YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Marika Kongasta tuli värikkäiden vaatteiden lähettiläs – Äidin vakava sairastuminen herätti yrittäjyyteen
Marika Kongan yrittäjyys alkoi kirpputorilta. Sen jälkeen hän on vakiinnuttanut paikkansa kotimaisten naisten vaatteiden markkinoilla. Yrittäjän podcastin jaksossa Konga kertoo yksinyrittäjän arjesta.
Vuoden yksinyrittäjäksi lokakuussa valittu Kongaamon perustaja Marika Konga on toiminut yksinyrittäjänä vuodesta 2009. Hän on löytänyt oman toimeentulonsa käsityöalalalta.
Uusimmassa Yrittäjän podcastin jaksossa Konga kertoo yksinyrittäjyydestä, omasta työstään, sen haasteista ja yleisesti ottaen yrittäjän elämästä.
– Värikkäiden kankaiden ja positiivisuuden tuominen tämän hetken aika synkkään maailmaan ja harmaaseen katukuvaan on yritykseni tärkein juttu.
Konga on ollut yksinyrittäjä koko yrittäjäuransa ajan. Viime vuosina hänellä on ollut apunaan myös alihankintaompelija, mutta käytännössä Konga vastaa yksin koko liiketoiminnasta.
– Tämän alan työpaikkoja ei kauheasti Suomessa ole. Etenkin pienellä paikkakunnalla asuvana on perustettava oma yritys, jos haluaa tehdä töitä käsityöalalla.
Äidin sairastuminen herätti
Konga tutustui käsitöihin ”veren perintönä”. Isä teki puutöitä, äiti neuloi ja virkkasi.
– Peruskoulun jälkeen alan valinta oli slekeä, lähdin Haminaan käsi- ja taideteolliseen oppilaitokseen. Välissä olin töissä käsiyöalan yrityksessä, mutta yrityksen tarina loppui ja olin sen jälkeen viisi vuotta töissä kaupan alalla.
Äidin vakava sairastuminen sai Kongan miettimään, mitä hän oikeasti haluaa elämässään tehdä.
– Työvoimatoimiston sivuilta silmiini osui haku, jossa kirpputori haki tiloihinsa tuunaus- ja korjausompelijaa. Tavallaan yrittäjäksi lähteminen tapahtui hetken mielijohteesta, mutta päätöstä ei ole tarvinnut katua hetkeäkään.
Kirpputorin yhteydessä Konga teki ensin lastenvaatteita retrokankaista.
– Eräänä päivänä erään lapsen äiti tuli kysymään, teenkö vaatteita myös aikuisille. Siitä se sitten lähti. Lastenvaatteiden tekeminen jäi ja siirryin pelkästään aikuisten vaatteisiin. Värikkäitä ja kivoja vaatteita lapsille tekee moni, mutta aikuisille selvästi harvempi.
Konga on huomannut, että pienen yrittäjän etuna on mahdollisuus tarjota asiakkaille tarkasti mittojen ja omien toiveiden mukaisia vaatteita.
– Palaute tulee suoraan tekijälle, jolloin siihen pystyy reagoimaan. Esimerkiksi takkien kaavoitus on muuttunut matkan varrella kun olen huomannut, millainen vaate suomalaisen naisen vartalolle sopii.
Kuuntele Marika Kongan tarina kokonaisuudessaan Yrittäjän podcastin jaksosta! Konga kertoo muun muassa, miten on kehittänyt yrittäjätaitojaan ja miten hän on huolehtinut omasta jaksamisestaan.
Jaksot ovat kuunneltavissa Supla-palvelussa, Spotifyssa ja Googlen podcasteissa.
Kuva: Numi Nummelin
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi