YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Lopettaneiden yritysten määrä kasvussa
Tilastokeskuksen tuoreiden tietojen perusteella kuluvan vuoden huhti-kesäkuussa toimintansa lopetti kaikkiaan 8 866 yritystä. Kuva: Getty Images
17.10.2024 klo 14:49
Uutinen

Lopettaneiden yritysten määrä kasvussa – Pohjois-Karjala poikkeus

Kuluvan vuoden tammi-kesäkuussa lopettaneita yrityksiä oli enemmän kuin koko vuonna 2019 yhteensä.

Vuoden 2024 toisella vuosineljänneksellä toiminnan lopettaneita yrityksiä oli 18,1 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Tilastokeskuksen tuoreiden tietojen perusteella kuluvan vuoden huhti-kesäkuussa toimintansa lopetti kaikkiaan 8 866 yritystä. Samaan aikaan toiminnan aloitti 10 847 yritystä. Aloittaneita yrityksiä oli samalla aikavälillä 6,1 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Tilastot kertovat, että kuluvan vuoden tammi-kesäkuussa lopettaneita yrityksiä oli enemmän kuin koko vuonna 2019 yhteensä. Kommandiittiyhtiöitä ja osuuskuntia lopetetaan moninkertaisesti verrattuna niiden perustamiseen.

Lopettaneita eniten Pohjanmaalla

Vuoden 2024 huhti-kesäkuussa toimintansa kuljetus ja varastointi -toimialalla aloittaneiden yritysten määrä oli yli kaksinkertainen edellisvuoteen verrattuna. Ilman tämän toimialan kasvua aloittaneiden yritysten määrä olisi vähentynyt Suomessa, Tilastokeskus kertoo.

Aloittaneiden yritysten määrä laski suhteellisesti eniten sähkö-, kaasu- ja lämpöhuolto, jäähdytysliiketoiminta -toimialalla. Lopettaneiden yritysten määrä kasvoi kaikilla toimialoilla paitsi informaation ja viestinnän toimialalla ja kaivosteollisuuden ja louhinnan toimialalla. Eniten määrä kasvoi vesi- ja jätehuollon toimialalla sekä kuljetuksen ja varastoinnin toimialalla.

Lopettaneiden yritysten määrä kasvoi Tilastokeskuksen mukaan jokaisessa maakunnassa Pohjois-Karjalaa lukuun ottamatta. Eniten toimintansa lopettaneita yrityksiä oli Pohjanmaalla (43 prosenttia). Aloittaneiden yritysten määrä kasvoi eniten Keski-Pohjanmaalla (43 %) ja väheni eniten Kymenlaaksossa (15 %).

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen