YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Näin itärajan sulkemiseen suhtaudutaan itärajan yrityksissä
Lapin Yrittäjissä petyttiin itärajan sulkemispäätöksen hitauteen. Kuva: Getty Images

Lapin Yrittäjät moittii hallitusta hitaudesta: ”Raja suljettiin liian myöhään”

Itärajan läheisyydessä ollaan huolissaan enemmänkin julkisten palveluiden tilasta kuin rajaturvallisuudesta.

Lapin Yrittäjissä on seurattu tiiviisti Inarissa sijaitsevan Raja-Joosepin rajanylityspaikan tilannetta. Tänään torstaina Raja-Jooseppi suljettiin ja näin ollen viimeinenkin Suomen itärajan kansainvälinen rajanylityspiste on hiljentynyt.

Lapin Yrittäjien toimitusjohtaja Ella-Noora Kauppinen on tyytyväinen rajan sulkemispäätökseen, mutta harmittelee viivästelyä.

– Itäraja suljettiin ihan liian myöhään. Hämmästelemme sitä, miten jähmeästi meillä Suomessa tehdään päätöksiä, kun muissa maissa rajat voidaan sulkea nopeastikin. Raja on ollut aina olemassa ja sen tuomaan uhkaan on totuttu.

Vallitseva tilanne ei Kauppisen mukaan näy yrityksissä tai asiakasmäärissä negatiivisesti, koska turisteja on Lapissa jopa aiempia vuosia enemmän.

– Arki rullaa, yrityksissä painetaan töitä ja talvisesonki näyttää erittäin hyvältä. Rajan sulkemisen myötä yrittäjät voivat huokaista helpotuksesta. Pakolaisvirrat eivät ole näkyneet, vaan heidät on ilmeisesti kuljetettu suoraan rajalta pois koko maakunnasta.

Yksi asia on Kauppisen mukaan herättänyt erityisen paljon keskustelua ja ”närää” yrittäjien ja kuntalaisten keskuudessa.

– Syrjäisiltä rajanylityspaikoilta on saatu kuljetukset, majapaikat ja muut palvelut pakolaisille todella nopeasti, mutta samaan aikaan samojen syrjäisten kylien asukkaat joutuvat pelkäämään sote-palveluiden leikkaamista omalta paikkakunnalta kokonaan. Yrittäjien huolet kohdistuvat oman paikkakunnan asumiskelpoisuuteen julkisten palveluiden leikkausten, ei rajanaapurin vuoksi.

Vallitseva tilanne ei Kauppisen mukaan näy yrityksissä tai asiakasmäärissä negatiivisesti, koska turisteja on Lapissa jopa aiempia vuosia enemmän.

Kainuussa pelätään investointien hyytymistä

Kainuussa yrittäjät suhtautuvat itärajan tilanteeseen verrattain rauhallisesti.

– Pääsääntöisesti täällä on suhtauduttu myönteisesti siihen, millaisia päätöksiä hallitus on tehnyt. Tulevista uhkakuvistahan ei tiedä kukaan, Kainuun Yrittäjien puheenjohtaja ja Kainuun Jätehuolto Oy:n yrittäjä Esa Rimpiläinen sanoo.

Hän ei usko, että Venäjän hybridioperaatioiden pelko on yrittäjillä päällimmäisenä mielessä. Valtaisaa pakolaisaaltoa ei odoteta.

– Ei täällä mitään paniikkimielialaa ole. Suurimmat huolenaiheet liittyvät talouden kuvaan sen suhteen, mitä nykyinen tilanne aiheuttaa investoinneille. Moni miettii sitä, uskaltavatko yritykset investoida Kainuun alueelle tässä maailmantilanteessa. Sen suhteen ollaan odottavalla kannalla.

Toistaiseksi investointeja on tehty muun muassa tietoverkkoihin. Rimpiläisen mukaan itäisen Suomen autioituminen näkyy yrityskentässä.

– Kun ei ole työtä niin ei ole työntekijöitä eikä yrityksiä. Tämä kehitys on jatkunut jo useita vuosia. Siihen ei itärajan nykytilanteella ole mitään merkitystä. Vaikutukset tulivat jo korona-aikana ja Ukrainan sodan alkamisen jälkeen.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen
Avaa pop-up -ikkuna