YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

6.10.2020 klo 09:18
Uutinen

MagnumLivessä toimitusjohtaja ja työsuojeluvaltuutetut sopivat työpaikan kehittämisestä – “Me tiedämme yrityksen tilanteen”

– Tehtaan säännöt eivät sovi palvelualalle. Eri yrityksissä on erilaisia toimintatapoja, eikä ole muuta vaihtoehtoa kuin yhteisesti sopia linjauksista, sanoo tapahtuma-alan yritys MagnumLiven toimitusjohtaja Veikko Lahtinen, joka on tuonut paikallisen sopimisen kulttuuria yritykseen.

Sopimisen vapaus työpaikoilla puhuttaa. Metsäteollisuus kertoi viime viikolla eroavansa työehtosopimuksista. Samaan aikaan Suomen Yrittäjien Työelämägallupin tulokset kertoivat, että jopa 67 prosenttia kyselyyn vastanneista kannatti sopimisen vapautta työpaikoilla.

Jopa 40 prosenttia kannatti henkilöstön valitsemaa luottamusvaltuutettua ammattiliittoa edustavan luottamusmiehen sijaan.

Lue Lisää Työelämä-gallup: Työntekijät haluavat lisää tasa-arvoa työpaikoille. Pentikäinen: Luottamusmiesjärjestelmän aika alkaa olla ohi.

Tapahtuma-alan palveluita tarjoavassa MagnumLive-konsernissa työpaikkasopimiseen on kehitetty toimiva tapa. Toimitusjohtaja Veikko Lehtola toi käytännön mukanaan vuonna 2019 edellisestä työpaikastaan Ramirent Finlandista.

– Siellä oli hyvä sopimisen kulttuuri, joskin se perustui työehtosopimuksiin. Asetelma oli hyvä ja terveellä pohjalla, Lehtola kertoo.

MagnumLive kuuluu niin sanottuun vapaaseen kenttään, eikä sillä ole oman alan työehtosopimusta, jota se noudattaisi edes yleissitovuuden perusteella. Yrityksessä ei ole myöskään luottamusmiestä. MagnumLivessä on sovittu, että työsuojeluvaltuutetut sopivat henkilöstön edustajina muistakin kuin työsuojeluasioista.

Lue lisää: Tämän vuoksi tarvitaan työpaikkasopimista: Vain alle 10 prosentissa työnantajayrityksistä on luottamusmies

MagnumLive-konserni koostuu kolmesta yhtiöstä. Kaksi tytäryhtiötä ovat RMC Light & Sound sekä Lakeus Sound. Toimipisteitä on Vantaalla, Turussa, Kouvolassa ja Seinäjoella. Konsernin liikevaihto on vaihdellut 10 miljoonan euron molemmin puolin.

Neuvottelupöytään istuu kolme henkilöä. Lehtolan lisäksi mukana ovat työsuojeluvaltuutetut Pekka Siponius RMC Light & Soundin sekä Sofia Taskinen Lakeus Soundin puolelta.

– Käymme tässä porukassa läpi, mitä halutaan kehittää niin työsuojelun kuin henkilöstöhallinnon puolesta.

Parempi työterveys ja lomautukset

Koronavuoteen on mahtunut keskusteltavaa. Alkuvuodesta kolmikko sopi työterveyshuollon tarjoajan vaihtamisesta sekä laajentamisesta niin, että työterveyshuoltopalvelun lisäksi yritys otti vakuutuksen, joka kattaa työterveyshuollon ulkopuolisia hoitoja 10 000 euroon saakka per sairaus.

Koronakriisi kuritti tapahtuma-alaa ja yritys joutui käydä keskustelut myös lomautuksista. Työnantaja tuo pohjaesityksen, ja kolmikko keskustelee, miltä se tuntuu ja mikä olisi järkevää, kohtuullista ja oikeudenmukaista.

– Olen kokenut, että sana on tullut kuulluksi. Yrityksessä on toki hierarkia, mutta samalla koen, että voin puhua Veikolle suoraan, RMC Light & Soundia edustava Pekka Siponius sanoo.

Lehtola toteaa, että työlainsäädäntö antaa raamit, mutta paikallisen sopimisen kulttuuria laki ei tunnista kunnolla.

Työsuojeluvaltuutetut eivät kaipaa liittoa vetämään linjoja.

– Irtisanomissuoja tulee työaikalaista, eli se meillä on sama riippumatta liitosta. Olen ollut RMC Light & Soundissa 24 vuotta, joten en osaa verrata liittotoimintaan, Siponius sanoo.

MagnumLiven työsuojeluvaltuutettu Sofia Taskinen on samoilla linjoilla.

– Me tiedämme tämän työpaikan tilanteen ja mitä pitää parantaa. Iso liitto vetää linjoja yleistasolla ja katsoo työntekijöitä massana, Taskinen toteaa.

Lehtola on tyytyväinen yhteistyöhön työsuojeluvaltuutettujen kanssa. Hän toimittaa avoimesti yrityksen tarkat ja oleelliset tiedot Taskiselle ja Siponiukselle.

– Yrityksen tärkein voimavara on henkilökunta, joten miksi en osallistaisi meitä kaikkia. Aina olemme löytäneet yhteisen linjan. Lopulta ratkaisee terve järki ja sitoutunut henkilökunta, Lehtola sanoo.

Tehtaan raamit eivät sovi palvelualoille

Lehtola muistuttaa, että työehtosopimuksissa on hyviäkin puolia. Ne voivat tasoittaa markkinaa toimimaan samoilla säännöillä.

– Tietysti, jos ollaan eri TES:in piirissä, kilpailuasetelma voi muuttua.

Usean työehtosopimuksen ongelma on kuitenkin se, että niiden lähtökohtana on teollisuus, eivätkä ne huomioi yritysten tai liiketoimintojen erityispiirteitä. MagnumLive-konserni työllistää vakituisesti noin 30 työntekijää, mutta se työllistää vuoden aikana noin 250 työntekijää artisteista teknikoihin sekä noin 100 freelancer-yrittäjää. Ala on kasvanut ja rönsyilee palvelutarjoomansa mukaan.

– Tehtaan säännöt eivät sovi palvelualalle. Eri yrityksissä on erilaisia toimintatapoja, eikä ole muuta vaihtoehtoa kuin yhteisesti sopia linjauksista. Työlainsäädäntö kaipaa kehittämistä ja joustotekijöitä. Liputan paikallisen sopimisen puolesta, Lehtola sanoo.

Hän toivoo myös, että Suomi Oy:n pelastamiseksi poliitikot voisivat unohtaa puoluepolitiikan ja mennä yhdessä eteenpäin.

– Nyt on liikaa vastakkainasettelua. Kriisissä ei ole osapuolia. Oman yrityksen kohdalla koen, että on vain yksi yritys ja tiimi, joka yrittää selvitä yhdessä, Lehtola sanoo.

Juttua muokattu 6.10. klo 11.36: Lisätty selvennys siitä, että Magnum kuuluu vapaaseen kenttää, jossa se ei noudata työehtosopimusta edes yleissitovalla tasolla. Luottamusmiestä ei ole, vaan työsuojeluvaltuutetut sopivat henkilöstön edustajina muistakin kuin työsuojeluasioista.

Lue myös: Hätkähdyttävä tulos työelämästä: Vain puolet tietää, että ansiosidonnaisen saadakseen ei tarvitse kuulua liittoon

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Avaa pop-up -ikkuna