YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Maksuhäiriöt ja konkurssit
9.1.2023 klo 11:58
Uutinen

Maksuviiveet kasvussa yrityksissä – Yksi ala erottuu joukosta

Yritysten maksuviiveet ja konkurssit ovat kääntyneet nousuun, paljastaa tuore maksuviivetutkimus.

Perintäpalveluihin erikoistuneen Intrumin tuoreen maksuviivetutkimuksen perusteella maksuviiveitä oli vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä yli 18 300 yrityksellä. Se vastaa noin viittä prosenttia suomalaisista yrityksistä.

Maksuviiveellisten yritysten osuus kasvoi noin 12 prosentilla vuodentakaiseen ajankohtaan verrattuna. Maksuviiveiden lukumäärä oli korkeimmillaan vuoden 2022 puolivälissä.

Vuoteen 2021 verrattuna maksuviiveellisten yritysten osuus kasvoi tutkimuksen mukaan lähes kaikissa toimiala- ja yrityskokoluokissa, mutta eniten majoitus- ja ravitsemusliiketoiminnassa. Siellä maksuviiveellisten yritysten määrä nousi 11,3 prosentista 13,6 prosenttiin.

Olemme aikaisemmin kertoneet Suomen Asiakastiedon tiedoista, joiden mukaan sähkölaskuista rekisteröitiin viime vuonna maksuhäiriöitä noin 180 yritykselle. Maksuhäiriömerkinnän saaneiden joukossa oli eniten ravintoloita ja kiinteistöalan yrityksiä.

Vuoteen 2021 verrattuna maksuviiveellisten yritysten osuus kasvoi tutkimuksen mukaan lähes kaikissa toimiala- ja yrityskokoluokissa, mutta eniten majoitus- ja ravitsemusliiketoiminnassa.

Maksuviiveet ennakoivat konkursseja

Intrumin mukaan vuosi 2022 oli yrityksille haastava, sillä inflaatio nosti tuotantokustannuksia ja korkojen nousu vaikutti yritysten rahoituskustannuksiin. Samaan aikaan energian kallistuminen vaikutti negatiivisesti monilla toimialoilla ja osaltaan lisäsi maksuvaikeuksia. Ongelmia aiheuttivat lisäksi Kiinan koronasulut ja niiden mukanaan tuomat häiriöt globaaleissa toimitusketjuissa.

Talouden aktiivisuuden tason palautuminen korona-ajan jälkeen heijastuu Intrumin tutkimuksessa erityisesti majoitus- ja ravitsemisalaan, jossa kärsittiin vielä koronarajoitusten vaikutuksista loppuvuonna 2021. Lisäksi ala on kärsinyt myös venäläisturismin loppumisesta.

Maksuviiveet ennakoivat yritysten vakavampia maksuvaikeuksia eli maksuhäiriöitä ja konkursseja.

– Tutkimuksemme mukaan 84 prosentilla yrityksistä, joille oli rekisteröity maksuhäiriömerkintä viimeisen kuuden kuukauden aikana, löytyi merkintä Intrumin maksuviiverekisteristä jo ennen maksuhäiriömerkintää. Viime vuoden lopulla konkurssiin asetettujen yritysten määrän kasvu on kiihtynyt, joten toimintaympäristön haasteet ja maksuviiveiden määrän merkittävä kasvu näkyy nyt konkurssidatassa, Intrumin myyntijohtaja Juha Iskala kertoo.

”Luottoriskit kasvaneet”

Muun muassa Suomen Pankki on ennakoinut, että Suomen talous vaipuu kuluvan vuoden aikana lievään taantumaan. Bruttokansantuotteen on arvioitu supistuvan 0,5 prosenttia. Samaan aikaan yritysten luottamuksesta taloutta kohtaan on saatu piristäviä ennusmerkkejä muun muassa Elinkeinoelämän keskusliiton luottamusindikaattorista. Teollisuuden kannalta hyvä uutinen on ollut raaka-aineiden hintojen nousun osittainen taittuminen ja komponenttien saatavuuden parantuminen. Inflaatiokehityksen arvioidaan tasaantuvan vuoden kuluessa.

Juha Iskalan mukaan yritysten kannattaa turvata saatavansa ja varmistaa rahoituksensa mahdollisimman hyvin.

– Siitä huolimatta, että tunnelin päässä näkyy valoa, epävarmuus ja vaikea ennustettavuus jatkuvat. Luottoriskit ovat selvästi kasvaneet viime vuoden toisella puoliskolla. Yritysten on hyvä varmistaa asiakkaiden ja toimittajien maksukyky ennakkoon. Kun luottotietolaki muuttui joulukuun alussa, luotettavin tapa yritysten luottokelpoisuuden selvittämiseen on tarkastaa ajantasainen maksukyky maksuviiveiden avulla.

Intrum julkaisee neljännesvuosittain yritysten maksuviiveiden kehitystä kuvaavan raportin pohjautuen yhtiön omaan dataan yli 340 000 suomalaisesta yrityksestä. Raportin data on kerätty 1.10. – 31.12.2022.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen
Avaa pop-up -ikkuna