YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Näin perehdytät kesätyöntekijän
Kesätyöntekijän tapaturma voi aiheuttaa yllättäviä kuluja yritykselle. Kuva: Getty Images
24.5.2024 klo 11:34
Uutinen

Lue vinkit kesätyöntekijän perehdyttämiseen – Näissä tilanteissa aiheutuu eniten tapaturmia

Lähes puolet 15–19-vuotiaiden nuorten työtapaturmista sattuu työskenneltäessä käsikäyttöisillä työkaluilla.

Tapaturmavakuutuskeskuksen vuoden 2022 tietojen mukaan 15–19-vuotiaille työntekijöille sattuu kesä–elokuussa keskimäärin yli 1 200 työpaikkatapaturmaa. 

– Tilastojen perusteella kesäkauden jokaisena päivänä sattuu työpaikkatapaturma 13 nuorelle työntekijälle. Kesätyöntekijöiden työtapaturmissa korostuvat etenkin ne alat, joilla tehdään fyysistä työtä ja joihin palkataan paljon kesätyöntekijöitä. Vähittäiskaupan, rakentamisen ja teollisuudet alat erottuvat tilastoissa, Fennian riskipäällikkö Pia Välimaa kertoo. 

Välimaan mukaan nuorille sattuu tapaturmia useammin kuin vanhemmille työntekijöille työn kokonaismäärään suhteutettuna.

– Erityisesti terävien esineiden, kuten veitsien, sahan tai neulojen käsittely aiheuttaa paljon tapaturmia kesätöissä. Myös kompastumiset, putoamiset ja törmäämiset ovat tyypillisiä tapaturmien syitä.

Tapaturmakeskuksen mukaan lähes puolet kesällä työskentelevien 15–19-vuotiaiden nuorten työtapaturmista sattuu esineitä käsitellessä ja käsikäyttöisillä työkaluilla työskenneltäessä. Suurin osa työpaikkatapaturmista sattuu rakentamisen, teollisuuden sekä tukku- ja vähittäiskaupan aloilla.

Perehdytys tärkeä työturvallisuustekijä

Työntekijä tulisi Välimaan mukaan perehdyttää laitteiden ja työvälineiden käyttöön, turvalliseen työskentelytapaan ja vahinkotilanteiden ohjeisiin jo ennen työn aloittamista. Hän muistuttaa, että kattava perehdyttäminen ei tarkoita ainoastaan tietoryöppyä ensimmäisinä päivinä, vaan jatkuvaa opastamista.

– Nuorelta ei voida odottaa samanlaista ymmärrystä työelämästä kuin sellaiselta työntekijältä, jolla työkokemusta on takana useampia vuosia. On tärkeää, että nuori saa kattavan ohjeistuksen ja häntä kannustetaan kysymään mieltään askarruttavia kysymyksiä, Välimaa sanoo. 

Vaikka perehdytys on pääasiassa esihenkilön vastuulla, siihen tulisi osallistaa koko työyhteisö. 

– Kattavan perehdyttämisen lisäksi kokeneempien työntekijöiden oma asenne ja esimerkki ovat avainasemassa. Kesätyöntekijät ovat osa työyhteisöä ja ottavat innokkaasti mallia muista työntekijöistä. Jos tapa toimia ja ohjeet eivät vastaa toisiaan, usein tapa toimia voittaa, Välimaa muistuttaa.

– Nuoret ovat usein innokkaita tekijöitä, mutta on työtehtävät paremmin tuntevan työnantajan vastuulla valita työtehtävät nuoren osaamistason mukaan. Kun työn vaativuus on oikealla tasolla ja perehdytys on hoidettu mallikkaasti, menee kesä todennäköisesti mukavasti ja nuori saa arvokasta työkokemusta turvallisesti, Välimaa sanoo.

Venähdykset tyypillisiä vammoja

Suurin osa, noin 74 prosenttia kesätyöntekijöistä selviää tapaturmasta lääkärikäynnillä tai korkeintaan parin päivän sairaslomalla. Joka neljäs joutuu kuitenkin yli neljän päivän ja osa viikkojen sairaslomalle. Yli kuukauden sairaslomaa vaativat tapaturmat ovat Tapaturmakeskuksen tietojen perusteella harvinaisempia, mutta niitäkin sattuu muutamia kymmeniä joka vuosi. 

Tyypillisiä vammoja ovat erilaiset pinnalliset haavat sekä venähdykset ja nyrjähdykset. Välimaa muistuttaa, että lievälläkin tapaturmalla voi olla merkittävät vaikutukset nuoren ajatuksiin työelämästä.

– Ensimmäiset kesätyökokemukset luovat nuorelle käsitystä työelämästä. Työpaikalla sattuva lieväkin tapaturma voi säikäyttää ja vaikuttaa ajatuksiin työelämästä pitkäänkin. Työnantajan tulisi aina luoda työntekijöille turvallinen työympäristö ja panostaa perehdyttämiseen, Välimaa sanoo.  

Yritykselle syntyy kustannuksia kesätyöntekijöiden sairaslomista. Vaikka tapaturman hoitaminen kuuluu työtapaturmavakuutukseen, voivat esimerkiksi nuoren poissaolosta aiheutuvat työjärjestelyt ja tuuraukset aiheuttaa lisäkustannuksia yrittäjälle. Lomakauden keskellä saattaa myös olla vaikea löytää tuuraajaa loukkaantuneelle työntekijälle. 

Näin perehdytät työntekijän

1. Varmista osaaminen asianmukaisella perehdytyksellä

Huolehdi siitä, että kesätyöntekijä saa tarvittavan perehdytyksen ennen työn aloittamista. Muista myös tarjota riittävästi tukea ja opastusta koko kesätyöjakson ajan. Jokainen kesätyöntekijä on erilainen eivätkä kaikki uskalla kysyä, jos on epävarma omasta työstään tai sen riskeistä. Siksi on tärkeää myös varmistaa, että perehdytys on ollut riittävä turvallisen työn onnistumiseksi. 

2. Luo avoin ja kannustava ilmapiiri

Positiivinen ja kannustava ilmapiiri takaa sen, että kesätyöntekijä kokee myös itse voivansa vaikuttaa työturvallisuusasioihin.

3. Toimi itse esimerkkinä

Omilla toimillasi osoitat, että työturvallisuusasiat ovat yrityksesi arvoasteikossa korkealla sijalla ja että työturvallisuudesta huolehtiminen kuuluu kaikille.

4. Puutu turvattomaan toimintaan

Jos huomaat kesätyöntekijän toimivan turvallisuusohjeiden ja -määräysten vastaisesti, puutu aktiivisesti tilanteeseen ja kerro miksi kyseiset säännöt ovat olemassa ja miksi niitä tulee noudattaa. Kun tiedetään syyt sääntöjen taustalla, on motivaatio turvalliseen työskentelyyn korkeampi.

Vinkkien lähde: Fennia

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus