YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

17.9.2024 klo 14:01
Uutinen

Luovan alan yrittäjän leipä on palasina maailmalla

Heinäveteläisen Soisalo-Median yrittäjä Mikko Keinonen on myös taiteilija ja järjestöosaaja.

Heinäveteläinen Mikko Keinonen, 52, on tottunut tarttumaan asioihin tilanteen mukaan yrittäjänä, järjestötoimijana tai taiteilijana. Luovan alan ihmiselle se on jopa luonteenomaista, sillä eri tilanteet ja asiat ovat sellaisia, että tarvitaan erilaisia lähestymistapoja.

Kun Keinonen teki pari vuotta sitten yhteistyötä yhdysvaltalaisen muusikon Mike Keneallyn kanssa ja ohjasi hänen biiseihinsä Heinävedellä musiikkivideoita, se oli taiteellista työtä, ja ohjaaja Keinonen sai rahoituksen työlleen Taiteen edistämiskeskukselta.
Kun paikallinen toimija tarvitsee tilaisuudelleen esimerkiksi striimauksen, niin silloin Keinonen Soisalo-Median yrittäjänä tuottaa tilanteeseen palvelun.

Haastattelua tehdessä Heinäveden Muinaisseura ry:n puheenjohtajana Keinonen on keskellä järjestön päätapahtumaa Heinäveden muinaisviikkoa, ja tällä kohtaa palkka tulee tapahtuman tuotantotyöstä.

Kaikki vie eteenpäin

Pohjois-Karjalassa erilaisista pienistä ja suuremmista palasista muodostuva osaaminen on usein myös ainoa vaihtoehto luovan alan ammattilaiselle. Keinosen kohdalla usein yksi innostava ja hyvin tehty työtilaisuus on johtanut kohti uusia asioita.
-Sain vuosituhannen vaihteessa Soisalo-Median yrittäjänä tilaustyön kuvata ja tallentaa uskontotieteilijä Juha Pentikäisen, geologi Aimo Kejosen ja arkeologi Timo Miettisen työryhmän tutkimustyötä ja tarinointia Heinäveden pyhissä paikoissa. Kahdeksan vuotta myöhemmin päädyin perustamaan Heinäveden Muinaisseuran, Keinonen kertoo.

Keinosen kuvaama aineisto on nyt parikymmentä vuotta myöhemmin ollut pohja Heinäveden Muinaisseuran retkille, seminaareille ja tapahtumille. Tärkeä vaihe oli kuvatun materiaalin ja sitä täydentävien osien saaminen osaksi yhdistyksen muinaistietokantaa ja kohteisiin tehdyt QR-koodiopasteet. Niiden avulla myös omatoimimatkaaja on päässyt paikallisiin kohteisiin.
Vuosien varrella toimintaa ovat Taiteen edistämiskeskuksen lisäksi rahoittaneet eri leader-järjestöt, Suomen kulttuurirahasto ja Pohjois-Karjalan Maakuntaliitto sekä parikymmentä muuta yksityistä rahoittajaa.

Maailma tulee kylään

Vaikka Heinäveden Muinaisseura ry tekee leimallisesti yleishyödyllistä työtä, Keinonen on määrätietoisesti rakentanut pohjaa myös kaupalliselle toiminnalle ja yritysyhteistyölle. Samalla tarkoitus on tehdä toiminnasta kerralla kansainvälistä, ja siihen liittyvä hanke on jo hyvällä alulla.

Alkusysäyksenä uudelle hankkeelle oli viime vuoden muinaisviikon pääkonsertti. Sen aikana muusikko Harri Loiva käveli 300 metrin päähän Keinosen kotirantaan ja kiinnitti huomion Kermanrannan ainutlaatuisiin kaikuihin. Siitä kehkeytyi ajatus hyödyntää Heinäveden muinaispaikkojen hiljaisuutta ja erikoista akustiikkaa, nimetä Heinäveden hienoimmat metsät Euroopan ensimmäiseksi ulkoilmastudioksi ja tuoda niihin huippumuusikoita eri puolilta maailmaa.

-Nyt kiinnostusta on jo paljon eri maissa. Mike Keneally tulee ystävineen lokakuussa, ja rahoituskin vaikuttaa lupaavalta. Näyttää siltä, että muusikoita on pian jonoksi asti.

Kuva ja teksti:
Pia Paananen