yhteydenpito hiljeni jälleen.

Kiinteistössä toimii kymmeniä yrityksiä, joista osa on jo päättänyt muuttaa uuteen osoitteeseen. Kaikkien kohdalla muutto ei kuitenkaan onnistu yhtä helposti.

– Koko yrityksen toiminta on vaakalaudalla. En olisi koskaan uskonut, että joudumme tällaiseen tilanteeseen. Luulisi, että vuokralaisella on jotain laillisia oikeuksia.

Sama ongelma Iisalmessa

Kerroimme Iisalmen keskustassa sijaitsevan kerrostaloyhtiön ongelmista viime kesäkuussa. Kiinteistöllä on sama omistaja kuin Lahden ongelmatalossa. Tuolloin vuokraisäntä Veli-Pekka Korhonen kertoi Iisalmen sähkökatkosten syyksi ongelmat sähköpostin ja Postin kanssa. Emme tavoittaneet vuokraisäntää kommentoimaan Lahden tapausta.

Savonkatu 19
Ravintolayrittäjä Kirsi Niva ei voi uskoa tilannetta todeksi.

Iisalmen Savonkadulla sijaitsevan ravintola Tuoppi-Kellarin yrittäjä Kirsi Niva kertoo, että sähkökatkokset ovat jatkuneet.

– Ilmastointi ravintolan alemmassa kerroksessa on jälleen pois pelistä, minkä takia joudumme toimimaan yhdessä kerroksessa. Sähköt katkesivat viikko sitten. Kerrostalon porraskäytävässä ei ole valoja eivätkä hissit toimi. En voi käsittää tätä tilannetta.

Yrittäjien asiantuntija: Vahingonkorvausten saaminen voi olla hankalaa

Suomen Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkönen-Sandberg pitää yrittäjien tilannetta molemmissa tapauksissa hankalana, sillä laissa ei ole sääntelyä, jolla vuokralainen voisi pakottaa kiinteistön omistajan maksamaan laiminlyödyt sähkölaskut.

– Vuokralainen voi ryhtyä toimiin vuokrasopimuksen purkamiseksi. Mahdollisten vahingonkorvausten saaminen voi olla hankalaa, jos vuokranantaja on esimerkiksi maksukyvytön. Yksi vaihtoehto voisi olla yhdessä kaikkien vuokralaisten kanssa laatia purku-uhkainen vaatimus vuokranantajalle, jos kaikki (tai enemmistö) vuokralaisista olisivat tähän suostuvaisia.

Rytkönen-Sandberg pitää varteenotettavana vaihtoehtona myös yhteydenottoa kunnan rakennusvalvontaviranomaiseen tai terveysviranomaiseen.

– Heitä voi pyytää tutkimaan asia sekä velvoittamaan kiinteistön omistaja huolehtimaan laiminlyötyjen velvoitteiden suorittamisesta siten, että turvallinen toiminta kiinteistössä voidaan taata.

Yrittäjä, oletko törmännyt vastaaviin ongelmiin? Kirjoita kokemuksistasi meille osoitteeseen toimitus@yrittajat.fi

Pauli Reinikainen