YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

17.2.2021 klo 10:49
Uutinen

Lintilä kertoo uudesta yksinyrittäjätuesta, jossa elementtejä kustannustuesta – lausunnoille jo tänään

Tuoreen Pk-yritysbarometrin mukaan tilanne on edelleen heikko kaikilla päätoimialoilla vuodentakaiseen verrattuna. Ministeri Mika Lintilä kertoi julkistustilaisuudessa uusia tietoja yksinyrittäjätuen ja kustannustuki III aikataulusta.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän mukaan yksinyrittäjätuen toinen kierros sisältää ”elementtejä kustannustuesta”.

– Tällä hetkellä siihen on leivottu sisään elementtejä kustannustuesta. Tietysti isoin poikkeus on se, että [haku] tulee Valtiokonttorin kautta, eikä valtion ja kaupunkien kautta.

Lintilän mukaan tavoitteena on saada kustannustuki III lausuntokierrokselle jo tänään.

– Sen yhteyteen kuuluu myös yksinyrittäjätuki, josta tulee toinen kierros.

Nämä uutiset koronatukitoimien etenemisestä tuovat pientä helpotusta niille yrittäjille, jotka ovat kärsineet tilanteesta pahoin.

Ministeri Lintilä nostaa esiin sen, että Suomi on perinteisesti ottanut iskuja talouteensa jälkisyklisesti. Näin kävi esimerkiksi finanssikriisin aikaan.

– On mahdollista, että tässäkin käy niin. Senkin takia tulemme jatkamaan tukitoimia, aloitamme kustannustuki IV:n valmistelun. Nämä ovat toimia, joilla pystytään auttamaan yrityksiä pahimman yli. Tämä on yrityksille vaikea tilanne, ennakoitavuus on erittäin vaikeaa.

Rokotuskattavuus tuo aikanaan helpotusta yritysten tilanteeseen.

Lintilä: Matkailualalle pitää pystyä luomaan tiekartta – Tapahtuma-ala odottaa tietoa

Noin 40 prosentilla pk-yrityksistä suhdannetilanne on heikompi kuin vuosi sitten tähän aikaan, mutta syksystä ovat pk-yritysten odotukset piristyneet.

– On rohkaisevaa, että kyselyyn vastanneiden pk-yritysten odotukset liikevaihdon kehityksestä ovat kääntyneet viime syksystä positiivisempaan suuntaan, sanoo julkistustilaisuudessa puhunut elinkeinoministeri Mika Lintilä.

– Meillä tulee olemaan restartin seuraava haaste: katse pitää pitää pallossa ja toisaalta katse pitää nostaa ylös. Yritysten pitää käyttää tämä aika yrityksen kehittämiseen, niin että sitten kun päästään uuteen normaaliin, yritys on mahdollisimman hyvässä kunnossa.

Hän mainitsi olevansa erityisen huolissaan matkailu- ja ravintola-alasta.

– Ravintola-alan jatkuvat rajoitukset ja matkailualalla näkymän rakentaminen on vaikeaa.

Eilen illalla hallituksen neuvottelussa käytiin keskustelua, että meidän pitää saada luotua kuva siitä, millä tiekartalla voidaan mennä eteenpäin, ja millä edellytyksillä. Tämä sai hallitukselta kannatusta.

Esimerkiksi Norjassa on matkailualalle suunnitteilla tuki, ja Ruotsissa lainapaketti.

Viime päivinä tapahtuma-ala on ollut erityisesti esillä, sillä kesän tapahtumien osalta päätöksiä pitää tehdä aivan lähiviikkoina. Ministeri Lintilä kertoi sunnuntaina 14.2, että alalle voitaisiin miettiä niin sanottua tapahtumatakuuta kesää varten. Takuu toimisi niin, että mikäli tapahtumia joudutaan perumaan koronarajoitusten takia, tappioita voitaisiin korvata.

Tapahtuma-alan liikevaihto on Tapahtumateollisuus ry:n arvion mukaan reilut kaksi miljardia vuodessa.

Ministeri vahvisti, että tapahtuma-alalle kaavaillun valtion takuun valmistelu otetaan käyttöön. Hän mainitsi aikataulusta, että ns. tapahtumatakuu voisi tulla samoihin aikoihin kuin kustannustuki IV.

Esitetty yrittäjien verotuksen kiristämistä, Lintilä torppasi puheet: ”Ne ovat vasemmiston puheita, ei koko hallituksen”

Pk-yritykset arvioivat vähentävänsä investointejaan merkittävästi lähiaikoina. Kaikilla päätoimialoilla on barometrin mukaan enemmän investointejaan vähentäviä kuin lisääviä yrityksiä. Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta investointiodotukset ovat olleet negatiiviset finanssikriisin jälkeen.

– Jos yrittäjä- ja investointiriskiä nostetaan veroja korottamalla, se laskee investointihalukkuutta, vaimentaa talouskasvua ja sitä kautta alentaa verotuloja, Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen toteaa.

Vasemmistoliitto esitti hiljattain listaamattomien yritysten osinkoverotuksen kiristämistä. Puolueen varapuheenjohtaja, opetusministeri Jussi Saramon mukaan verojärjestelmä ei kannusta yrityksiä investoimaan.

Miten näette ministeri Mika Lintilä, että vasemmiston puheet yrittäjien verotuksen kiristämisestä vaikuttavat yrittäjien investointihaluihin? Keskusta sanoi aikanaan kynnyskysymykseen sen, ettei yritysten ja yrittäjien verotusta kiristetä.

– Ne ovat vasemmiston puheita, ei pidä kipata hallituksen päälle yksittäisen puolueen puheita, ja tässä on vissi ero.

Pk-yritysbarometrin mukaan tulevan vuoden rahoitussuunnitelmissa yritykset mainitsivat käyttökohteeksi investoinnit ennen käyttöpääomaa. Yrityksistä, jotka aikovat ottaa ulkoista rahoitusta seuraavien 12 kuukauden aikana, 44 prosenttia aikoo hakea rahoitusta kone-, laite- ja rakennusinvestointeihin.

Taloustutkimus Oy toteutti kevään 2021 Pk-yritysbarometrin joulukuussa 2020 ja tammikuussa 2021. Työ- ja elinkeinoministeriön, Suomen Yrittäjien ja Finnveran tilaamaan kyselyyn vastasi noin 5 550 suomalaisen pk-yrityksen edustajaa.

Lue tästä siitä, miten pk-yrityksissä arvioidaan lähiajan suhdanteiden kehittyvän, kun koronakriisi sekä terveysturvallisuuteen tähtäävät viranomaisrajoitukset ja -suositukset yhä muovaavat markkinatilannetta.

Tutustu kevään 2021 Pk-yritysbarometriin.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi

Avaa pop-up -ikkuna