YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Lappalaisen perheen kaikki neljä lasta ovat mukana Wilderness Hotelsin toiminnassa. Mari ja Jouko Lappalaisen vanhin tytär Essi johtaa Wilderness Hotel Inaria. Kuva: Teemu Lautamies
12.10.2024 klo 22:33
Uutinen

Lappi-innostus on tarjonnut vakaan pohjan kasvulle – “Inarissa luonto on luksusta” 

Nellim Wilderness Hotels & Safaris on vakiinnuttanut paikkansa elämyksellisten luontolomien tarjoajana kansainvälisille asiakkaille aidossa Lapissa. Menestyksen takana on ollut oikein mietitty palvelutuote, toimivaksi hioutunut prosessi ja hyvä henkilökunta ja hieman onneakin.

Valtakunnallisella yrittäjäpalkinnolla palkittu Nellim Wilderness Hotels & Safaris Oy on Inarin kunnassa sijaitseva perheyritys, joka täytti tänä vuonna 20 vuotta. Yritys tarjoaa matkailuelämyksiä pääasiassa kansainvälisille vieraille aidossa Lapissa.  

– Inarissa luonto on luksusta. Meillä on paljon tilaa ja erämaa-alueita. Me haluamme, että vieraamme aistivat luonnon myös majoituskohteissa, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Jouko Lappalainen

Wilderness Hotelsin tarina käynnistyi, kun Inarin kunta lakkautti vanhan kansakoulun Nellimissä. Pitkään matkailualalle halunneet Mari ja Jouko Lappalainen laskivat, että heidän rahkeensa voisivat riittää kohteen hankintaan, kun aikaisemmin esimerkiksi kalliimmalla Levin alueella seinä oli noussut pystyyn rahoituksessa. 

– Nellim sijaitsee Inarijärven itärannalla 42 kilometriä Ivalosta, hankinnan aikaan oikein huonokuntoisen soratien päässä. Kyllä siinä hetki mietittiin mihin me lähdettiin, mutta päätös oli tehty, Jouko Lappalainen kertoo. 

Päätös on sittemmin osoittautunut erittäin hyväksi. Wilderness Hotelsin perustaminen osui aikaan, jolloin kansainvälisen matkailun buumi Lappiin käynnistyi, ja matkailukeskusten ulkopuolella ei juuri ollut tarjolla laadukkaita majoituspalveluita.  

– Toiminta alkoi Nellimissä 11 hotellihuoneella, ja joka kesä on kasvatettu kapasiteettia. Tänä päivänä meillä on viisi kohdetta: Nellim, Muotka, Inari, Juutua ja Nangu. Yhteensä pystymme majoittamaan noin 900 vierasta vuorokaudessa, Mari Lappalainen kertoo. 

Wilderness Hotelsin filosofiaan kuuluu rakentaa olemassa oleviin kyläkeskuksiin, joissa infra on jo valmiina. Vieraat viedään sitten majapaikalta aitoon luontoon kokemaan elämyksiä.  

– Lapin luonnon säilyttäminen mahdollisimman alkuperäisenä on meille yhtä tärkeää kuin vieraillemme, jotka tulevat siitä nauttimaan. Ensisijaisesti vieraamme arvostavat luontoympäristöä ja rauhaa. Kun siihen lisätään korkeatasoinen majoitus ja paikallisia raaka-aineita hyödyntävät ravintolapalvelut, muuta ei juuri tarvita, Jouko Lappalainen sanoo. 

Menestystekijöitä ja vähän tuuriakin 

Yrittäjäpariskunta on tehnyt pitkää päivää 20 vuotta ja onnistunut siinä sivussa kasvattamaan neljä lastaan niin, että he kaikki suhtautuvat yrittämiseen myönteisesti.  

– On erittäin hienoa, että kaikki lapsemme haluavat osallistua yrityksen toimintaan mahdollisuuksiensa mukaan. Vanhin tyttäremme Essi työskentelee vakituisesti Wilderness Hotel Inarin johtajana, Mari Lappalainen iloitsee. 

Wilderness Hotelsin nykyisen menestyksen takana on Jouko Lappalaisen mielestä kolme isoa tekijää.  

– Meillä on ollut oikea tuote markkinoilla ja sille on ollut riittävä kysyntä. Toiseksi meillä on ollut toimiva prosessi, jota olemme parantaneet ja hioneet 20 vuoden ajan. Kolmanneksi meillä on oikeat henkilöt oikeilla paikoilla, jonka ansioista kaikki sujuu kitkattomasti. Ja ehkä täytyy lisätä vielä neljänneksi, että pitää olla vähän tuuriakin. 

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto merkitsee yrittäjäpariskunnalle todella paljon.  

– Silloin kun aloitimme Nellimissä emme olisi ikinä voineet kuvitella, että jonain päivänä saamme tällaisen palkinnon ja tunnustuksen muilta yrittäjiltä, Mari Lappalainen sanoo.  

– Kun löytää oman juttunsa ja tekee sitä mahdollisimman hyvin, pitkäjänteisesti ja on vähän onnekaskin, niin kaikki on mahdollista, Jouko Lappalainen summaa. 

Nellim Wilderness & Safaris

Perustettu: 2004
Pääomistaja: Mari ja Jouko Lappalainen
Toimitusjohtaja: Jouko Lappalainen
Kotipaikka: Inari
Työntekijöitä: 146 (60 ympäri vuoden, 260 sesonkiaikana)
Liikevaihto: 30,7 miljoonaa euroa 2024 (tilikausi päättyi 4/2024)
Liiketulos: 9,7 miljoonaa 2024 (tilikausi päättyi 4/2024)