YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Ilmalämpöpumppujen kysyntä
Alan yrittäjä ihmettelee taloyhtiöiden vastarintaa. Kuva: Getty Images
4.7.2022 klo 16:01
Uutinen

Lämpöpumppuja asentava Erkki, 73, kyllästyi taloyhtiöiden jaaritteluun: ”Olen käynyt kaksioissa, joissa lämpötila on 32 astetta”

Ilmalämpöpumppujen kysyntä on juuri nyt niin kovaa, että seuraavat asennukset menevät monin paikoin elokuun puoliväliin. Yksinyrittäjä ihmettelee taloyhtiöiden vastahankaisuutta pumppujen asentamiseen.

Lämpöpumppualalla eletään vähintään yhtä kiireistä aikaa kuin viime vuoden kesällä. Asiakkaat eivät tänä kesänä mieti pelkästään viilennystä, vaan mietteissä on tulevan talven sähkön hinta ja ylipäätään Ukrainan sodan vaikutukset energian hintoihin. Yhä useampi haluaa ilmalämpöpumpuista apua kallistuneisiin lämmityskustannuksiin.

Espoolaisen Tapiolan Lämpöpumppu Ky:n yksinyrittäjä Erkki Liehu, 73, on asentanut ilmalämpöpumppuja 11 vuotta. Sitä ennen hän oli 20 vuotta elintarvikekaupan alalla.

– Pumpulla voi säästää noin 50 prosenttia lämmityskuluista leutona talvena. Sähkön hinnassa kannattaa huomioida, että sähköenergian lisäksi käyttäjä maksaa sähköveron ja siirtomaksut, Liehu huomauttaa.

Jo eläkeikään ehtinyt Liehu asentaa pumppuja lähinnä omaksi harrastuksekseen. Töitä on kuitenkin riittänyt jopa liian kanssa.

– Asennan 50-80 pumppua vuodessa enkä mainosta missään. Nytkin olen jarrutellut. Sanon, että en ota uusia asiakkaita ennen elokuuta. Mökillekin pitäisi ehtiä hommiin, Liehu sanailee.

Toisaalta ilmalämpöpumppujen kysyntä on nyt niin kovaa, ettei laitteita juurikaan ole saatavilla ennen elokuun puoliväliä. Toisin kuin viime kesänä, nyt pumppujen asennuksessa käytettäviä tarvikkeita on ollut paremmin saatavilla.

– Viime vuoden loppukesällä pumput loppuivat kokonaan ja telineiden, kylmäaineputkien ja koteloiden niin ikään. Nyt olen varautunut, varastossa on vielä pumppuja ja tarvikkeita, mutta punaisella alkavat olla.

Yksi pumppujen toimituksia hidastanut ilmiö on sirupula, joka on haitannut viime syksystä lähtien etenkin ulkoyksiköiden saantia. Liehun mukaan ongelma on viime aikoina hieman helpottanut.

”Taloyhtiöt pumppuvastaisia”

Liehua ei tällä hetkellä harmita niinkään laitteiden huono saatavuus, sillä enemmän häntä kismittää taloyhtiöissä vallalla oleva vastustus ilmalämpöpumppuja kohtaan.

– Olen vieraillut kaksioissa, joissa huoneiston lämpötila on 32 astetta. Siinä vaiheessa taloyhtiöllä on vastuu huolehtia asunnon viilentämisestä. Tästä huolimatta osa taloyhtiöistä niuhottaa eikä halua antaa asukkaalle lupaa pumpun asentamiseen. On olemassa oikeuden päätös siitä, että jos asennus ei tee vahinkoa taloyhtiön seinille, sitä ei voi kieltää. Parvekkeen ja asunnon välinen seinä on asukkaan käytössä, Liehu kommentoi.

”On olemassa oikeuden päätös siitä, että jos asennus ei tee vahinkoa taloyhtiön seinille, sitä ei voi kieltää.”

Erkki Liehu

Hän harmittelee, että monessa tapauksessa joko yhtiökokous tai isännöitsijä vetkuttelee luvan antamisessa. Jarrutusta voi tulla myös muilta asukkailta, jotka ovat huolissaan ilmalämpöpumpun aiheuttamasta melusta.

– Asensin vastikään pumpun Tapiolassa. Asunnon ikkunasta näkyi moottoritie. Mittasin desibelimittarilla tiestä kuuluvan äänen, joka oli 70 desibeliä. Sen jälkeen laitoin asunnon parvekkeelle asennetun pumpun käyntiin ja mittasin äänen metrin päästä. Pumppu lisäsi melua viidellä desibelillä.

Liehun mukaan tämä osoittaa, että monessa tapauksessa asunnon taustamelu on pumpun ääntä korkeampi, koska pumppu ei toimi jatkuvasti täydellä teholla, ja moni kytkee laitteen yöksi pois päältä.

– Moni tarttuu siihen, että pumpun valmistaja ilmoittaa laitteen maksimimeluksi 50 desibeliä. Arvo on mitattu laitteen etupuolelta metrin etäisyydeltä. Harvoin naapuri on kuuntelemassa ääntä metrin päästä ja seiniäkin on välissä.

Pauli Reinikainen