YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

21.4.2021 klo 08:12
Uutinen

Lippuja myyvän Tiketin yrittäjä toivoo hallitukselta tekoja selvittelyjen sijaan: “Täytyy ihmetellä, miten järjissään sitä on vielä”

Tiketti Oy:n yrittäjä ja toimitusjohtaja Mirva Merimaa odottaa hallitukselta pikaisia toimia tapahtumatakuun loppuunsaattamiseksi ja exit-suunnitelman selkiyttämiseksi.

Mirva Merimaa on vieraana Yrittäjän podcastin uusimmassa jaksossa. Hän ottaa esille myös oman ja muiden yrittäjien henkisen jaksamisen.

– Täytyy itse ihmetellä, miten järjissään sitä onkin vielä. Paineet ovat valtavat eikä ole kiva tehtävä kirjoittaa joka kuukausi lomautuslappuja. Se on nykyään välttämätön rutiini ennen kuin tiedämme, milloin liiketoiminta saa käynnistyä.

– Pitäisi miettiä myös muita haittoja kuten mielenterveyshaittoja. Monet yrittäjät alkavat painia tosissaan mielenterveytensä kanssa eivätkä voi hyvin. Käsittääkseni mielenterveyspalvelut ovat jo varsin kuormittuneessa tilassa.

Perumisesta jopa kahdeksan miljoonan euron kulut

Merimaa muistuttaa, että isojen tapahtumien peruminen on joka tapauksessa kallista.

– Isot tapahtumat eivät toteudu sormia napsauttamalla. Ruisrockin tapauksessa peruuttaminen maksaa noin 500 000 euroa, kun se tehdään nyt. Jos se tehdään juuri ennen tapahtumaa, kulut ovat kahdeksan miljoonaa euroa.

Merimaa on tyytymätön hallituksen lupauksiin.

– Ministeri Mika Lintilä on luvannut tapahtumatakuuta, mutta se ei ole vielä mitenkään valmis. Senkään takia riskejä ei voida ottaa. Meillä ei ole tällä hetkellä tietoa, voimmeko viettää kesää ilman turvavälejä ja minkä kokoisia tapahtumia voi järjestää. Turvavälitapahtumien järjestäminen on kalliimpaa, kun pitää palkata enemmän henkilökuntaa ja kalustoa ja toisaalta ihmisiä tulee paikalle vähemmän.

Samaan aikaan kansainväliset artistit eivät tänä vuonna kierrä normaaliin tapaan, koska koronatilanne on monessa maassa Suomea heikompi. Kansainvälisiin artisteihin perustuvien tapahtumien järjestäminen on lähes mahdotonta.

– Muissa Euroopan maissa on tultu ulos tarkemmilla ohjeilla ja päivämäärillä, milloin rajoituksia puretaan. Suomessa tähän ei ole lähdetty. Tapahtuman suunnittelijan kannalta on paljon helpompaa jos tiedetään että esimerkiksi heinäkuun alussa rajoituksista luovutaan.

– Viime vuoden keväänä hallituksen toimet tuntuivat jämäkiltä, mutta nyt vain selvitellään eikä mitään päätöksiä tehdä. Samanlaista jämäkkyyttä toivoisi avaamisessa kuin mitä viime vuonna tehtiin sulkemisessa. Nyt valitettavasti vain selvitellään, Merimaa jatkaa.

Hänen omassa yrityksessään tilanne on haastava, eikä kustannustuki ole pelastanut tilannetta.

– Me emme ole voineet koko kriisin aikana sammuttaa konetta, joten meillä on ollut kiinteitä kustannuksia koko ajan. Tälläkin hetkellä teemme raskasta tappiota, kuten teimme sitä viime vuonnakin. Liikevaihdon alentumasta kustannustukien osuus oli 12 prosenttia. Pysymme hengissä mutta kova isku tämä on meidän yrityksellemme.

Tällä hetkellä Tiketistä ostetaan vuoden 2022 tapahtumia ja virtuaalisia tapahtumia.

– Virtuaaliset tapahtumat myyvät hyvin mutta niiden määrä on murto-osa normaalista. Ne eivät tuo takaisin menetettyä liikevaihtoa.

Kuuntele Yrittäjän podcast Supla-palvelusta, Spotifysta tai Googlen podcast-palvelusta.

Kuva: Antti Kuivalainen

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Avaa pop-up -ikkuna