30.4.2023 klo 18:12
Uutinen

Maatalouden investointi- ja aloitustukien haut on avattu

EU:n maaseuturahoituksen kauden 2023–2027 haut maatalouden investointitukeen ja nuoren viljelijän aloitustukeen on avattu. Maatalouden investointi- ja aloitustukien ensimmäinen tukijakso on käynnissä 3.4.–10.5.2023, mutta hakemuksia ei ole voinut tehdä heti tukijakson alusta lähtien. Nyt haut ovat avoinna ja hakemuksia voi alkaa tehdä Ruokaviraston Hyrrä-asiointipalvelussa. Hakea voi vain sähköisesti.

Investointituessa uudistuksia

Maatalouden investointituen ehdot ja tuettavat kohteet ovat pääosin samanlaisia kuin edellisellä EU-rahoituskaudella. Uusien tavoitteiden, EU-säädösten ja toimintaympäristön muutosten vuoksi joihinkin tukikohteisiin ja tuen enimmäismääriin on tullut muutoksia. Jatkossa investointitukea uuteen lypsykarjapihattoon saa vain, jos eläimillä on käytössä jaloittelutarha tai laidun. Emakkosikaloiden uudisrakennus- ja laajennusinvestointien tukeminen edellyttää vapaaporsituksen käyttöönottoa. Emakkosikalan peruskorjauksen osalta vapaaporsitusta ei kuitenkaan edellytetä.

Maatalouden investoinneissa tuetaan aiempaa enemmän maatilojen panostuksia uusiutuvaan energiaan, ympäristön tilaa ja kestävää tuotantoa edistäviin toimiin sekä eläinten hyvinvointiin ja tuotannon bioturvallisuuteen.

HUOM! Maa- ja metsätalousministeriö suosittelee viljelijöitä viivästyttämään tulevia nauta- ja lypsykarjatalouden rakennushankkeita, jos tuotantorakennuksen tontilta tai rakennuspaikalta joudutaan kaatamaan puita metsästä. Syynä on touko-kesäkuussa 2023 voimaan tuleva EU:n metsäkatoasetus, jonka vaikutus uusiin navettainvestointeihin on epäselvä. Maa- ja metsätalousministeriö selvittää epäselvyyksiä, ja asiaan palataan viimeistään seuraavan investointitukien tukijakson alkaessa toukokuussa.

Nuoren viljelijän aloitustuessa mahdollisuutena lainan valtiontakaus

Nuoren viljelijän aloitustuella helpotetaan sukupolvenvaihdoksia ja kannustetaan uusia viljelijöitä ryhtymään alalle. Aloitustukea voi saada alle 41-vuotias viljelijä, joka aloittaa tilanpidon ensimmäistä kertaa. Aloitustuen ehdot eivät merkittävästi muutu. Muutoksena edelliseen EU-rahoituskauteen on, että aloitustukeen liittyvään lainaan voidaan tästä lähtien myöntää valtiontakaus. Aloitustuen maksua on jatkossa haettava erillisellä maksuhakemuksella.

Hakemukset käsitellään tukijaksoittain

Maatalouden investointi- ja aloitustukien haku Hyrrässä on jatkuva, mutta hakemukset otetaan käsittelyyn tukijakson päättymisen jälkeen. Rahoitettavat hankkeet valitaan valintamenettelyä soveltaen. Valintaperusteita sovelletaan yhdenmukaisesti kaikilla ELY-keskusalueilla. Päätökset tehdään noin kahden kuukauden kuluessa tukijakson päättymisestä. Tuen myöntäminen on harkinnanvaraista.

Tukijaksot vuonna 2023

3.4.–10.5. (haku avautunut 21.4.)
11.5.–15.8.
16.8.–15.10.
16.10.–15.1.2024

Investoinnin toteuttamisen saa jatkossa aloittaa omalla riskillä, kun hakemus on tullut Hyrrä-asiointipalvelussa vireille. Aiemmin investoinnin toteuttamisen on saanut aloittaa vasta myönteisen tukipäätöksen jälkeen. Jos tuettava toimenpide edellyttää viranomaislupaa, tuen myöntämisen edellytys on luvan esittäminen.

Lisätietoja tukiehdoista ja Hyrrä-asiointipalvelusta Ruokaviraston verkkosivuilta:
www.ruokavirasto.fi/maatilainvestoinnit
www.ruokavirasto.fi/aloitustuki
Hyrrä-asiointipalvelu: https://hyrra.ruokavirasto.fi

KYSY LISÄTIETOJA PIRKANMAAN ELY-KESKUKSELTA

Mikko Teivaala
Rahoitusasiantuntija

Puh:  0295 036 108  

Juuso Mettänen
Rakentamisasiantuntija

Puh: 0295 036 029

Juha Kurki
Maksatusasiantuntija

Puh: 0295 036 143