31.1.2019 klo 14:46
Uutinen

Lumiaurausyrittäjä nukkuu päivällä kun ehtii – “Tunnelma on hyvä ja töitä paljon”

– Meillä oli hieno kesä ja nyt on hieno talvi, sanoo kiinteistöjen talvikunnospitopalveluita tarjoavan Japikon toimitusjohtaja Jari Hakkarainen.

Lunta on nyt joka paikka täynnä. Lunta on tullut erityisesti Etelä-Suomessa, ja kaupunkien kadut ovat muuttuneet paikoittain lumivalleiksi, joiden takana on jumittuneita autoja ja kulkuväyliä.

Vaikka lumisade hetkeksi taukoaisi, aurauskalusto on töissä jatkuvasti. Ensisijaisesti lunta aurataan pääväyliltä ja bussien ajoreiteiltä. Asuinväylät ovat olleet toissijaisia. Aurauksen jälkeen kasaantunut lumi täytyy vielä erikseen kuljettaa pois. Liukkaus ja sohjo ovat jättäneet autoja sutimaan ja jalkakäytävällä askel luistaa alta ja lumikasat tukkivat tiet. Se on turhauttanut asukkaita.

Katujen aurauksesta ovat vastuussa kaupungit. Asuin- ja liikekiinteistöjen pihoja ja teitä hoitavat usein yritykset.

Piha-alueita hoitava kiinteistöjen kesä- ja talvikunnossapitoon erikoistunut yritys Japiko on aurannut nyt kolme viikkoa pääasiassa Espoossa liikekiinteistöjen pihoja.

– Meillä on viisi työntekijää. Työt alkavat liikekiinteistöissä illalla seitsemän jälkeen ja lopetamme aamulla seitsemältä. Asuinkiinteistöjen huoltajat tekevät työt päivällä, Japikon toimitusjohtaja Jari Hakkarainen sanoo.

Hakkarainen on tyytyväinen runsaslumiseen talveen.

– Tunnelma on hyvä ja töitä on paljon. Ei tämä ole mikään kaaos. Tämä on suomalainen talvi. Meillä oli hieno kesä ja nyt on hieno talvi, Hakkarainen sanoo.

Yhdeltä iltapäivällä yrittäjä ei ole pidempään juttutuulella. Hän nukkuu sen, minkä ehtii ennen kuin seuraava työvuoro yötä vasten taas alkaa.

Lumenpudotus kannattaa tilata ajoissa

Auraajien lisäksi lumenpudottajat ovat töissä. Talojen katoille kertyvä lumi ei saisi painaa yli 80:a kiloa neliöllä.

– Vesisade on lumelle pahinta, sillä paino lisääntyy. Lumenpudotus kannattaa tilata mahdollisimman aikaisin ja seurata kelejä, Kattocenterin työnjohtaja Erkko Kabonen sanoo.

Toistaiseksi olosuhteet ovat säilyneet hyvinä, mutta 20–30 senttiä lisää lunta tai vesisade alkaisi muuttaa tilannetta.

Kattocenter palvelee yksityis- ja liikehuoneistoja.

– Meillä on viikon jono ja asiakkaiden määrä kasvaa. Toistaiseksi olemme työskennelleet normaalin työajan puitteissa vakituisella henkilökunnalla. Kun ei tehdä kattoja, kattoasentajat ovat lumitöissä. Vuorotöitä voidaan alkaa tehdä, jos on tarvetta, Kabonen kertoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi