Sää on suosinut puimista Mennalan pientilalla Jämsässä Keski-Suomessa. Viljelijän ammatti on lähes täysin riippuvainen sateista.
29.8.2022 klo 20:00
Uutinen

Maanviljelijä halusi näyttää, mistä vilja tulee – Syntyi puimurilive, jota seuraavat tuhannet ihmiset ulkomaita myöten

Jotkut katselevat maanviljelijä Anssi Mennalan puimista oman olohuoneensa taulu-tv:stä. – On tullut palautetta, että sitä voisi katsella hyvinkin pitkiä aikoja, sanoo Mennala.

Leikkuupuimurin kela pyörii tasaiseen tahtiin ja kaataa kauran korsia sisäänsä. Kun yksi osuus on puitu, käännytään ja lähdetään uudelle saralle. Näin pelto tyhjenee viljasta, kunnes jäljellä on pelkkä tasainen sänki. 

Reaaliaikainen puiminen kiinnostaa ilmeisen monia, sillä maanviljelijä Anssi Mennalan puimurilive on kerännyt jo tuhansia kävijöitä, heistä monet ulkomaalaisia.

– Kun lähden puimaan, näen, että seuraamassa on jatkuvasti yli 50 ihmistä. On tullut palautetta, että sitä voisi katsella hyvinkin pitkiä aikoja. 

Mennala on saanut kuvia katsojien olohuoneista, joissa puimurilive pyörii valtavassa taulu-tv:ssä. 

– Sehän on aivan sikamakeaa! Puimurilive tv:ssä hienossa olohuoneessa, tunnelmavalaistukset kohdillaan.

Idea Youtubesta

Mennala sai idean puimuriliveen Youtubesta. Siellä katsoja voi seurata monien suurkaupunkien junaliikennettä aitiopaikalta, junien keulasta.

– Junan nokkaan on asennettu webbikamera. Voi seurata vaikka, kun juna painelee menemään jossakin Norjan lumimaisemassa.

Puimuriliveä harjoiteltiin jo viime vuonna. Silloin kuvassa näkyi myös ohjaamon tiloja, kuten nopeusnäyttö. Tänä vuonna on keskitytty olennaiseen: puimurin kelaan, maisemaan ja viljasäiliön tyhjennykseen traktorin peräkärryyn.

Tavoite on näyttää ihmisille, miten maanviljelijä tekee työtään ja mistä vilja tulee.

Anssi Mennala puimurinsa edustalla.

Lähetyksen pitää olla jatkuva

Mennala kertoo, että livekuvan tekninen toteutus oli yllättävän haastavaa.

– Lähetyksen pitää olla jatkuva, ja meillä pitää siksi olla toimiva verkkoyhteys. Se ei saa katketa edes yöksi. Ihmiset eivät tule katsomaan, jos kuva on päällä vain silloin tällöin. 

Mennala työntekijöineen on virittänyt kamerajärjestelmään useita isoja akkuja, niin että virtaa riittää pariksi päiväksi.

Kameroiden taas täytyy olla niin laadukkaat, ettei kuva tärise, ja että yksittäiset asiat, kuten viljan korret tai karkuun säntäävä jänis näkyvät selvästi.

Mennala arvioi, että pelloista on nyt puitu 33 prosenttia. Jäljellä on vielä satoja hehtaareja ja useita viikkoja. 

Puimuriliven “livelähetysstudio”.

Vettä liikaa tai liian vähän

Sää on suosinut puimista Mennalan pientilalla Jämsässä Keski-Suomessa. Viljelijän ammatti on lähes täysin riippuvainen sateista.

– Vettä tulee joko liikaa tai liian vähän. Optimaaliseen määrään on vaikea päästä.

Nyt tilanne on kuitenkin todella hyvä.

– Nyt saderintamat ovat mukavasti kiertäneet meidät. Olen todella tyytyväinen, koska viime vuosi oli täysi katastrofi kuivuuden takia. Kun mennään vähänkin Pohjanmaalle päin, siellä on ihan hirveitä ongelmia, vettä on satanut liikaa, eivätkä pellot kestä. 

Mennala viljelee 400 hehtaarin tilallaan perusviljoja, eli kevät- ja syysvehnää, rehu- ja mallasohraa sekä rehu- ja suurimokauraa. Tila työllistää yhdestä kahteen ulkopuolista työntekijää.

Puimurilivestä uutisoi ensin Maaseudun Tulevaisuus. Katso puimuriliveä täältä.

Kaisu Puranen