YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Mansikkaa myydään nyt liian halvalla – Näin paljon hinnan pitäisi nousta, jotta viljelijä saisi omansa takaisin
Ongelmia viljelyksillä lisää se, että ulkomaalaisiakaan työntekijöitä ei ole tarjolla tarpeeksi. Maatilatyö ei kiinnosta.
Leppävirralla sijaitsevan Karvonmaan marjatilan yrittäjä Kati Kolari on huolissaan, sillä pellolla olisi marjaa, josta maksetaan liian vähän kustannuksiin nähden.
Mansikan halpa hinta vaivaa viljelijöitä, jotka kamppailevat kallistuneiden energiakustannusten ja työvoimapulan kanssa.
– Yhdistelmä on huono. Hintaa laskee se, että mansikkaa on tällä hetkellä liikaa markkinoilla kysyntään nähden. En tiedä, miksi myynti ei vedä, Kolari sanoo. Hän on viljellyt marjaa vuodesta 2008 lähtien.
Karvonmaan tila välittää mansikat paikallisen marjaosuuskunnan kautta. Sieltä on kuulunut viestiä, että kaupat eivät ota kaikkea tarjolla olevaa mansikkaa vastaan.
Painetta lisää inflaatio ja Ukrainan sodan vaikutus esimerkiksi lannoitteiden hintoihin, jotka ovat nyt kolminkertaisia viime vuoteen verrattuna. Samaan aikaan torjunta-aineiden ja kuljetuskustannusten hinnat ovat ampaisseet pilviin.
Viljelijä saa tilin vasta syksyllä
Tänä kesänä mansikka on kypsynyt viime vuotta hitaammin, mutta sato itsessään ei ole huono. Kolari myy tilalta viiden kilon mansikkalaatikkoja 35 eurolla. Veroton hinta viljelijälle on 4-5 euroa, josta vähennetään rahtikustannukset ja markkinointimaksut. Poimijoille maksettavan palkan jälkeen yrittäjän pussiin jäävä tulo ei ole kehuttava.
– Poimija saa euron kilolta. Siihen kun lisätään lomakorvaukset ja lakisääteiset maksut, paljon ei jää.
Kolari pitäisi yrittäjälle maksetun osuuden miniminä 6-7 euroa kilolta. Silloin käteen jäisi riittävästi elämiseen.
– Viime vuonna käteen jäävä osuus oli muutaman euron kilolta. Poiminnan kulujen jälkeen osuus oli pari euroa, hän kertoo.
Tämän vuoden käteen jäävä rahamäärä selviää vasta loppukesällä, kun on selvillä, mihin hintaan osuuskunta saa marjat myytyä. Viljelijä saa tilinsä loppusyksyllä.
– Kesä pitää elää edellisen vuoden säästöillä tai lainarahalla. Osuuskunnasta on mahdollista saada osa tuloista ennakkoon, Kolari selvittää.
Karvonmaan tilalla sato on siinä vaiheessa, että itsepoiminta on käynnistymässä. Mansikka on toden teolla alkanut kypsyä vasta viime päivinä.
– Kuluttajat pitäisi saada nyt liikkeelle ja heräämään siihen, että ei hinta enää tästä halpene. Osa saattaa odottaa sitä, että mansikkaa saa vielä halvemmalla, eivätkä sen takia lähde ostoksille.
Ukrainalaiset peruuttaneet tulonsa
Kolari on joutunut viime aikoina toteamaan, että moni jo tulonsa vahvistanut poimija on perunut aikeensa.
– Olemme joutuneet rekrytoimaan jo kahdesti tämän vuoden aikana. Siitäkin porukasta on osa tippunut pois.
Osa Ukrainasta tulossa olleista on perunut matkansa. Kolari ei tiedä syytä, mutta ymmärtää tilanteen. Moni nainen ei halua jättää miehiään sodan keskelle.
Karvonmaan tilalle etsitään pääsääntöisesti naispuolisia poimijoita, koska majoitustilat on tehty naisille.
– Nyt olisi tulossa vain miehiä. Se on ongelma, koska meillä on yhteismajoitus. Olemme joutuneet haalimaan poimijoita joka puolelta, mistä vaan saadaan. Tällä hetkellä tulijoita olisi Romaniasta ja Intiasta, mutta se ei ole nopea prosessi, koska viisumin myöntäminen kestää, Kolari kertoo.
Mansikkalaatikon pitäisi maksaa vähintään 40 euroa
Hedelmä- ja marjanviljelijäliiton puheenjohtaja, itsekin marjatilayrittäjänä toimiva Tarja Matomäki myöntää, että mansikkaa myydään nyt liian halvalla.
– Mansikan myynnissä on se haaste, että sesonki uutisoidaan yhdessä hetkessä. Suomi on iso maa ja lounaassa mansikan pääsato on usein ohitse silloin, kun Suonenjoen alue vasta antaa marjaa täysillä. Siinä on haaste tiedottamisen kanssa, miten saadaan ihmiset oikeaan aikaan liikkeelle ostamaan helposti pilaantuvaa tuotetta.
Äskettäin tehdyn selvityksen perusteella viljelijän saaman arvonlisäverottoman omakustannehinnan pitäisi olla yli seitsemän euroa kilolta, jotta viljelijä saa pääomakustannuksensa takaisin.
– Se tarkoittaa, että viiden kilon laatikon hinta pitäisi olla kaupassa vähintään 40 euroa, jos viljelijä myy suoraan asiakkaalle. Nyt laatikkoa myydään alkaen alle 30 eurolla.
Selvitys tehtiin viime talvena, jonka jälkeen viljelijöiden kustannukset ovat nousseet selvästi.
Matomäki pitää ongelmallisena sitä, että marjanpoiminta näyttää kiinnostavan yhä vähemmän myös ulkomaalaistaustaisia työnhakijoita.
– Suomessa on paljon tilapäisessä suojelussa olevia ihmisiä, mutta sitäkään joukkoa marjanpoimintatyö ei ole juurikaan kiinnostanut, tai maatilatyö ylipäätään. He hakevat parempia töitä tai tyytyvät vastaanottorahaan.
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi