Yrittäjä sai vihdoin thaimaalaiset poimijat Suomeen
Thaimaalainen poimija maksaa omasta pussistaan lentolipun, ruuan, työluvan ja majoituksen. Kuva: Getty Images

Marja-alan yrittäjä sai thaimaalaiset töihin, mutta käytti lentolippujen muutoksiin 60 000 euroa – ”Majoitus kelpaisi turistillekin”

Yrittäjän mukaan poimijoiden tulot eivät ainakaan laske, vaikka poimintakausi jää viime vuotta lyhyemmäksi.

Lieksassa päämajaansa pitävän Polproduct Nordics Oy:n yrittäjä Akseli Nevalainen voi huokaista helpotuksesta. Yritys on saanut avukseen 150 thaimaalaista poimijaa.

Thaipoimijoiden tulo Suomeen oli vaakalaudalla koko alkukesän, kun Suomen ja Thaimaan viranomaisten keskustelu junnasi paikoillaan.

Julkisuudessa on kerrottu viranomaisten yllättyneen thaimaalaisten poimijoiden määrästä Kainuussa, sillä Thaimaa on ilmeisesti yrittänyt estää poimijoiden lähtöä Suomeen. Heiltä on edellytetty maastapoistumislupaa Suomen marja-alan ihmiskauppaepäilyjen takia.

– Ennen poimijoiden tuloa kerroimme heille, että Suomen päässä on kaikki kunnossa. Tietääkseni kukaan Thaimaan päässä ei ole kieltänyt poimijoita lähtemästä maasta, Nevalainen sanoo.

– Uskoisin, että Thaimaan viranomaiset ovat ennen kaikkea halunneet varmistaa, että poimijat pärjäävät Suomessa. Laskimme poimijoille useamman kerran arvion heidän tuloistaan, kun he tulevat pari viikkoa myöhässä poimintakauden alkamisesta. Viimeisen kerran arvio laskettiin vielä viranomaisten pyynnöstä uudelleen.

Kainuussa mustikkakausi jatkuu vielä muutaman viikon kun se eteläisessä Suomessa alkaa olla jo ohi.

“Tietääkseni kukaan Thaimaan päässä ei ole kieltänyt poimijoita lähtemästä maasta.”

Akseli Nevalainen, yrittäjä

”Poimijat hyvillä mielin”

Akseli Nevalaisen mukaan thaipoimijat pääsevät varsin hyviin ansioihin Suomessa, vaikka osa poimintakaudesta ehti mennä sivu suun.

– En lähde tarkkoja lukuja kertomaan, mutta hyville ansioille he joka tapauksessa pääsevät. Puhutaan useista tuhansista euroista nettona.

Nevalaisen yrityksessä noudatetaan maaseutuelinkeinojen työehtosopimusta, josta yrittäjällä ei ole pahaa sanottavaa.

– Jos sama sopimus toimii puutarhamarja-alalla, miksei se toimisi myös metsämarja-alalla, vaikka viljeltävien marjojen satoon on mahdollista vaikuttaa toisin kuin metsämarjojen satoon. Sopimus mahdollistaa työsuhteisen toiminnan.

Työehtosopimuksen mukaisesti auto- ja polttoainekulut ovat yrityksen vastuulla, kun aikaisemmin poimija maksoi autosta vuokraa. Nevalaisen yritys maksaa autojen polttoaineet kokonaisuudessaan.

– Tällä hetkellä polttoaineisiin menee vähemmän rahaa, koska marjaa löytyy hyvin lähempää. Poimijat ovat hyvillä mielin, kun on marjoja mitä poimia.

Thaimaalainen poimija maksaa omasta pussistaan lentolipun, ruuan, työluvan ja majoituksen.

”Majoitus kelpaisi turistille”

Julkisuudessa on käyty keskustelua muun muassa thaipoimijoiden majoitusoloista. Nevalainen kertoo pyrkineensä huolehtimaan siitä, että poimijoiden majoituksen taso on riittävä.

– Meillä on sellaiset majoitukset, joissa yrittäjäkin voisi asua. Minulla itselläni on homeallergia. Äitini sairastui aikoinaan imusolmukesyöpään asuttuaan pitkään hometalossa. Sieltä on lähtöisin perusajatus siitä, että missään homekämpissä ei asuta. Majoitus on sellainen, että se kelpaisi myös turistille.

Yrittäjän mukaan marjaa on nyt runsaasti metsissä.

Nevalaisen yritys on hoitanut poimijoiden majoituksen pitkälti yhteistyökumppaneiden kautta. Yrityksellä itsellään on muutamia majoituskohteita.

Thaimaalainen poimija maksaa omasta pussistaan lentolipun, ruuan, työluvan ja majoituksen. Nevalainen hankki poimijoille lentoliput edulliseen hintaan viime keväänä, mutta sen jälkeen lentoja on jouduttu siirtämään useaan otteeseen.

– Poimijoilta peritään alkuperäinen lentohinta ja siirtokulut jäävät meille. Olemme joutuneet maksamaan lippujen siirroista noin 60 000 euroa. Sen rahan olisi voinut käyttää aika paljon paremminkin, koska tässä on paljon muita uusia kulueriä maksettavana, yrittäjä sanoo.

Tällä hetkellä noin 900 thaimaalaista on saanut marjanpoiminnan mahdollistavan oleskeluluvan Suomeen. Kaikkiaan hakijoita on tänä vuonna ollut 1 300.

”Markkina menossa oikeaan suuntaan”

Voimassa olevan lainsäädännön mukaan thaimaalaiset poimijat eivät voi enää työskennellä Suomessa työsuhteessa turistiviisumilla vaan heillä pitää olla oleskelulupa. Lupapäätöksen tekee Maahanmuuttovirasto. 

Tällä hetkellä noin 900 thaimaalaista on saanut marjanpoiminnan mahdollistavan oleskeluluvan Suomeen. Kaikkiaan hakijoita on tänä vuonna ollut 1 300.

Nevalainen ei osaa vielä sanoa, miten myöhässä alkanut poimintakausi vaikuttaa yrityksen tulokseen. Se tiedetään vasta ensi vuoden heinäkuussa, kun nykyinen tilikausi on päättynyt.

– Marjojen kysyntä on tällä hetkellä hyvällä tasolla. Markkina on menossa oikeaan suuntaan. Pystymme maksamaan poimijoille tällä hetkellä suhteessa enemmän viime vuosiin. Tilanne on nähdäkseni kaikille parempi, vaikka raaka-aine on nyt meille ja asiakkaille kalliimpaa. Tämä tulee näkymään lopputuotteiden hinnoissa, mutta uskon, että kuluttajat ovat valmiita maksamaan kotimaisista marjoista valmistetuista tuotteista.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen