YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Janne Haltun yritys Led Store sai alkunsa kahdeksan neliön varastokopista. Liikevaihto kipusi miljoonaan muutama vuosi sitten.
14.4.2025 klo 06:44
Uutinen

Lastenkodin kasvatti raivasi tiensä palkituksi lamppusuunnittelijaksi – ”Olen oppinut tekemään aina kaiken itse”

Suomessa ei myyty sellaisia led-valaisimia kuin Janne Halttu olisi halunnut, joten hän alkoi suunnitella ja tehdä niitä itse.

Kun yrittäjä Janne Halttu vuonna 2009 rakensi kolmatta omakotitaloa perheelleen, hän alkoi miettiä, että ehkä valaistuksessa olisi aika siirtyä uudempaan tekniikkaan. Led-valaisimissa Halttua kiinnostivat tekniikan lisäksi isot kustannussäästöt.

– Tänä päivänä vihreä energia on ihan normaalia, mutta 15 vuotta sitten se oli ennenkuulumatonta. 

Halttu halusi valaisimia, jotka voisi asentaa Suomessa tyypillisiin kattorakenteisiin ja joiden himmennysominaisuudet sekä valon värintoisto kohtaisivat hänen toiveensa. 

– Tällaisia tuotteita ei ollut Suomessa missään. Halusin esimerkiksi, että valon värintoisto olisi luonnollista eikä ”sairaalan sinistä”, joka on tyypillinen esimerkki heikosta värintoistosta.

Yrittäjänä 16-vuotiaasta saakka leipänsä tienannut Halttu törmäsi nettikauppajätti Alibabaan. Sen kautta hän alkoi etsiä omiin vaatimuksiinsa sopivia led-valaisimia. Hän otti yhteyttä noin kuuteen kiinalaiseen tehtaaseen, jotka valmistivat sopivantuntuisia valaisimia.

– Esitin niille speksini valaisimien korkeudesta, laadusta ja muista asioista. Muutama tehdas vastasi minulle, ja sovimme prototyyppien valmistamisesta.

Halttu sanoo, että tuohon aikaan keskustelut piti kääntää, sillä englantia puhuvia henkilöitä oli vaikea löytää. 

– Edelleen yksi syy tuotannon haasteisiin Aasiassa on kieli- ja kulttuurimuuri. Asiat pitäisi selvittää kasvotusten parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi.

Prototyypit tulivat aikanaan Suomeen, ja Halttu sopi yhden tehtaan kanssa koko omakotitalonsa valaistuksesta.

– Setissä oli 60 led-valaisinta, jotka asensin taloon koekäyttöön. Ne ovat siellä vielä tänäkin päivänä.

Maksutonta suunnittelua

Kun Halttu totesi lamppujen toimivan, täyttävän rakennuspuolen vaatimukset ja olevan asentajaystävällisiä, hän mietti, että ehkä niitä voisi haluta joku muukin.

– Minulla oli verkko-osaamista ja tausta yrittäjänä, joten perustin verkkokaupan kahdeksan neliön varastokoppiin Vantaan Tikkurilaan.

– Alku oli tietysti haasteellinen, ja kun minulla oli toiminnassa toinenkin yritys, meni noin vuosi, ennen kuin LedStore saatiin siihen pisteeseen, että se tuotti palkan, ja ennen kuin yhtiöitin toiminnan omaksi yritykseksi.

Halttu on suunnitellut myymiään led-valaisimia alusta alkaen itse. LedStoren valaisimista noin puolet on hänen suunnittelemiaan.

– Päätuotteissa kaikki ledipiirit, niiden komponentit ja lamppujen toiminta ovat LedStoren suunnittelemia. Tuotteet kasataan Kiinassa tai Suomessa, Halttu kertoo.

Nykyisin LedStore työllistää suoraan tai alihankintana kymmenisen työntekijää kuten verkkokaupan ylläpitäjiä, asentajia ja graafikoita. Loppuasiakkaista noin 80 prosenttia on omakotitalon rakentajia, 20 prosenttia kerrostalosaneerauskohteita. Tuotteita myydään niin asennusliikkeiden kautta kuin suoraan. Lisäksi LedStore suunnittelee ja toteuttaa valaistuksia eri yrityksille esimerkiksi toimistoremonteissa.

LedStore pyrkii kattamaan asiakkaan koko valaistushankinnan suunnittelusta asennuksiin.

– Kun kotia rakennetaan, valaistus tulisi suunnitella aina ennen kuin se asennetaan. Keksin ensimmäisenä Suomessa sen, että tarjoan rakentajan tueksi, ja tietysti myös oman myyntini tueksi, maksuttoman valaisinsuunnittelun kaikille asiakkaille, Halttu kertoo.

– Asiakkaalle ei tule ostopakkoa eikä sitoumuksia. Kaikki muut ovat kopioineet tämän toimintamallin meiltä.

Vuonna 2023 LedStore osallistui menestyksekkäästi kolmeen kilpailuun. International Architecture & Design Awards 2023 –kilpailussa Led Storen tuotteet voittivat kultaa, samoin BIGSEE 2023 -kilpailun tuotesuunnittelukategoriassa. Pronssille yritys pääsi A´Design Award & Competition 2023 -kilpailussa. 

Muna-kana -ongelma

Kun Led Store oli perustettu, se alkoi kasvaa melko suoraviivaisesti. 

– Markkinat löysivät meidät nopeasti, ja meillä on koko ajan ollut oma paikkamme Suomen valaistuskentässä.

Yritys tavoitti miljoonan liikevaihdon vuonna 2019, ja siitä asti liikevaihto on pysynyt hieman yli miljoonassa.

– Liiketoimintamme on vakiintunut, ja tästä ylöspäin meneminen vaatisi ponnisteluja, tarvittaisiin enkelisijoittajia ja muuta. Se on vähän muna-kana -ongelma. Pitäisi olla enemmän rahaa, että voisi tehdä enemmän rahaa, Halttu naurahtaa.

Halttu arvioi, että LedStoren menestyksen salaisuus on ollut verkkonäkyvyys. 

– Se on ollut avain kaikkeen. Enemmän kuin somepuoleen olemme keskittyneet orgaaniseen Google-löydettävyyteen.

Lisäksi Halttu mainitsee laadukkaat tuotteet ja pitkät takuut. 

– Nyt meille on palannut asiakkaita, jotka rakentavat toista taloaan ja kysyvät, saisivatko siihenkin meiltä valot.

Rakennusalan ahdinko näkyy myös LedStoren toiminnassa, tosin viiveellä. 

– Asiakkaamme ovat hyvin pitkälti suunnitteluasiakkaita. Meillä sykli asiakkaan sisääntulosta tavaran myyntiin saattaa olla yli vuoden mittainen. 

Halttu uskoo, että kuluva vuosi 2025 tulee olemaan yritykselle haasteellisin, mutta 2026 helpottaa.

– Asuntokauppa piristyy, kun korot painuvat alas, ja se vaikuttaa koko rakennusalaan.

Perhe on voimavara

Halttua voi hyvällä syyllä kutsua pitkän linjan yrittäjäksi. Teini-ikäisenä hän kasasi tietokoneita ja myi niitä sekä pelejä ja myöhemmin peliaikaa kasaamillaan koneilla. Hän on kaupannut provisiopalkalla niin kampaamotuotteita, kopiokoneita kuin sijoitustuotteita. 

Puhtaaseen yrittäjyyteen hän hyppäsi vuonna 2009, kun perusti Googlen karttapalvelua hyödyntävän yrityksen, jossa myi yrittäjille sijaintitietoja. 

– Nykyään on kaikille päivänselvää, että yritykset löytyvät karttapalvelusta, mutta tuolloin Google vasta perusti palvelun, eivätkä yritykset tienneet palvelun olemassaolosta mitään. Siihen aikaan yrityksen lisääminen palveluun oli myös aika paljon työläämpää kuin nyt, Halttu kertoo. 

Samaan aikaan Halttu oli myynyt ja kehittänyt työajanseurantasovellusta, jonka liikevaihdon hän nosti kymmenessä vuodessa nollasta miljoonaan. Myöhemmin hän luopui osuudestaan yrityksessä, kun halusi keskittyä LedStoreen.

Vuosien varrella Halttu on myös rakentanut perheelleen neljä omakotitaloa.

– Perhe on iso voimavara. Minulla on kolme lasta ja vaimo. Jos minun pitäisi tehdä asioita vain itselleni, tekisin niitä huomattavasti kevyemmin. 

Halttu on lapsuudestaan asti joutunut pitämään huolta itsestään. Hän kasvoi lähiössä ja joutui myöhemmin lastenkotiin, sillä vanhemmat olivat alkoholisteja.

– Lastenkodin kasvattina olen oppinut tekemään aina kaiken itse. En ole saanut ilmaiseksi mitään, Halttu sanoo.

Hän on halunnut kääntää taustansa vahvuudeksi. 

– Ihmiset voivottelevat huono-osaisuuttaan ja kääntävät sen yhteiskunnan syyksi. Itse ajattelin, että jos haluan nousta huonoista oloista, yhteiskunta tarjoaa siihen kaikki mahdollisuudet. Kaikki riippuu siitä, miten käyttää aikaansa, aktiivisesti vai passiivisesti. 

Vinkkaa meille juttuaihe!

Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus saa olla minuun yhteydessä mahdollista haastattelua varten
Kaisu Puranen