YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Mandaattivarainhoito antaa yrittäjälle aikaa yrittää

Oman yrityksen liiketoiminnasta huolehtiminen on yrittäjän ykkösprioriteetti. Kun kaikki menee hyvin, firma tuottaa rahaa. Tämä raha kannattaa laittaa tekemään töitä sekä yrittäjän että yritystoiminnan puolesta.

Yrittäjän kiireisessä arjessa ei välttämättä aina jää aikaa keskittyä oman yritystoiminnan lisäksi myös sijoitusmaailman saloihin. Rahoja ei kuitenkaan kannata makuuttaa yrityksen tilillä, jossa inflaatio voi nakertaa niiden ostovoimaa.

Voittoa tuottavan yrityksen voitot voivat usein olla suurempia kuin työssä käyvän ihmisen palkka. Skaalaedun ansiosta oikein sijoitettuna yrityksen voitot tuottavat keskimäärin rahamääränä mitattuna enemmän kuin yksityishenkilöllä.

– Sijoitustoiminnan viemä aika on suoraan pois yrityksen ja muiden asioiden hoitamisesta. Siksi ammattilaissijoittajat voivat suoda rauhan keskittyä yrittämiseen, kertoo Mandatumin Yritykset ja yksityisvarainhoito -yksikössä työskentelevä varainhoitaja Jukka Pieskä.

Levollisuutta mandaattivarainhoidolla

Mandaatti- eli täyden valtakirjan varainhoito tarkoittaa, että asiakas antaa varoja hoitavalle taholle valtuutuksen hoitaa sijoitussalkkuaan sovitun sijoitusstrategian mukaisesti. Tällöin asiakkaan ei tarvitse itse tehdä yksittäisiä sijoituspäätöksiä, vaan ammattimainen varainhoitaja huolehtii niistä.

Mandaattivarainhoidossa keskiöön nousevat varoja hoitavan yhtiön pitkään kokemukseen pohjautuva osaaminen ja kontaktit, henkilökohtainen palvelu ja laajat ja laadukkaat sijoituskohteet.

– Mandaattivarainhoito sopii monenlaisille yrityksille. Monesti tilanne on myös sellainen, että yrittäjä on aiemmin sijoittanut omatoimisesti, mutta on esimerkiksi yrityskaupan myötä halunnut siirtää vastuun suuremmista summista mandaattivarainhoidon varaan, Pieskä kertoo.

Keskeisin asiakkaan itse tehtävä päätös mandaattivarainhoidossa liittyy sijoitusstrategian riskitasoon.

– Korkeampaa tuottoa tavoittelevat saattavat suosia sijoitusstrategiaa, jossa painotetaan osakkeita ja vaihtoehtoisia sijoituksia. Tällöin riski on suurempi, mutta keskimääräinen sijoitusaika pidempi. Riskit tasoittuvat sitä mukaa, mitä pidempään sijoituksia pitää, Pieskä avaa.

Joskus toiveena voi puolestaan olla mahdollisuus saada varat käyttöön nopeastikin. Tällöin voi sopia paremmin korkopainotteinen strategia, jossa riskit ovat usein pienempiä ja sijoitushorisontti lyhyempi.

Yrittäjyys ja yritys saman katon alla

Kaikkein vaivattominta on hoitaa yrittäjän ja yrityksen asiat samassa yhteydessä. Esimerkiksi riskivakuutukset, lisäeläkejärjestelyt ja yrittäjän oma varainhoito voidaan järjestää yhdessä yrityksen varainhoidon kanssa saman yhteyshenkilön kautta.

– Näin kaikki asiat ovat yhden puhelinsoiton ulottuvilla. Yrittäjyys on hieno kutsumus ja teemme kaikkemme sen eteen, että se olisi mahdollisimman helppoa ja kannattavaa, Pieskä päättää.

Suomen Yrittäjien jäsenenä saat etuja Mandatumin sijoittamisen ja henkilöstön palkitsemisen palveluista. Lue lisää täältä.