YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

7.4.2025 klo 10:01
Uutinen

Mari Pylvänäinen opettaa arjen ensiaputaitoja – jokaisella on velvollisuus auttaa hädässä olevaa

Sen piti olla ihan tavallinen pysähdys huoltoasemalla. Mari Pylväläinen istui perheensä kanssa syömässä hampurilaisia, kun yhtäkkiä alkoi vaikuttaa siltä, ettei lähellä istuvalla miehellä ollut kaikki hyvin. Mies näytti hätääntyneeltä ja alkoi kakoa saadakseen jotakin pois kurkustaan.

Pylväläinen ei aikaillut, vaan päätti toimia. Napakka lyönti miehen selkään riitti irrottamaan tämän kurkkuun juuttuneen ruoanpalan. Pelottava tilanne oli äkkiä ohi – mies pystyi taas hengittämään normaalisti.

Huoltoasemalla sattunut hätätilanne ei ollut ensimmäinen kerta, kun Pylväläinen sai huomata, kuinka kuka tahansa voi koska tahansa joutua nopeaa ensiapua vaativaan tilanteeseen. Pelastuslain mukaan jokaisella on velvollisuus auttaa hädässä olevaa.

– Ihmiset kuitenkin usein pelkäävät ensiavun antamista, koska monilla on huoli väärin tekemisestä. Mutta ihan jo se, että pysähtyy paikalle ja soittaa hätänumeroon, on ensiavun antamista. Kaikkein pahinta on kulkea pysähtymättä ohi, Pylväläinen sanoo.

Tärkeintä on turvata hapen saanti

Mari Pylväläisen yritys Mariens Oy on erikoistunut ensiaputaitojen kouluttamiseen. Vuonna 2019 perustetussa yrityksessään hän opettaa ihmisille taitoja, joilla pärjää esimerkiksi onnettomuustilanteissa sekä tapaturman tai sairauskohtauksen sattuessa.

– Kaikkein tärkeintä ensiapua on varmistaa hapen pääsy aivoihin. Esimerkiksi auto-onnetomuustilanteessa monen kuskin henki pelastuisi sillä, että joku tulisi paikalle ja nostaisi ratin päälle tuupertuneen kuljettajan pään pystyasentoon avaten siten hengitystiet.

Pylväläisellä on pitkä kouluttajakokemus turva- ja ensiapukoulutuksista lentoliikenteen parissa Finnair Flight Academyssa. Hän on chief purser ja työskennellyt Finnairilla lähes 30 vuotta. Hän tekee edelleen joka toinen kuukausi palkkatyötä yrittäjyyden ohella.

Monipuolista osaamistaan Pylväläinen pitää yllä jatkuvalla kouluttautumisella. Hän on ammattikorkeakoulusta valmistunut sairaanhoitaja ja SPR:n hyväksymä ensiavun ja terveystiedon kouluttaja. Vuodenvaihteessa hän sai valmiiksi turvallisuuden ja riskienhallinnan opinnot ja valmistui tradenomiksi Laurea-ammattikorkeakoulusta.

– Jatkuva kehittyminen on minua eteenpäin ajava voima. Minusta on kiva oppia uusia asioita, sillä se tekee elämästä mielenkiintoista. Välillä mietin, riittääkö aika kaikkeen siihen, mitä vielä haluaisin elämän varrella oppia.

Ensiapuvalmius on työpaikan velvollisuus

Yrityksensä palveluita Pylväläinen tarjoaa esiaputaitoja tarvitseville yrityksille ja yhteisöille. Hänen koulutuskieliään ovat suomi, ruotsi ja englanti. Koulutusyhteisönä voi olla esimerkiksi kunta, koulu, teatteri, tehdas, urheiluseura tai luotsiasema.

Suomessa työnantajilla on lakisääteinen velvoite huolehtia riittävän ensiapuvalmiuden järjestämisestä työpaikalla. Osana työterveys- ja työsuojelutoimintaa työpaikan ensiapuvalmiuden ylläpidosta voi saada Kelalta korvausta.  

– Pidän rikkautena sitä, että pääsen näkemään hyvin erilaisia yhteisöjä ja pohtimaan, miten ensiaputaitoja juuri siellä pitäisi vahvistaa. Yritän koulutuksissani ennakoida ja tuoda esiin konkreettisia riskejä, joita kohteessa voisi tapahtua.

Innovaatioseteli tueksi kehitysprojektiin

Mari Pylväläinen on parhaillaan kehittämässä yritykselleen uudenlaista digitaalista palvelua, jossa yhdistyy hänen osaamisensa ensiavusta, turvallisuudesta ja riskienhallinnasta. Raaseporissa toimivana yrittäjänä Pylväläisellä on ollut mahdollisuus hakea kehitysprojektilleen maaseudun yritystukea.

– Hain ja sain kehitysprojektiini innovaatiosetelin, jonka hyödynsin ulkopuolisen konsultointipalvelun rahoittamiseen.

Rahoitustuen hakemiseen Pylväläinen kertoo saaneensa hyödyllisiä neuvoja Business Eteläkärjestä (aikaisemmin Novago Yrityskehitys), joka tarjoaa maksutonta yritysneuvontaa Raaseporissa, Inkoossa ja Hangossa.

– Ilman heidän asiantuntevaa apuaan rahoitus olisi saattanut jäädä kokonaan hakematta.

Yksinyrittäjänä Pylväläinen tuntee saaneensa kullanarvoista tukea myös paikallisen yrittäjäjärjestön koulutuksista, joihin hän on osallistunut aktiivisesti yrittäjyytensä alkutaipaleelta saakka. Hän on tällä hetkellä jäsenenä Raaseporin Yrittäjien hallituksessa.

– Hallituksen jäsenenä toivon voivani tukea muita alueen yrittäjiä sekä edesauttaa yhteistyöverkostojen rakentamisessa.

Sydämen asiana pelastuskoiratoiminta

Vapaa-ajalla Mari Pylväläisen saattaa löytää esimerkiksi metsäkuopasta makaamasta tai kaupunkiolosuhteissa vaikkapa paperinkeräysastiasta. Siis hetkinen, mitä ihmettä?

– Sydämeni on vienyt pelastuskoiratoiminta, jonka harjoituksiin osallistun useita kertoja viikossa koirani Mion kanssa. Toiminnassa yhdistyvät kaikki minulle tärkeät asiat eli turvallisuus, ensiapu ja vapaaehtoistyö.

Pylväläinen kertoo, että pelastuskoiratoiminnassa etsitään ihmisiä, jotka ovat eksyneet tai muutoin kadonneet maastoon tai kaupunkiolosuhteisiin. Toimintaa koordinoi Vapaaehtoinen pelastuspalvelu Vapepa ja etsinnät toteutetaan aina viranomaisen ohjeistuksella.

Teksti: Krista Korpela-Kosonen
Kuva: Miika Nyholm