YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Maahanmuuttovirasto nopeutti viestintää yrityksille, nyt vastaus luvataan sähköpostiin parissa viikossa: ”Sekin on liian pitkä aika”
Suomen Yrittäjien asiantuntijan mielestä työnteko-oikeuden tarkistaminen onnistuu edelleen liian hitaasti.
Maahanmuuttovirasto avasi tammikuun lopussa palvelun, josta työnantajat voivat tiedustella sähköpostilla ulkomaalaisten työntekijöiden työnteko-oikeutta. Palvelun avaamisen jälkeen Maahanmuuttovirasto kertoo saaneensa lähes 900 sähköpostitiedustelua ulkomaalaisten työntekijöiden työnteko-oikeuden tarkistamiseksi.
Työnantajat ovat aikaisemmin kritisoineet Migrin hitautta tiedusteluissa ja muun muassa sitä, ettei virastosta ole saanut ketään kiinni. Pahimmillaan tiedon saaminen on venynyt useisiin kuukausiin. Se on hankaloittanut osaajien rekrytointia ja osin pahentanut yritysten osaajapulaa.
– Työnteko-oikeuden tarkistaminen on osoittautunut haasteelliseksi etenkin turvapaikanhakijoiden kohdalla. On hyvä, että Migrissä on vastattu näihin haasteisiin, Suomen Yrittäjien asiantuntija Albert Mäkelä sanoo.
Migristä kerrotaan, että yrittäjien kritiikki on ymmärretty.
– Toivomme, että pystymme nyt palvelemaan yrityksiä riittävällä tasolla. Seuraamme tarvetta ja varaamme sen mukaan henkilökuntaa, Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön aluevastaava Sari Bruun kertoo.
”Toivomme, että pystymme nyt palvelemaan yrityksiä riittävällä tasolla.”
Sari Bruun, Migri
Tiedustelu on maksuton ja Migri lupaa vastauksen sähköpostilla kahden viikon kuluessa. Nopeimmillaan vastaukset ovat tulleet kahdeksassa päivässä. Työnantaja saa vastauksen lähetettyään viestin osoitteeseen tto(at)migri.fi. Tarkemmat ohjeet löytyvät Migrin verkkosivulta.
Yrittäjien Mäkelä pitää kahta viikkoa liian pitkänä vastausaikana.
– Työnantajan kannalta on tärkeää, että ulkomaalaisen työntekijän työnteko-oikeuden voi tarkistaa helposti. Kaksi viikkoa on pitkä aika vastauksen odotteluun, sillä työnantajan velvoitteena on varmistua työnteko-oikeudesta heti työn alkaessa, hän huomauttaa.
Näin Migri perustelee hitautta
Sanna Marinin (sd) hallitusohjelmassa on kirjaus työperusteisten oleskelulupien nopeasta ja sujuvasta käsittelystä. Tavoitteena oli keskimäärin kuukauden käsittelyaika. Apulaisoikeuskansleri huomautti Migriä useita kertoja jo vuonna 2020 hakemusten käsittelyn määräaikojen ylittämisestä. Lain mukaan työlupahakemus tulee ratkaista neljässä kuukaudessa. Olemme aikaisemmin kertoneet porvoolaisen konepajan tilanteesta.
Sähköpostineuvonta kohdistuu vain siihen, onko asiakkaalla työnteko-oikeus voimassa vai ei. Bruunin mukaan tiedon antamisessa menee aikaa, koska joissakin tapauksissa tietoa on etsittävä useista paikoista.
– Kun asiakkaalla on kansainvälistä suojelua tai oleskelulupa-asiaa koskeva hakemus käsittelyssä, silloin työnantajalla on erityisen kova tarve tietää, missä käsittelyssä mennään. Haastavuus on ollut siinä, että meidän täytyy selvittää myös ulkomaalaisrekisteristä ja joskus myös muilta viranomaisilta, missä vaiheessa asia on ja mitä se tarkoittaa työnteko-oikeuden osalta, hän kertoo.
Uuden palvelun hyvänä puolena Bruun pitää sitä, että vastaus on ajantasainen eli se kertoo viestin lähetyspäivän tilanteen.
– Tavoitteenamme on palvella yrityksiä mahdollisimman asiakaslähtöisesti. Yrityksen ei tarvitse odottaa tietoa postitse vaan vastaus tulee suoraan sähköpostiin. Tässä ei erotella missä prosessissa hakija on eli onko kyseessä oleskelulupa-hakija vai turvapaikkaa hakeva. Oleellisintä on se, onko työnteko-oikeus voimassa sinä päivänä, kun vastauksemme lähtee.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi