Suomi nousi kärkeen konkurssitilastossa
Kuva: Getty Images
29.7.2024 klo 08:45
Uutinen

Luottamusmittarit nousussa – Yrittäjien Brotherus: ”Suunta herättää toiveita”

Kuluttajien luottamus nousi heinäkuussa korkeimpaan lukemaan sitten helmikuun 2022. Myös yritysten luottamusmittarit olivat nousussa.

Suomen Yrittäjien johtajan, pääekonomisti Juhana Brotheruksen mukaan luottamusmittarien taso on yhä vaatimaton verrattuna aikaan ennen Venäjän aloittamaa hyökkäyssotaa ja korkojen nopeaa nousua. Brotherus sanoo kuitenkin, että ”suunta herättää toiveita talouden ja kuluttajakysynnän kannalta”.

Samoin nousivat yritysten luottamusmittarit heinäkuussa.

– Yhtenäinen viesti vahvistaa kuvaa talouden pohjakosketuksen osumisesta alkuvuoteen. Suomi kääntyy pitkästä laskukaudesta kasvukauteen loppuvuoden aikana.

Tilastokeskus kertoi maanantaina kuluttajien luottamuksen olleen heinäkuussa -7,2, kun se oli vielä huhtikuussa -12,6. Pitkän aikavälin keskiarvo on -2,5. Samalla Elinkeinoelämän keskusliitto julkisti suurten yritysten luottamusindikaattorit heinäkuulta.

– Kuluttajien aikomukset asunnon ostoon heikkenivät heinäkuussa vahvan kesäkuun jälkeen. Asuntokauppa ei kiihdy heti, mutta luottamuksen palautuminen, ostovoiman kohentuminen ja patoutuneiden tarpeiden kasautuminen näkyvät vääjäämättä vähitellen asuntomarkkinoilla aktiivisuutena. Asuntokaupan jarruna on nyt pelko oman työpaikan pysymisestä, jonka taustalla näkyy työmarkkinoiden rakoilu. Mikään ei vie asunnonostointoa yhtä nopeasti kuin tieto yt-neuvotteluista omalla työpaikalla, Brotherus sanoo.

Suuryritysten luottamus koheni kaikilla päätoimialoilla heinäkuussa vahvistaen kuvaa talouskäänteestä.

– Maamme on jäänyt jälkeen talouskehityksessä muista länsimaista rakenteellisten haittojen ja korkojen kivittämän suhdannekehityksen takia. Loppuvuonna kuitenkin korkojen lasku, työperäisen maahanmuuton vahvuus ja palvelualojen positiivinen pohjavire työntävät talouden nousuun, Brotherus ennakoi.

– Pitkän taantuman jäljiltä Suomen talous voi myös herkästi yllättää: kirittävää riittää kilpakumppaneihin verrattuna ja toisaalta tehdyt sekä vielä valmistelussa olevat toimet työllisyyden parantamiseksi näkyvät parhaiten kasvukaudella. Kasvu käynnistyy kuluttajien vedolla ja palvelualoilla, mutta vähitellen pohjille painunut rakentaminen kääntyy raskaasta kivireestä taloutta työntäväksi toimialaksi. Suurin kysymysmerkki liittyy nyt teollisuuteen, joka on riippuvainen kansainvälisestä kysynnästä, tasapuolisesta kilpailusta ja luotettavasta toimintaympäristöstä, Brotherus pohtii.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus