YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Lapin liiton yhteysjohtaja Heli Knutars (vas.) ja Lapin Yrittäjien toimitusjohtaja Ella-Noora Kauppinen.
11.10.2024 klo 07:00
Uutinen

Lapin kunta- ja aluekehityspäivät 2024 Kemissä: Lapin kehityksen kärjessä vahvaa aluepolitiikkaa ja uusia mahdollisuuksia

Lapin kunta- ja aluekehityspäivät 2024 järjestettiin 24.–25. syyskuuta Kemissä teemalla “Millainen on kestävästi kasvava ja kriisinkestävä Lappi?”. Tapahtuma kokosi aluekehityksen asiantuntijat, päättäjät ja yrittäjät keskustelemaan Lapin tulevaisuudesta ja kehittämisen ajankohtaisista teemoista.

Kunta- ja aluekehityspäivät ovat vakiinnuttaneet paikkansa lappilaisten viranhaltijoiden ja valtuutettujen kalentereista. Tänä vuonna tapahtuma oli loppuunmyyty ja halukkaita osallistujia olisi ollut vielä reilusti enemmän.

Haastattelimme Lapin liiton yhteysjohtaja Heli Knutarsia ja Lapin Yrittäjien toimitusjohtaja Ella-Noora Kauppista Lapin kunta- ja aluekehityspäivien jälkeen.

”Verkostoituminen ja kasvokkain käytävät keskustelut tällaisissa tapahtumissa ovat meille erittäin tärkeitä ja työstämme mielellämme keskusteluissa syntyneitä yhteistyöaihioita sekä edunajamisen teemoja eteenpäin”, toteavat tapahtuman järjestäjät, yhteysjohtaja Heli Knutars ja toimitusjohtaja Ella-Noora Kauppinen yhdestä suusta.

Pohjois-Suomessa on onnistuttu muuttamaan aluepolitiikan näkökulma vahvuuksien kehittämiseen

Tapahtuman avauspuheenvuorossa Kemin kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen toi esiin Lapin vahvan aseman elinkeinoministeri Wille Rydmanin sanojen kautta:

“Lappi on tällä hetkellä Suomen kansallisen kehityksen kärjessä.”

Lapissa on tällä hetkellä harvinaisen hyvät työllisyysluvut ja muuttoliike on aktiivista monissa kunnissa.

Myös Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen totesi, että Pohjois-Suomessa on onnistuttu muuttamaan aluepolitiikan näkökulma vahvuuksien kehittämiseen sen sijaan, että keskityttäisiin heikkouksien kompensointiin. Tämä uusi ajattelutapa on Karhusen mukaan huomattu myös Etelä-Suomessa, mikä vahvistaa pohjoisen viestiä myös kansallisen kehityksen näkökulmasta.

Ylen ulkomaantoimittaja Paula Vilen maalasi maailmanpolitiikan tilannekuvaa ja hänen puheenvuorostaan jäi erityisesti mieleen Arktisen alueen strateginen asema, sekä se, miten lähellä tätä suurvaltojen ”pelikenttää” Lappikin sijaitsee. Ajatus siitä, että olemme todellakin keskeisessä asemassa tässä geopoliittisessa tilanteessa, vahvistui entisestään.

Vireä ja asuttu raja on se turvallisin raja

Paneelikeskustelussa käsiteltiin Lapissa lanseerattua kaksoiskehittämisen teemaa eli mahdollisuuksia yhdistää elinvoiman kehittämisen ja kriisinkestävyyden tarpeet.

”Infran kehittäminen on toki olennaista sekä huoltovarmuuden että elinkeinojen näkökulmasta, mutta kriisinsietokyvyn kannalta näiden lisäksi on tärkeää, että meillä on Lapissa elinvoimaa, joka koostuu mm. kyvykkyydestä, osaamisesta ja hyvinvoinnista. Vireä ja asuttu raja on se turvallisin raja”, muistutti Heli Knutars.

Päivien aikana keskusteltiin myös energiamurroksen tuomista mahdollisuuksista, kuten Lapin aurinko- ja tuulivoimaselvityksistä, päästövähennystarpeista, uusiutuvan energian tuotantomahdollisuuksista sekä yhteensovittamisen haasteista.

Lappi-brändi 2.0 -hankkeen tiimoilta käytiin työpajatyöskentelyn ohella läpi juuri valmistuneen mielikuvatutkimuksen tuloksia. Oli kiinnostavaa kuulla projektipäällikkö Katariina Imporannan esityksessä, miltä Lappi näyttää muiden kuin lappilaisten silmin ja pohtia samalla, tunnistammeko muiden näkemyksistä itsemme ja sen, millainen Lappi muiden mielestä on.

Lapin vuoden 2024 aluekehittäjäpalkinnon saanut Vapepa sai tunnustuksen työstään kriisinkestävyyden ja paikallisen yhteisöllisyyden hyväksi.

Lapissa erittäin yrittäjämyönteisiä kuntia

Suomen Yrittäjien kehittämispäällikkö Hannamari Heinonen kertoi puheenvuorossaan konkreettisia esimerkkejä siitä, miten kestävää kasvua kehitetään kunnan ja yritysten yhteistyön voimalla.

”Heinosen puheenvuoron aikana yleisö aktivoitui erityisesti kohdassa, jossa esiteltiin listaa asioista, jotka tutkimusten mukaan vetävät yrittäjiä kuntaan. Tämäkin kertoo, että kunnat haluavat kehittää yrittäjäystävällisyyttä”, Lapin Yrittäjien Ella-Noora Kauppinen pohtii.

Kauppisen mukaan Lapissa on erittäin yrittäjämyönteisiä kuntia. Monissa valtuustoissa on paljon yrittäjiä ja useilla paikkakunnilla omat foorumit kunnan ja yritysten väliselle keskustelulle. Myös kunta- ja aluekehityspäivillä yhteisissä pöydissä käytiin vilkasta keskustelua esimerkiksi hankintalain muutoksesta koskien inhouse-yhtiöitä. Yrittäjillä ja kunnilla on asiasta osittain erilaiset näkemykset.

”Minusta oli kuitenkin hienoa, että tästäkin aiheesta voitiin keskustella avoimesti. Tämä on ehdottomasti yksi kuntien ja yritysten välisen yhteistyön vahvuus Lapissa: kissa nostetaan pöydälle ja asiassa kuin asiassa kuullaan kaikkien näkemyksiä”, Kauppinen sanoo. 

EU-aluetukien kohtalo on iso huolenaihe

Lapin aluekehityksen vahvan kasvun ohella EU-aluetukien kohtalo on iso huolenaihe: sen mitä tulevaisuus tuo EU-rahoituksen osalta tullessaan, on vielä avoin kysymys. Myös asuntotilanne on yksi Lapin kasvun tulpista, erityisesti työvoiman saatavuuden näkökulmasta. Asuntopula rajoittaa sekä talouskasvua että väestönkehitystä. Kuntaliiton Minna Karhunen kritisoi hallituksen päätöstä vähentää ARA-rakentamista ja huomautti, että markkinat eivät pysty täyttämään asuntotarvetta joka puolella Lappia.

Lapin liiton Heli Knutars tiivistää Lapin kunta- ja aluekehityspäivien antia:

”Aluekehityspäivillä korostui pohjoisen Suomen vahva kehitys ja tulevaisuuden mahdollisuudet. Vaikka Pohjoisessa on myös haasteita, kokonaisuutena tilastot ja mittarit osoittavat kasvua ja uudistumista. Lapin yritykset ovat selvinneet koronakriisistä vahvasti, ja aluetalouden keskeiset tunnusluvut ovat hyvällä tasolla. Tältä pohjalta on hyvä jatkaa Lapin kehittämistyötä yhteistyössä sidosryhmien kanssa.”

Ensi vuonna Kunta- ja aluekehityspäivät pidetään Itä-Lapissa Pelkosenniemen Pyhätunturilla.