YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Lappilaiset yrittäjät Jani ja Nina pyrkivät kehittämään toimintaansa koronan vuoksi: -Tulojen vähentyessä täytyy pysähtyä ja miettiä, voisiko omassa yrityksessä tehdä jotain uutta
Lappilaiset yrittäjät Jani sekä Nina kärsivät koronaviruksen vaikutuksista; ensimmäiseltä peruttiin asiakaskeikat ja toisen yhteistyökuviot siirtyivät tulevaisuuteen. Kriisi on kuitenkin saanut molemmat heistä miettimään omaa yritystoimintaansa – miten sitä voisi kehittää entistä paremmaksi. Kuvassa Jani Simontaival vaimonsa Paulan kanssa.
Jani Simontaival on monialainen yrittäjä, joka pyörittää Siivous1-nimistä yritystä yhdessä vaimonsa Paulan kanssa Rovaniemellä. Kotitalouksille ja yrityksille siivouspalveluja toteuttavan yrityksen viikot ovat näyttäneet lähes samalta maaliskuusta asti; asiakasperuutuksia on tullut jonkin verran.
-Tässä on jo menty useampi viikko samalla kaavalla. Maaliskuun aikana muutama liiketila, joihin meillä on siivoussopimus, on mennyt kiinni. Moni myös työskentelee nyt etänä, joten kotisiivouksiakin on peruttu, Jani kertoo.
Yritykset, jotka työllistävät 6-250 henkilöä voivat hakea tukea koronakriisiin Business Finlandilta, 1-5 henkilöä työllistävät ELY-keskukselta ja yksinyrittäjät omasta kunnasta. ELY-keskukselta ja Business Finlandilta haettavat tuet ovat kehittämisrahoituksia, joita voi käyttää oman yritystoiminnan kehittämiseen. Kehittämisrahoituksia myönnetään yrityksille, joiden toiminta on koronaviruksesta johtuen tilapäisesti vaikeutunut mutta joilla on kannattavan toiminnan edellytykset jatkossa. Jani ja Paula työllistävät yhden työntekijän, eli he hakivat rahoitusta ELY-keskukselta.
-Korona pakottaa pysähtymään ja miettimään, voisiko omassa yritystoiminnassa hyödyntää uusia toimintamalleja. Tähän asti hyvät ideat ovat saattaneet jäädä ilmaan leijumaan, eikä niihin ole välttämättä kiinnitetty niin paljon huomiota. Nyt olemme alkaneet nähdä toimintaamme entistä isompana kokonaisuutena. Tähän liittyy kohdallamme esimerkiksi oman yrityksen markkinoinnin suunnittelu, Jani kertoo.
Suomen suurin elinkeinoelämän järjestö Yrittäjät toimii yrittäjien edunvalvojana. Järjestö on esittänyt, että kehittämisrahoitusten rinnalle tarvitaan nopeasti yleistuki, jota voi käyttää yritysten jatkuvasti juokseviin kuluihin. Lisäksi yksinyrittäjille on tarjottava kehittämistukea, jota he eivät tällä hetkellä voi hakea.
-Kehittämisrahoituksesta on ollut apua. Olemme nyt suunnanneet siivoustoimintaamme rakennusliikkeiden puolelle, toivottavasti sieltä tulee lisää asiakkaita tulevalle kesälle. Huolettaa kuitenkin, kun koronakriisin vaikutusten kestosta ei ole tietoa. Jos yrityksellä ei ole myyntiä, ei silloin ole kauaa myöskään yritystä, Jani sanoo.
Jatkuvaa kehitystä
Rovaniemellä toimipistettä pitävän Proinno Designin yrittäjä Nina Lappalainen auttaa tiiminsä kanssa toisia yrityksiä ja yhteisöjä uudistumaan sekä ratkaisemaan ongelmia. Koronakriisin vuoksi Nina on joutunut miettimään asiakasyritysten auttamisen lisäksi myös omaa toimintaansa.
-Monet tapahtumat peruuntuivat, uudet yhteistyökuviot siirtyivät myöhemmäksi ja fyysiset työpajat tekivät digiloikan. Olemme itsekin ottaneet iskuja koronaviruksesta ja joutuneet miettimään toimintaamme, minkä vuoksi minä hain yritykselleni tukea Business Finlandilta, Nina kertoo.
Nina kertoo, että jokaisen yrityksen täytyy kehittää toimintaansa suunnitelmallisesti, systemaattisesti ja jatkuvasti, jotta kilpailukyky ja uusiutumiskyky säilyvät. Asiakkaiden ostokäyttäytyminen, arvostukset sekä tarpeet muuttuvat koko ajan, ja siihen kannattaa kiinnittää huomiota. Miten yritys sitten voi alkaa miettimään oman toiminnan kehittämistä?
-Kannattaa kehittää omaa ja henkilökunnan osaamista sekä ottaa koko henkilöstö, asiakkaat ja yhteistyökumppanit mukaan tähän kehitystyöhön. Myös asiantuntija-apua on saatavilla. Aktiivinen hallitustyöskentely on monen menestyneen yrityksen taustalla, ja siellä onkin hyvä olla erilaisen taustan omaavia henkilöitä. Aina tarvitaan tietoa eri lähteistä, ulkopuolista ja monialaista näkökulmaa sekä kokemusta uudistumiseen. Pienet yritykset voivat kehittää myös yhdessä toistensa toimintaa, Nina listaa.
Nina kannustaa lappilaisia yrityksiä hakemaan kehittämistukea Business Finlandilta tai ELY-keskukselta esimerkiksi liiketoiminnan, palvelujen, palvelutuotannon ja työn tekemisen tapojen kehittämiseen. Monilla kunnilla ja kaupungeilla on myös omia haettavissa olevia tukimuotoja, kuten yritysseteleitä.
-Tuen hakuvaiheessa kannattaa huomioida, että hakemus sisältää hyvän pohjan sekä uskottavan kehittämissuunnitelman. Pelkkä rahoitushakemuksen tekemisen osaaminen ei riitä. Todellinen pihvi on sisältö; mitä aiotaan saada aikaan ja miten se toteutetaan. Nyt etenkin koronakriisin aikana kannattaa panostaa todelliseen uudistumineen ja luoviin ratkaisuihin, Nina kertoo.
Proinno Designin yrittäjä Nina Lappalainen kertoo, että yritysten tulee kehittää toimintaansa jatkuvasti, jotta kilpailukyky säilyy: -Asiakkaiden ostokäyttäytyminen, arvostukset sekä tarpeet muuttuvat koko ajan, ja siihen kannattaa kiinnittää huomiota.
Mentorit antavat vertaistukea
Yrittäjäjärjestö on perustanut mentorisi.fi -palvelun, josta yrittäjät voivat hakea vertaistukea ja vinkkejä koronakriisistä selviämiseen. Palvelu on avoin kaikille yrittäjille ja sinne voi ilmoittautua, jos haluaa löytää itselleen luotettavan mentorin tai toimia itse kuuntelevana korvana toiselle yrittäjälle. Mentoria voi etsiä ainoastaan yrittäjät, mutta mentoriksi voi ryhtyä, vaikka ei itse toimisi yrittäjänä. Heidi Alariesto on yksi palveluun lähtenyt mentori, joka haluaa auttaa yrittäjiä pohtimaan, mitä kehitettävää heidän toiminnassaan voisi olla. Heidi toimi yhdeksän vuotta yrittäjänä, minkä jälkeen hän siirtyi asiantuntijaksi pörssiyhtiöön. Tällä hetkellä hän suunnittelee seuraavia askeliaan työelämässään.
-Lähes kaikilla yrittäjillä on uusia ideoita, joita haluaisi kokeilla. Joskus nämä ideat tarvitsevat hieman sanoitusta. Aina ei välttämättä tiedosteta sitä, mikä kaikki on oman toiminnan kehittämistä. Kun olen jutellut yrittäjien kanssa asiasta, todella usein tulee sellaisia oivalluksia, että hei tämäkinkö on yrityksen kehittämistä, Heidi kertoo.
Heidi haluaa mentoroimalla kannustaa ja tukea yrittäjiä koronaviruksen aiheuttamassa vaikeassa tilanteessa. Lisäksi hän haluaa omalta osaltaan kannustaa yrittäjiä hakemaan kehittämisavustuksia.
-Nämä kehittämisrahat eivät jää yrittäjän omaan taskuun. Raha siirtyy yritykseltä esimerkiksi alihankkijoille, työntekijöille ja verottajalle. Tämä avustus voi parhaimmillaan tarjota vaihtoehdon työntekijöiden lomauttamiselle, Heidi sanoo.