Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

29.8.2024 klo 14:34
Uutinen

Luontomatkailun potentiaali löytyy läheltä: Haastattelussa Antti Huttunen

Suomen luonnon päivää vietetään elokuun viimeisenä lauantaina.  Moni meistä suuntaa silloin sieniretkelle tai patikoimaan. Retkipaikka.fi-sivuston perustaja, luontoalan yrittäjä Antti Huttunen, kannustaa ihmisiä luontoon joka päivä.

Nuotiolettujen viehätys on universaali

Antti Huttunen on mukana useissa projekteissa, jotka tuovat luonnon lähelle niin kotimaisia kuin ulkomaisia matkailijoita. Retkipaikan verkkosivusto on laajentunut englanninkieliseksi, ja suuntaa nyt myös muille kielille. Huttunen operoi Metsähallituksen Luontokeskus Haltiaa Nuuksiossa ja Ukkoa Kolilla, ja tarjoaa niistä käsin erilaisia teema-aktiviteetteja sekä ohjattuja marjastus- ja sienestysretkiä niin yritys- kuin yksityisryhmille kuin yksittäisille matkailijoille.

Yksinkertaisuus ja rauha luonnon purevat kaikkiin samalla tavalla.

– Suosituin ohjelmapalvelumme on nuotiolettujen paistaminen – olemme varmasti Suomen suurin nuotiolettujen valmistaja, Huttunen sanoo.

Matkailijaryhmien rahankäyttö eriytyy

Luontomatkailun sesonki on edelleen täydessä vauhdissa.

– Kesä ja alkuvuosi ovat menneet paremmin kuin koskaan, Huttunen kertoo yrityksensä toiminnasta.

Alan kokonaiskuvaa on Huttusen mukaan vaikea hahmottaa, ja se on vaihteleva:

– Yrityksissä tilanne riippuu vähän siitä, onko painotus ulkomaalaisissa vai kotimaisissa matkailijoissa ja paljonko on kokoustoimintaa.

Myös sijainnilla on merkitystä.

– Meidän kahdessa pisteessä rahankäyttö eriytyy entisestään. Kun Kolilla käytetään jo alun perin rahaa paljon, käytetään sitä nyt yhä enemmän. Nuuksiossa kehitys on päinvastainen.

– Kolilla ollaan lomalla, mielentila on erilainen. Voi olla, että Kolin matkaajilla on ylipäätään ehkä kykyä ja halua panostaa, Huttunen selittää.

Yrityksille kiitosta – haastavinakin aikoina on satsattu ihmisiin

Luontomatkailun keskeisiin haasteisiin kuuluu korkea kustannustaso Suomessa, joka vaikuttaa matkailijoiden ostovoimaan.

– Itänaapurin tilanne tuo yhä epävakautta ja ehkä vaikuttaa kansainvälisten matkailijoiden määrään, Huttunen arvioi.

Kolmanneksi haasteeksi Huttunen mainitsee Suomen talouden heikon tilanteen.

– Kukaan ei investoi tai panosta mihinkään. Iso johtoajatus puuttuu, onpa se koko maan visio, matkailu tai tekoäly. Kun valloillaan on kaikesta viilaamisen ja säästämisen ajatus, vaikuttaa se paljon yleiseen ilmapiiriin, Huttunen sanoo.

Yrityksiä Huttunen kuitenkin haluaa kiittää.

– On ollut ilahduttavaa huomata, että vaikka yrityksille kevät ja syksy ovat olleet haastavia, ne ovat halunneet satsata ihmisiin, tuoda ihmiset luontoon ja tehdä siellä yhdessä. Se on panostus hyvinvointiin, jonka uskon kannattavan.

Yksinkertaisista elementeistä laadukkaita elämyksiä

Suomen luonnon tarjoamat puitteet ovat kuitenkin edelleen upeat yritystoiminnallekin.

– Meillä on mukavan viileätä verrattuna suurimpaan osaan muuta maailmaa; meillä on todella väljää ja onhan meillä Suomessa luonto lähellä joka paikassa.

Iso kysymys Huttusen mukaan on, miten yksinkertaiset elementit saadaan järjestettyä niin, ettei ajeta 300 ihmistä katsomaan revontulia vaan pieni ryhmä nauttimaan luontokokemuksesta korkealla laatutasolla ja korkeammalla katteella.

Jotucassa haasteita taklataan pitämällä katse yhtä aikaa lähitulevaisuuden askelissa ja pitkän aikavälin visiossa.

– Olennaisinta on, että on tosi hyvä tiimi, jossa kaikki ovat onnellisia ja tyytyväisiä työssään. Silloin saadaan kaikki asiat ja ongelmat ratkaistua, Huttunen sanoo.

Tekoälyn mahdollisuudet inspiroivat

Huttunen on seurannut ja kehittänyt luontomatkailun teknologiasovelluksia pitkään. Viimeiset kaksi vuotta hän on tutkinut ja opetellut myös tekoälyn tarjoamia mahdollisuuksia luontomatkailun alalla.

– Se on iso mahdollisuus ja inspiroiva teema. Käytämme tekoälyä laajasti kääntämisessä, ideoinnissa, kokousmuistioiden litteroinnissa, koodauksessa ja sisällöntuotannossa, hän kertoo.

Suomen luonnon päivästä tapa koko vuoteen

Suomen luonnon päivänä Huttunen aikoo lasten harrastuskyytien lisäksi käydä pitkällä kävelyllä lähellä luontoa. Hänen vinkkinsä muille on ”oikeastaan sama”:

– Tehkää tunnin kävely missä tahansa luonnossa, ja tehkää siitä tapa, jota toistatte joka päivä. Vuoden päästä huomaatte, kuinka paljon paremmin jaksatte, olette onnellisempia ja tuottavampia.