25.10.2019 klo 09:56
Uutinen

Lue vinkit: Näin valitset kannettavan tietokoneen työkäyttöön

Tietoturvastaan huolehtivan yrityskäyttäjän voi olla parempi jättää markettilaite hankkimatta.

Etenkin moni yksinyrittäjä käyttää samaa kannettavaa tietokonetta sekä vapaa-ajalla että työssään.

– Tietoturvan kannalta on ongelmallista, että kuluttajalaitteita käytetään yritysmaailmassa, Lenovon Suomen maajohtaja Eero Tainio sanoo.

Yrityskäyttöön tarkoitetut laitteet eroavat niin sanotuista markettimalleista Tainion mukaan esimerkiksi siinä, että niissä on erilliset tietoturvapiirit ja tietokoneeseen esiasennetuissa ohjelmistoissa on pro-tason lisenssit.

– Kuluttajakoneissa ei ole mahdollista salata tietoja piiritasolla, Tainio jatkaa.

Tietoturvapiiristä on etua silloin, jos kannettava tietokone varastetaan. Siinä missä kuluttajalaitteessa käyttäjä voi yrittää suojata tietonsa vain palveluiden salasanan vaihtamalla, ammattikäyttöön suunniteltua kannettavaa ei voi käyttää ellei koko emolevyä ja kovalevyä vaihdeta.

– Käytännössä ei siis tarvitse kantaa huolta siitä, että omat tiedot päätyvät varkaalle. Tietoturvapiirin suojaa ei voi murtaa. Tiedot voivat hävitä, mutta kukaan ei pääse niihin käsiksi edellyttäen, että varas ei pääse käsiksi salasanaan, Tainio selvittää.

Muovia vai alumiinia?

Kuluttaja- ja ammattilaitteen eron huomaa usein myös laitteen ulkoisesta rakenteesta. Yrityskannettavat on tehty kestävistä materiaaleista ja rakenne on usein jämäkämpi. Tämän saattaa huomata, kun laitetta kannatellaan yhdellä kädellä. Usein materiaalivalinnat näkyvät myös laitteen kevyemmässä painossa.

– iskunkestävyys on pääsääntöisesti paremmalla tasolla verrattuna kuluttajalaitteisiin. Yrityskannettavien kuoret on yleensä valmistettu hiilikuidusta, magnesiumista ja alumiinista. Muovia käytetään vähemmän tai sitten se on kestävämpää ABS-muovia.

Tainio huomauttaa, että hiilikuitu on tarkoitettu nimenomaan liikkuvaan käyttöön. Jos tietokonetta käytetään etupäässä telakassa työpöydällä, vahvemmasta rakenteesta ei ole merkittävää hyötyä.

Liitettävyydessä eroja

Yrityskäyttäjän kannattaa kiinnittää kannettavaa hankittaessa huomiota laitteen liitäntämahdollisuuksiin. USB-portteja on syytä olla useampia, koska laitteeseen liitetään usein samaan aikaan esimerkiksi näppäimistö, langaton hiiri, älypuhelin tai vaikkapa muistitikku.

– Usein ammattilaitteissa liitäntöjä on lukumääräisesti enemmän ja tarjolla ei ole pelkästään uusimpia liitäntävaihtoehtoja. Yrittäjä saattaa tarvita työssään myös vanhemman mallisia liitäntöjä. Monessa kuluttajalaitteessa nämä täytyy korvata adaptereilla.

Yrityskäyttöön suunnitelluissa kannettavissa myös telakointimahdollisuus on mietitty hieman eri kantilta kuin kuluttajakoneissa.

Takuun laajennus antaa lisäturvaa

Yrittäjä saattaa hyötyä ammattilaitteen paremmasta teknisestä tuesta. Huolto on mahdollista saada paikan päälle jo seuraavana työpäivänä. Laitteen elinkaarta voi pidentää valitsemalla viiden vuoden takuuajan.

– Lisätakuuta voi yleensä hankkia niin kauan, kun perustakuu on voimassa. Tarjolla on myös lisävakuutus, joka korvaa esimerkiksi laitteen pudotuksen aiheuttamat vahingot. Kuluttajalaitteisiin vastaavia ei ole tarjolla valmistajan puolesta, Tainio sanoo.

Yrityskoneissa takuu kestää keskimäärin kolme vuotta, poislukien laitteen akun jolla on yleensä vuoden takuu. Akulle on useimmiten mahdollista hankkia lisätakuu.

– Laitteen hinta korreloi usein melko suoraan akun kestoon. Jos ostaa 500 euron kuluttajakannettavan, siinä akun kesto on yleensä melko vaatimaton. Yrittäjäkoneissa akku kestää karkeasti sanottuna puolet pidempään ja töitä voi tehdä koko työpäivän laitetta lataamatta.

Ostajan turvaa ammattikoneiden kohdalla lisää se, että ammattikäyttöön valmistettujen koneiden valmistuksen elinkaari on kuluttajalaitteita pidempi, keskimäärin 1,5-2 vuotta. Kuluttajalaitteissa tuotannon elinkaari jää usein puoleen vuoteen.

– Kun ammattikoneen valmistus loppuu, varaosia on saatavissa vielä useita vuosia. Tämäkin eroaa merkittävästi kuluttajalaitteista.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi