YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

8.3.2018 klo 07:30
Uutinen

Löydä intohimosi, iloitse onnistumisista ja uskalla puhua rahasta – lue naisyrittäjien parhaat vinkit

Mitkä ovat tärkeimmät asiat, jotka yrittäjän tulee muistaa? Pyysimme kahdeksaa menestynyttä yrittäjänaista jakamaan parhaat vinkkinsä. Kiihdytä yritystoimintasi lentoon näiden neuvojen avulla!

Henrietta Kekäläinen

1. Löydä intohimosi ja rakenna jotain, mihin uskot

”Löydä intohimosi ja rakenna jotain sellaista, millä on arvoa, niin raivaat esteet. Löydä itseäsi haastavia ja kannustavia ihmisiä ympärillesi ja muista, että yrittäminen on keino, ei lopputulos. Rakenna jotain sellaista, mihin uskot, ja pidä huolta fyysisestä ja psyykkisestä terveydestäsi matkalla.”

Henrietta Kekäläinen, startup-yrittäjä, Carbo Culture

2. Etsi punainen lanka

”Uskalla luottaa unelmiin, äläkä pelkää ajatella isosti. Tärkeää on löytää punainen lanka, jonka avulla sitten jaksaa tsempata itseään. Vaikeina hetkinä on fiilis, että tämän takia teen tätä hommaa.

Verkostoidu! Koskaan ei tiedä etukäteen kenestä muodostuu yrittäjäurallesi tärkeä ihminen.”

Heli Kurjanen, toimitusjohtaja ja perustaja, Lune Group

Heli Kurjanen

Maija Itkonen

3. Vastaa oikeaan ongelmaan

1. Bisneksen arvolähtöisyys on kaikki kaikessa. Bisnestavoitteet tulevat vasta sitten, kun pohjalla on, mitä minä ja me ajattelemme bisneksestä ja maailmasta.

2. Muista design thinking (muotoiluajattelu). Pitää yrittää ymmärtää vaihtoehtoisia tulevaisuuksia ja vastata johonkin käyttäjän oikeaan ongelmaan sekä tuoda oikeasti lisäarvoa.

3. Teknologian hyödyntäminen niin, että pyritään itse löytämään jotain. Ei niin, että ulkoistetaan yliopistolle, vaan itse tutkitaan ja kehitetään.

Maija Itkonen, osakas, Gold & Green Foods (äitiyslomalla)

4. Pyri jatkuvasti parempaan

”Ole sinnikäs, usko yritykseesi ja tekemiseesi. Vastoinkäymisiä ja haasteita tulee aina vastaan, mutta niistä ei saa lannistua. Tärkeintä on, miten niihin suhtautuu ja miten niitä lähtee taklaamaan.

Ei kannata lähteä vertailemaan itseään tai yritystään muihin. On tärkeää uskoa omaan tekemiseen, mutta se ei tarkoita, etteikö yritystä ja itseään voisi kehittää. Tärkeintä on pyrkiä jatkuvasti parantamaan itseään yrittäjänä ja kehittämään yritystä ja liiketoimintaa. Vain jatkuva parantaminen ja kehittyminen mahdollistaa menestymisen.”

Marjet Mäkinen, toimitusjohtaja, Suomen Kovabetoni Oy

Marjet Mäkinen

Noora Fagerström

5. Tee täysillä ja iloitse onnistumisista

”Yrittäjän täytyy olla valmis tekemään pitkiä päiviä ja uhraamaan omaa vapaa-aikaa. Varsinkin aluksi voi tuntua siltä, että joutuu luopumaan monesta asiasta.

Kun eteen tulee jotain, mitä ei itse tiedä tai osaa, kannattaa kysyä neuvoa ja apua muilta yrittäjiltä tai ystäviltä. Kaikesta ei tarvitse selviytyä yksin.

Onnistumisista kannattaa iloita. Positiivisella asenteella ja iloisella mielellä pääsee pitkälle. Iloitse myös toisten onnistumisia.”

Noora Fagerström, Jungle Juice Bar -ketjun toimitusjohtaja ja toinen perustaja

6. Uskalla puhua rahasta

”Hinnoittele työsi oikein ja muista huolehtia eläkkeestäsi! Uskalla puhua rahasta ja tavoitella vaurastumista.”

Carita Orlando, Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja ja taloushallinnon konsultti, Orlando Consulting Oy

Carita Orlando

Seija Estlander

7. Delegoi se, mitä et osaa

”Yrittäjänkään ei ole pakko tehdä ja osata kaikkea. Delegoi tai ulkoista se, mitä et osaa tai ehdi tehdä. Jos sinulle jää vapaata aikaa, käytä se myymiseen tai itsesi kehittämiseen!”

Seija Estlander, Suomen Yrittäjänaisten puheenjohtaja ja viestintäyrittäjä, Viestintätoimisto Estlander

8. Muista myös lomailla

”Verkostoidu yli toimialarajojen. Kysy ja kysele – ihmettele ääneen – aina löytyy joku joka tietää ratkaisun ongelmaasi. Ja muista, että parhaat ideat ja ajatukset tulevat lomalla tai vapaalla, eli pidä riittävästi lomaa. Jos tuntuu siltä, että ei voi missään nimessä jäädä lomalle, niin ota breikki.”

Nina Rasola, Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja ja portfolioyrittäjä, RL-Huolinta Oy

Nina Rasola

150 vuotta naisyrittäjyyttä Suomessa

150 vuotta sitten, vuonna 1868 lakkautettiin ammattikuntalaitos ja suomalaisnaiset saivat virallisesti oikeuden perustaa yrityksiä. Tuohon saakka yrittäjyyden ehdot perustuivat porvarinoikeuksiin. Niitä myönnettiin vain miehille ja joillekin porvarismiesten leskille. Toki naiset ovat tehneet yrittäjän työtä kautta historian, mutta Suomen suuriruhtinaskunnassa naisyrittäjien firmat saivat virallisen aseman. Täydellinen elinkeinovapaus saatettiin voimaan vuonna 1879.

1900-luvun alussa naisten yritystoiminta keskittyi lähinnä kaupunkilaisten tarvitsemiin palveluihin ja tuotantoon, esimerkiksi leivontaan, käsitöihin ja kauppaan. Vielä vuosina 1960-1990 suomalainen naisyrittäjyys oli pienimuotoista. Harva naisyrittäjä työllisti muita kuin itsensä.

Viimeisen 20 vuoden aikana naisyrittäjien määrä on kasvanut 38 prosentilla. Nykyään heitä on 90 000, eli reilu 30 prosenttia kaikista yrittäjistä. Siinä Suomi on eurooppalaista keskitasoa.

Naisyrittäjistä 21 000 työllistää muitakin. Suhteellisesti eniten naisyrittäjiä on Suomessa Uudellamaalla.

Lähteet:
Tilastokeskus ja Eurostat
KTM Julkaisuja 11/2005
Outi Sirviö: Palkansaajasta itsensä työllistäjäksi – naisyrittäjyyden näkökulmasta
Kirsi Vainio-Korhonen: Suomalaisen naisyrittäjyyden historia 1750-2000, Eliitit, vallan verkostot ja suomalaisen yhteiskunnan muutos -seminaarissa Turussa 31.5.2000
Anne Kovalainen ”At the Margins of the Economy. Women´s Self-Employment in Finland 1960-1990”

Kuvat: Heli Kurjanen / Esa Siltaloppi, Maija Itkonen / Valtteri Kantanen, Orlando, Estlander ja Rasola / Jarkko Översti.