YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Hämeenlinnan Lyseon Luovan yrittäjyyden linjan lehtorinelikko: Tuija Tiala, Anne-Mari Keränen, Anne Ahvenharju ja Aki Kontturi.

Luovan yrittäjyyden linja kasvattaa yrittäjyyteen, yhteistyöhön ja yhteiskuntaan

Yrittäjyyskasvatus on usein esillä uutisissamme ja somepostauksissamme – onnistuneina tapahtumina ja yritysideoina. Mutta miten yrittäjyyskasvatusta Hämeenlinnassa toteutetaan? Kävimme raapaisemassa asiaa pintaa syvemmältä.

Tapasimme Hämeenlinnan Lyseon lukion ”ykätiimin” eli Luovan yrittäjyyden linjan lehtorinelikon: Anne Ahvenharju, Tuija Tiala, Anne-Mari Keränen ja Aki Kontturi.

Luovan yrittäjyyden linja sai alkunsa Hämeenlinnan yhteiskoulun lukiossa, kun opiskelijat tekivät erilaisia projekteja Asuntomessut 2007 -organisaation kanssa. Linja siirtyi lyseon lukioon Hykin lukion lakkauttamisen myötä. Myönteinen kokemus lähti vyörymään lumipallon lailla ja opintosuunnitelmaan otettiin mukaan Vuosi yrittäjänä -opintojakso sekä erilaisia yhteistyöprojekteja.
– Tästä lähti käyntiin lukuisia hankkeita ja nyt ollaan tilanteessa, että Luovan yrittäjyyden linja on jo lähes täysi-ikäinen, monipuoliseksi laajentunut opintokokonaisuus, iloitsee opinto-ohjaaja ja linjakoordinaattori Anne Ahvenharju.

Lyseon Luovan yrittäjyyden linja kuvailee päätavoitteenaan edistää opiskelijan yrittäjyysosaamista ja työelämätaitoja. Kaikista opiskelijoista ei välttämättä tule tulevaisuudessa yrittäjiä, mutta he opintojen kautta pystyvät omaksumaan yrittäjämäisen asenteen ja useita yrityselämässä tarvittavia taitoja.
– Opintosuunnitelmassa on kolme kivijalkaa: itsensä johtaminen, luovuus ja liiketoimintaosaaminen, kuvailee matematiikan lehtori Aki Kontturi.

Opintoihin kuuluu pakollisia sekä valinnaisia opintojaksoja omien mieltymysten mukaan. Toinen opintovuosi kulminoituu käytännön yrittäjyyteen NYT-yrityksen (Nuorten yrittäjyys ja talous NYT) kautta.
– Parasta on se, että ei istuta vain nenä kirjassa vaan tehdään aitoja toimeksiantoja ja verkoston kautta tulevia tehtäviä, sanoo saksan ja ruotsin lehtori Tuija Tiala.
– Esiintymistaitojen kehittäminen kiinnostaa. Nuoret kehuvat, että on helppo mennä pitämään puhetta, kun tuntee omat vahvuutensa ja on oppinut heittäytymään, jatkaa matematiikan, fysiikan ja kemian lehtori Anne-Mari Keränen.

Luovan yrittäjyyden linjan opintosuunnitelma (pdf) ›

Motivoivaa matematiikkaa

Opiskelijat pääsevät ottamaan tuntumaa käytännön liike-elämään. He ovat opintojaksoillaan päässeet tutustumaan yrityksiin, käytännön työtehtäviin ja eri projekteihin.

Sijoittajakoulussa numeroille tulee konkreettinen ja motivoiva merkitys pakkopullan sijaan. Opiskelijat käsittelevät ja sijoittavat sponsorien antamaa aitoa rahaa. Mahdollinen tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.
– Nämä ovat monille nuorille verkostoitumista tulevaan työelämään tai yhteistyökumppaniksi yrittäjänä. Saamme usein yrityksiltä spontaaneja pyyntöjä tulla mukaan projekteihin, kertoo Tiala.

Luovan yrittäjyyden linjalle haetaan yhteishaun kautta ja se on niin suosittu, että jokaista aloituspaikkaa kohden on yli kaksi hakijaa. Hakijoille järjestetään valintakoe, jolla arvioidaan opiskelijan motivaatiota ja sopivuutta opintoihin.
– Olemme haluttavuudessa toiseksi paras Suomessa. Ainoastaan Lauttasaaren lukioon Helsingissä on enemmän ensisijaisia hakijoita yhtä opiskelupaikkaa kohden vastaavalle linjalle, toteaa Keränen.

Opettajasta valmentajaksi

Ykätiimin nelikko nauttii roolistaan silminnähden. He kertovat pääsevänsä ”sopivan epätieteellisesti” irti opettajaroolista valmentajaksi ja saavansa itsekin mielenkiintoista ja sisältöä, koulutuksia sekä verkostokontakteja. Lisäksi he iloitsevat siitä, että opettajuutta voi toteuttaa myös tiiminä, parityöskentelynä tai verkostokumppanina.
– Olemme pedagogeja, mutta on hienoa, että oma liiketaloudellinen näkemys ja verkostot ovat kasvanut matkan varrella, iloitsee Tiala.

17 vuoden perspektiivillä luovan yrittäjyyden linjan kouluttajat muistavat lukuisia tapauksia ja haaveiden täyttymyksiä, missä opiskelijat ovat ryhtyneet yrittäjiksi.
– Heitä tulee vastaan turuilla ja toreilla sekä esimerkiksi Linkedinissä. Olisi toki hienoa, että tätä pystyttäisiin jollain menetelmällä tilastoimaan, sanoo Ahvenharju.
– Ehdottoman tärkeä palkinto tästä työstä on se, että yrittäjyyden kiinnostavuus on kasvanut nuoren sukupolven silmissä, kiittelee Kontturi.
– Eräs yrittäjä kiitteli meitä siitä, että yrittäjyysopintoja saanut nuori on työntekijänäkin yhteistyö- ja kehittämiskykyinen ja osaa katsoa asioita myös yrittäjän näkökulmasta, toteaa Tiala.
– Yrittäjälinjalaiset ovat selvästi eläväisempää sakkia. He uskaltavat kysyä ja kyseenalaistaa sekä tarttua rohkeasti toimeen. Joillakin nuorilla kehityskaari opintojen aikana on todella huikea, kehuu Keränen.

Luovan yrittäjyyden linja verkkosivut ›

Teksti ja kuva: Pasi Nuutinen