YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

10.4.2020 klo 10:56
Uutinen

Marko Parkkinen kertoo 5 ”käskyä” itselleen: ”Kasvavan yrittäjän kannattaa opetella omistajuutta riittävän aikaisin”

Sarjayrittäjä Marko Parkkinen uskoo, että maailma pelastetaan hyvällä liiketoiminnalla. Parkkinen kertoo Yrittäjä Plus -lehdessä elämänohjeisiinsa lukeutuvan muun muassa sen, että muiden auttamisesta tulee ”älyttömän hyvä fiilis”.

Marko Parkkinen on perustanut 36 yritystä. Ulkopuolinen voi ihmetellä, kuinka on mahdollista pitää niin monta rautaa tulessa yhtä aikaa. Menestyneen yrittäjän salaisuus on, että tuli palaa koko ajan mutta taottavana on vain yksi rauta kerrallaan. Parkkisen haastattelu ilmestyi 19. maaliskuuta Yrittäjä Plus -lehdessä.

Viisi käskyä itselleni:

1. Muiden auttamisesta tulee älyttömän hyvä fiilis. Olen löytänyt kaksi arvoa vaikeuksien kautta. Itse asiassa, jos pystyy auttamaan muita ihmisiä, omatkin bisnekset kukoistavat usein hyvin. Toinen arvo on oppiminen. Joka päivä pitäisi oppia jotain. Oppiminen tapahtuu parhaiten virheiden ja kokeilujen kautta.

2. Mallintaminen on tärkeää. Jokaisessa liiketoiminnassani on malli siitä, miten se käytännössä toimii. Uskon, että melkein kaikkia asioita voi mallintaa jotenkin. Malli mahdollistaa oppimisen. Olemme mallintaneet kasvun ketjua yrityksissä tätä varten kehittämällämme kilpailukykyanalyysillä. Kannattavuus selittyy kasvulla ja kilpailuetu selittyy muutoskyvyllä. Mittaan nämä asiat omista firmoistani, ja sen perusteella teemme kehityshankkeet.

3. Yksin ei saa juuri mitään merkittävää aikaiseksi. Minulta kysytään, miten sä selviät, kun sulla on niin monta rautaa tulessa. Tuli on koko ajan päällä mutta vain yksi rauta kerrallaan taottavana. Pitää antaa toisten tehdä sitä juttua omalla tavallaan, vaikka tietäisikin, että voisi olla fiksumpi tapa tehdä asia. Väärällä tavalla puuttumalla voi viedä työntekijältä motivaation.

4. Kasvavan yrittäjän kannattaa opetella omistajuutta riittävän aikaisin. Kun yritys kasvaa tiettyyn kokoluokkaan, tekemistä pitää muuttaa. Kun yrittäjälle jää ylimääräistä rahaa, hän saattaa ajatella, että hommataan peltihalli tai työtila. Edelleen munat ovat samassa korissa. Omistajan pitää vaatia koko ajan enemmän, että yritys kehittyy. Minulle sanotaan, että sä myyt yrityksiä liian aikaisin ulkomaille. Toisten johtopäätökset eivät välttämättä ole sinun tilanteesi kannalta oikeita.

5. Mielestäni ahkeruus on hyve. Viime aikoina on ollut halua lyhentää työaikaa, kuitenkin pitäisi parantaa työssä viihtymistä. En usko, että missään voi olla todella hyvä, jos ei ponnistele sen eteen. Ukkini viisauden mukaan kaksi asiaa on aina muodissa: hyvä ajattelu ja hyvät käytöstavat. Luen kaunokirjallisuutta, tosi paljon lehtiä ja jonkin verran bisneskirjoja. Viikoittain luen kotimaisia lehtiä, muun muassa Kauppalehteä, Helsingin Sanomia ja Tiede-lehteä.

Marko Parkkinen ryhtyi yrittäjäksi 24-vuotiaana. Hänen yrityksensä Ratkaisutoimisto Seedi omistaa yritysryppään. Seedi on strategiaan ja kilpailuetuun keskittyvä konsulttitoimisto.

– Maailma pelastetaan hyvällä liiketoiminnalla. Kehitämme puupohjaista, läpinäkyvää pakkausmateriaalia valmistavaa Woodlya. Tuotteella voidaan korvata Euroopassa 10 miljoonan auton päästöt vuodessa.

Teksti: Riikka Koskenranta, Kuva: Iiro Immonen

Avaa pop-up -ikkuna