YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Maatilojen rahatilanne kiristyy, yrittäjä pelkää pahinta: ”Henkisen jaksamisen pommi”
Heikkenevä taloustilanne ei ole läheltä maatalousyrittäjien tilannetta seuraavan Outi Kyöstilän ainoa pelko. Hän on huolissaan yrittäjien henkisestä jaksamisesta.
Yhä useampi maatalousalan yrittäjä on pahassa pulassa. Suurin syy heikkoon tilanteeseen on heikko satovuosi, mutta taustalla on pitkään jatkuneita ongelmia.
YLE uutisoi viime viikolla maatalousyrittäjien ahdingosta.
Outi Kyöstilä emännöi Orimattilassa sijaitsevaa Kyöstilän tilaa, joka tuottaa luomumaitoa Valiolle ja myy luomunaudanlihaa suoramyyntinä tilalta.
– Tämä ei ole uusi tilanne. Alalla on ollut jo pitkään varsin heikkoa. Lisäksi ainakin täällä eteläisessä Suomessa sadot ovat olleet huonoja viime vuosina.
Etenkin kaurasato jäi viime vuonna pieneksi. Satoa tuli Kyöstilän mukaan suunnilleen sen verran kuin maahan laitettiin siementä. Kaiken lisäksi sadon laatu oli huono, osittain elintarvikkeisiin kelpaamaton.
Tilannetta pahentaa se, että tilan on pakko tehdä rehua eläimille. Tällä hetkellä on epävarmaa, riittääkö rehun määrä tulevalle talvelle.
Kyöstilä tuntee maatalousyrittäjien ahdingon hyvin.
– Monellakaan alalla ei ole mitään myytävää. Suurin syy on sadossa. Keväällä koettiin kovat sateet ja kesällä kovat helteet. Se jumalaton helle vei kasvun. Se sakkaa monen tilan tulopuolen.
Samaan aikaan kustannukset nousevat.
– Sähkölasku on noussut viime keväästä 65 prosenttia. Polttoaineen hinta on niin ikään noussut, se on yksi merkittävimmistä kulueristä. Lannoitteita emme luomutilalla käytä, muta ne ovat kallistuneet selvästi. Ylipäätään tuntuu, että kaikki kulut nousevat jatkuvalla syötöllä.
”Pelkään, että konkursseja tulee”
Kyöstilan tila ei ole lähiaikoina investoinut ja pystyy ainakin vielä hoitamaan lainaeränsä. Tulorahoituksella on yrittäjän mukaan mahdotonta tehdä tällä hetkellä investointeja.
– Korvausinvestointeja joutuu toki miettimään, mutta esimerkiksi maidontuotantoon meillä ei ole mitään halua investoida tässä markkinatilanteessa. Tiedän, että monella tilalla ajatellaan samoin. Kassa on ollut tyhjä jo entuudestaan.
Outi Kyöstilä vakavoituu miettiessään taloudellisen tilanteen seurauksia suomalaisilla maatiloilla. Ennuste ei ole hyvä.
– Tästä ei moni tila selviä. Pelkään, että tiloja lopetetaan ja konkursseja tulee piankin. Jos seuraava sato on parempi, tulot siitä voi nostaa vasta vuoden päästä.
Ongelmat kertaantuvat, jos heikkoa taloustilannetta yritetään paikata kulutusluotoilla. Talouden tasapainottaminen nykytilanteesta kestää Kyöstilän mukaan useamman vuoden.
Alalla on karsittu kustannuksia jo useamman vuoden ajan. Maitotuotannossa tilanne alkoi heikentyä jo vuonna 2014.
– Silloin Venäjä pisti rajat kiinni. Sen jälkeen maidon kulutus on hiljalleen laskenut.
”On avioeroja ja tiloja myydään”
Erityisen huolissaan hän on yrittäjien henkisestä jaksamisesta. Kyöstilä puhuu maatiloilla muhivasta ”henkisen jaksamisen pommista”.
– Yrittäjien henkinen jaksaminen on ollut epämiellyttävä asia seurata sivusta. On avioeroja ja tiloja myydään pakon edessä. Toivon todella, ettei kaikki tämä ala näkyä itsemurhatilastoissa.
Pankit ovat Kyöstilän mukaan olleet hereillä viime kesästä lähtien. Maataloustuet maksetaan yrittäjille pääsääntöisesti syksyllä, mutta tuki on saatettu käyttää jo etukäteen ja kun rahat tulevat tilille, ne menevät suoraan ulosottoon.
– Pankitkaan eivät voi kovin montaa vuotta venyä ja ottaa vastaan pelkkiä korkoja. Tällä hetkellä myynnissä on yllättävän paljon tiloja, isojakin yksiköitä. Mielestäni ostajalla on päässä jotain vikaa, jos lähtee ostamaan sellaista yksikköä.
Kyöstilä miettii hetken kysyttäessä, millaista apua hän odottaa valtiovallalta.
– En suoraan sanottuna tiedä. Jos sieltä tulee 2000 euron kriisituki, se ei paljon helpota. Maksan sillä kahden kuukauden sähkölaskun. Ennen kaikkea haluaisin, että tuottajahinnat nousisivat. Kaupan asema on niin vahva. Valtiovallan pitäisi jotenkin vaikuttaa siihen, miten markkina saataisiin toimimaan fiksummin, miten raha saataisiin nykyistä enemmän kohdistettua tuottajille.
”Arvoketjussa ei vallitse tasapaino”
Suomen Yrittäjissä on seurattu jo pidemmän aikaa maatalousyrittäjien tilanteen heikkenemistä.
– Maatalouden tilanne on vakava. Ruuan arvoketjussa ei vallitse tasapaino. Iso kauppa porskuttaa, osa teollisuudesta pärjää jotenkin, osa huonommin, ja moni tuottaja on polvillaan. Tässä toteutuu isot vie, pienet vikisee -asetelma, joka on monelle yrittäjälle tuttu, Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen pahoittelee.
Pentikäisen mukaan osa arvoketjun toimijoista sanelee hintansa. Esimerkkinä hän mainitsee lannoitejätti Yaran.
– Asetelmaa sotkevat maataloustuet. Systeemi on niin jäykkä sopimuskäytäntöjen vuoksi, että markkina ei toimi kunnolla. Kulujen nousu ja heikko sato näkyvät hinnoissa pitkällä viiveellä, jos silloinkaan. Markkinoiden pitäisi toimia niin, että tuottajatkin selviävät.
Hän pitää rahoituksen joustavuutta ensisijaisen tärkeänä, samoin valtion takauksia maksuvalmiuslainoihin.
– Tarvitaan myös kriisitukia. Tämä asetelma on yksi syy siihen, miksi Yrittäjät perustaa ruokavaliokunnan. Haluamme pitää pienen yrittäjän puolta läpi ruuan arvoketjun.
Ruokavaliokunnasta on uutisoinut muun muassa Maaseudun Tulevaisuus.
Kuva: Outi Kyöstilän albumi
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi