YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Lukiolaiset uskaltavat yrittää – ”Voi tehdä töitä omien tavoitteidensa eteen”
Tuoreimman NYT Nuorten tulevaisuusraportin mukaan 40 prosenttia nuorista kokee, että voisi toimia yrittäjänä ja 23 prosentilla on aikeita yrityksen perustamiseen. Helsingissä yrittäjyyteen voi suuntautua ja painottaa jo lukiossa. Kysyimme Lauttasaaren yhteiskoulun Kansainvälisen liiketoiminnan lukion opiskelijoilta ja opettajilta, mitä ajatuksia yrittäjyys heissä herättää.
Aamos Salovaara, 17, Oleg Rannamägi, 16, ja Henry Baarman, 17, opiskelevat toista vuotta kansainvälisen liiketoiminnan linjalla. Kyseessä on 12 vuotta sitten perustettu linja, jolla opiskelu painottuu yrittäjyyteen ja kansainväliseen liiketoimintaan. Painotusta tukevat muun muassa monipuoliset yrittäjyyskurssit, yritys- ja organisaatiovierailut sekä opintomatkat.
Heistä kolmesta Aamoksella on jo oma yritys. Idea omasta levy-yhtiöstä heräsi harrastuneisuuden pohjalta, sillä Aamos on aina pitänyt musiikista ja eri soittimien soittamisesta. Hänen tukenaan on musikaalinen perhe: Aamoksen molemmat vanhemmat tekevät töitä musiikin parissa ja myös hänen veljensä on hakeutunut alalle.
– Tulevaisuudessa haluan tehdä omaa juttuani ja saada yritystäni eteenpäin niin pitkälle kuin mahdollista, Aamos valottaa.
Oleg ja Henry suunnittelevat kumpainenkin yrityksen perustamista. Suunnitelmat ovat pitkällä, ja yritysten markkinointiakin on mietitty muun muassa koulun markkinointikurssilla.
Oleg huomasi kaverinsa kanssa työnhakuun liittyvän haasteen, johon he aikovat vastata perustamalla työnhakupalveluihin keskittyvän yrityksen. Oleg kokee yrittämisestä saadun kokemuksen tärkeänä.
– Jos haluaa perustaa yrityksen, se kannattaa tehdä – vaikka ei menisikään hyvin, siitä saa kokemusta.
Yrittäjyyden monet mahdollisuudet
Henry aikoo tulevaisuudessa tehdä kaverinsa kanssa pienoismalleja rakennuksista. Pienoismallin teko tapahtuu käytännössä niin, että arkkitehtitoimisto lähettää rakennuksesta 3D-tiedoston, jonka Henry ja hänen kaverinsa sitten tulostavat pienoismalliksi. Henry näkee Aamoksen ja Olegin tavoin yrittäjyydessä paljon mahdollisuuksia.
– Yrittäminen on paljon vapaampaa, kuin jos olisi jollain muulla töissä. Voi tehdä töitä omien tavoitteidensa eteen.
Yrittäminen alkoi kiinnostaa Aamosta, Olegia ja Henryä yläkoulussa, ja kukin halusi opiskelemaan juuri Lauttasaaren kansainvälisen liiketoiminnan lukioon. Opiskelu kansainvälisen liiketoiminnan linjalla onkin sysännyt heidät yrittäjyyden maailmaan toden teolla.
Hiljattain tehty vierailu pitkäikäisessä yrityksessä sai Aamoksen, Olegin ja Henryn ajattelemaan yritysten toimintaedellytyksiä.
– Jotta yritys voisi toimia mahdollisimman pitkään, pitää pystyä uudistumaan ja keksimään uusia ideoita jatkuvasti, Aamos toteaa.
Opettajat kannustavat tekemään omia valintoja
Myös heidän opettajansa Simo Karvinen ja Tiia-Jessica Supi kannustavat muuttamaan tarvittaessa rohkeasti suuntaa.
– Monet opiskelijat tulevat linjalle sillä ajatuksella, että he tähtäävät lukion jälkeen kauppakorkeakouluun – sitten suunnitelmat muuttuvat, kun omat kiinnostuksen kohteet löytyvät. Yritämme kannustaa opiskelijoita omien vahvuuksien pariin, Tiia-Jessica kertoo.
Simo on opettanut kansainvälisen liiketoiminnan linjalla 11 vuoden ajan yhteiskuntaoppia, yrittäjyyttä ja liiketoimintaa. Tiia-Jessica on linjalla tuoreempi opettaja, ja hän opettaa samoja aineita kuin kollegansa.
Opiskelijat ovat Simon ja Tiia-Jessican mukaan erityisen kiinnostuneita siitä, millaisia ongelmia yrittämisellä voidaan ratkaista.
– Yli puolet opiskelijoistamme tietävät, että he haluavat yritysmaailmaan tai yrittäjiksi. Enenevissä määrin on myös sellaisia nuoria, jotka eivät tiedä, mitä heistä tulee, mutta he haluavat ratkaista liiketoiminnan keinoilla isoja kysymyksiä, Tiia-Jessica avaa.
Luokkahuoneessa ja opiskelijoissa voi jo aistia työelämän muutoksia. Nuoret ajattelevat, että töitä tehdään, kun niitä on. Samalla tehdään mielekkäitä ja yhteiskunnalle merkittäviä asioita.
– Nuorille yrittäminen on vaihtoehto siinä missä muutkin. Harrastusta saatetaan tehdä yrittäjämäisesti työn ohessa. Järjestelmä tulee perässä siinä, miten voi yhdistää monta eri työtä. Työmarkkinat muuttuvat, Simo toteaa.
Näin nuoret ajattelevat yrittäjyydestä
NYT Nuorten tulevaisuusraportti on Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin vuosittainen tutkimus nuorten työelämäasenteista ja -odotuksista. Vuoden 2023 tutkimukseen vastasi yhteensä 6027 opiskelijaa yläasteelta, lukiosta ja toisen asteen ammatillisesta koulutuksesta.
40 prosenttia vastaajista kokee, että voisi toimia yrittäjänä. 23 prosenttia valitsi väittämän ”aion perustaa yrityksen”.
Sekä tytöt että pojat ovat kiinnostuneita yrittäjyydestä: pojista 49 prosenttia ja tytöistä 33 prosenttia voisi toimia yrittäjänä.
Yrittäjyydestä kiinnostuneista nuorista puolet (53 %) koki, että menestyminen työelämässä on tärkeää. Noin kolmannes vastaajista haluaisi työskennellä kansainvälisesti.
Lähde: NYT Nuorten tulevaisuusraportti 2023, nuortennyt.fi
TEKSTI Venla Vuosalmi
KUVA Jaana Tihtonen