YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Maalämmön kysyntä romahti, aurinkopaneeleissa jopa 25 prosentin alennuksia – ”Ei enää samanlaista hurlumheita”
Lämpöpumppualan viime vuosien kova kasvu on kääntynyt kysynnän laskuksi. Asiantuntija neuvoo, miten ilmalämpöpumpun käyttöikää voi pidentää.
Suurin pudotus näyttää olevan maalämpöjärjestelmissä. Alan markkinajohtajan Tom Allen Seneran toimitusjohtaja Johan Holman mukaan tarjouspyyntöjen määrä on pudonnut ”radikaalisti” vuoden ja jopa kahden vuoden takaisesta tilanteesta. Taustalla on etenkin uudisrakentamisen pysähtyminen, mutta ilmiö on Holman mukaan näkyvissä yhä selkeämmin myös saneerauskohteissa.
– Tarjouspyyntöjen määrä on laskenut noin 50 prosentilla ja sopimusten määrä on vähentynyt selvästi, Holma sanoo.
Viime vuosi oli lämpöpumppumarkkinoilla poikkeuksellisen vilkas. Kysyntää lisäsi sähkön hinnan voimakas nousu energiakriisin seurauksena.
”Tarjouspyyntöjen määrä on laskenut noin 50 prosentilla ja sopimusten määrä on vähentynyt selvästi.”
Johan Holma, Tom Allen Senera
Vallitsevassa tilanteessa maalämpöpumppujen hintakehitys on Holman mukaan tasoittunut. Pitkään kalliina pysyneet materiaalikulut ovat nyt halventuneet kysynnän laskun seurauksena. Hintoja laskee myös se, että tukkureilla on varastoissa runsaasti tavaraa.
Yksittäisissä uudiskohteissa maalämpösopimuksia on jouduttu purkamaan, kun taloa ei olekaan rakennettu valmiiksi.
Varastotilanne parantunut
Pohjois-Savossa toimivan Pumppukunkku Oy:n yrittäjä Esa Heimonen on huomannut saman ilmiön.
– Jos vuoteen 2021 vertaa, markkina on hiljentynyt. Ei ole samanlaista hurlumheita kuin silloin. Ei myynti silti ole kokonaan sakannut, kyllä ilmalämpöpumppuja asennetaan edelleen.
Selkein muutos viime vuoteen on se, että siinä missä aikaisemmin ostettiin matalammalla kynnyksellä uusi ilmalämpöpumppu, nyt valitaan vanhan laitteen huolto ja pyritään pidentämään laitteen käyttöikää.
Viime vuonna uutisoimme ilmalämpöpumppujen nihkeästä saatavuudesta ja pitkistä jonoista. Asentajista oli pulaa ja alan yrityksillä oli kädet täynnä töitä.
– Nyt varastotilanne on parantunut. Korona-aikana pidettiin tarkoituksella isoa varastoa, jotta pumppuja voitiin tarjota asiakkaille mahdollisimman lyhyellä odotusajalla. Nyt omia varastoja ollaan tietoisesti pienennetty.
Aurinkopaneelien hinnat laskussa
Ilmalämpöpumppujen hintoihin vallitseva markkinatilanne ei ole aiheuttanut merkittävää muutosta, mutta aurinkopaneeleja voi nyt löytää merkittävästi viime vuotta halvemmalla.
Heimosen mukaan maahantuojilla on useampia paneelimalleja, joissa hinnat ovat tippuneet peräti 25 prosenttia.
– Siellä on voinut saada melko hyvää säästöä, yrittäjä sanoo.
Kuluttajien varovaisuus näkyy lämmitysenergiaremonteissa. Tuleva talvi ei pelota samaan tapaan kuin vuosi sitten, jolloin elettiin keskellä energiakriisiä.
– Selvästi on havaittavissa, että rahat ovat tiukalla tai mietitään, uskalletaanko investoida. Asumisen ja elämisen kustannukset ovat kallistuneet ja nyt yritetään pärjätä sillä mitä on.
Muista tämä ilmalämpöpumpun huollossa
Esa Heimonen neuvoo ilmalämpöpumpun omistajia huoltamaan laitteensa 3–7 vuoden välein. Ammattilaisen suorittamassa huollossa laite pestään perusteellisesti, sisäyksiköt puretaan auki ja kennosto sekä puhallinsiipi puhdistetaan. Samalla tarkistetaan kylmäaineiden määrä.
Käyttäjän kannattaa tarkkailla lämpöpumppua etenkin syksyllä, kun lämmitystoiminto käynnistetään ensimmäistä kertaa kesän jälkeen.
– Jos kuulostaa siltä, että sisäyksikön puhallus on hyvin kovaääninen, se voi olla merkki siitä, että sisäyksikkö on tukossa.
Toinen varoitusmerkki voi Heimosen mukaan olla se, että laitteesta pääsee sisäilmaan vierasta hajua tai laite ei lämmitä tai viilennä enää yhtä tehokkaasti kuin ennen.
Ilmavesi- ja maalämpöpumpuissa olisi Heimosen mukaan tärkeää tarkastaa lianerottimet ja paineet.
Käyttäjän omat mahdollisuudet ilmalämpöpumpun huoltamiseen ovat rajalliset. Yksi keinoista on suodatinten säännöllinen imurointi.
– Suodattimet voi pestä hanan alla tai liottaa miedossa pesuaineliuoksessa. Jos ilmalämpöpumppu sijaitsee lähellä keittiötä, rasva kulkeutuu helpommin sisäyksikköön ja silloin pöly on tiukemmassa.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi