YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
”Lakia alettu rikkoa systemaattisesti” – Elinkeinoelämän järjestöiltä kiireellinen toimenpidepyyntö hyvinvointialueiden hankintojen takia
Neljä keskeistä elinkeinoelämän järjestöä on toimittanut kilpailu- ja kuluttajavirastolle kiireellisen toimenpidepyynnön hyvinvointialueiden lainvastaisiksi arvioitujen suorahankintojen takia.
Toimenpidepyynnön jättivät maanantaina KKV:lle Suomen Yrittäjät, Elinkeinoelämän keskusliitto, Perheyritysten liitto ja Keskuskauppakamari.
– Hyvinvointialueet ovat alkaneet rikkoa hankintalakia systemaattisesti. Ne ostavat ensin minimaalisen osuuden monikunnallisesta jättiyhtiöstä, jolta sitten ostetaan tavaraa ja palveluita suoraan, ilman kilpailutusta. Olemme kehityskulusta todella huolissamme, kilpailuasiantuntija Annaliisa Oksanen EK:sta sanoo.
Muodollisesti järjestöt vaativat toimenpidepyynnössään KKV:tä tutkimaan, rikkooko Vantaan ja Keravan hyvinvointialue lakia tilatessaan Sarastialta henkilöstöhallinnon järjestelmän ja palveluita ilman kilpailutusta. KKV:ta vaaditaan saattamaan sidosyksikköhankintojen laillisuus markkinaoikeuden tutkittavaksi.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue ryhtyi Sarastian omistajaksi tammikuussa 2022 ostamalla siltä vain 0,04 prosentin omistusosuuden. Sarastialla on 286 omistajaa, joiden joukossa on kaupunkeja ja hyvinvointialueita eri puolilta Suomea. Peräti 269 omistajista omistaa alle prosentin Sarastiasta, ja sen hallituksessa on kuusi jäsentä. Sarastian liikevaihto vuonna 2021 oli 154 miljoonaa euroa.
Keinotekoisia järjestelyjä on Suomessa kymmeniä.
Harri Jaskari, Suomen Yrittäjät
Kysymys on järjestöjen mukaan laajemmasta rakenteellisesta kilpailuongelmasta, johon on saatava selvyys. Kyseessä on yleinen ja valtakunnallinen ilmiö.
– Sarastia on vain jäävuoren huippu. Sarastian tyyppisiä keinotekoisia järjestelyjä on Suomessa kymmeniä. Arviomme mukaan kuntien ja hyvinvointialueiden kikkailu monopolisoi tukipalveluiden markkinaa yli 15 miljardin euron arvosta, sanoo Suomen Yrittäjien elinkeinopolitiikan johtaja Harri Jaskari.
Yli 2 000 kuntien ja hyvinvointialueiden yhtiötä on valtaamassa yksityisten pesula-, catering-, ict- ja kiinteistöpalveluyritysten markkinoita ja heikentämässä yksityisten yritysten toimintaedellytyksiä.
Hyvinvointialueet aloittavat toimintansa vuoden 2023 alusta. Hyvinvointialueet perustava laki tuli voimaan heinäkuussa 2021.
Kiire on usein esitetty kilpailutuksen sivuuttamisen syyksi. Elinkeinoelämän järjestöjen mukaan kiireellä ei kuitenkaan voi perustella pysyvää markkinoiden tukahduttamista.
– Sote-uudistuksessa on vakava valuvika, joka on korjattava mitä pikemmin. Uudistus ei saa johtaa julkisiin monopoleihin ja vanhojen toimintamallien säilyttämiseen, sanoo Keskuskauppakamarin johtaja Johanna Sipola.
– Toimivan markkinatalouden perusperiaatteena on, että julkiset hankinnat kilpailutetaan. Se on veronmaksajan ja kustannustehokkaiden julkisten palvelujen tuottamisen ehto, Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen sanoo.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Vinkkaa meille juttuaihe!
Toimitus
toimitus@yrittajat.fi