Yrittäjä kehitti rakennuspalikat, joilla talon voi rakentaa yhdessä päiuvässä
Markus Silfverberg sai idean Lego-palikoiden kaltaisista rakennuselementeistä ja kehitti innovaation, joka sai vuonna 2018 patentin. Puoliso Sanna Silfverberg on yrityksen toinen pääomistaja ja toimitusjohtaja.

Markus Silfverberg kehitti kierrätettävät rakennuspalikat, joiden avulla talo valmistuu yhdessä päivässä – Jo viisi tehdasta maailmalla

Block Solutions hakee parhaillaan EU-hyväksyntää, jotta moduuleja voisi käyttää myös Suomessa.

Mitä jos talon rakentaminen onnistuisi puolen tunnin harjoittelulla valmiista rakennuspalikoista?

Yrittäjä Markus Silfverberg sai idean Lego-palikoiden kaltaisista rakennuselementeistä ja kehitti innovaation, joka sai vuonna 2018 patentin. Samana vuonna hän perusti vaimonsa Sannan kanssa yrityksen, joka on nyt kansainvälistymässä kovalla vauhdilla.

– Kehitystyössä meni kaksi vuotta, Silfverberg kertoo.

Tällä hetkellä Block Solutions Oy:llä on viisi tehdasta maailmalla: kaksi Indonesiassa, kaksi Egyptissä ja yksi Saudi-Arabiassa.

– Saudien asuntoministeri kävi Suomessa ja innostui teknologiasta. Tehdas haluttiin Riadiin, koska maassa on kova tarve nopeaan rakentamiseen.

Block-moduulit valmistetaan kierrätysmuoveista. Materiaaleina käytetään kuluttajajätettä, josta valmistetaan 100-prosenttista kierrätysmuovia. Viime aikoina yritys on käyttänyt myös auton renkaista saatavaa kumirouhetta.

– Käytämme lisäksi biokuituja, vaatteita, kierrätyskumia eli materiaalia, joka normaalisti poltettaisi, Silfverberg jatkaa.

Yrittäjän mukaan materiaali on kestävyydeltään verrattavissa muihin rakennusmateriaaleihin. Tämä Kuormituslujuuden on havaittu mittauksissa olevan kevytsoraharkon luokkaa, jopa parempi.

Talo pystyyn yhdessä päivässä

Nopeus on suomalaisinnovaation suurin valttikortti. Indonesiassa sijaitsevalla Lombokin saarella yritys on rakentanut asuntoja ja kouluja. Nopeimmillaan 300-neliöinen koulu on valmistunut kuudessa päivässä. Saarella on ollut kova tarve rakentamiselle, koska moni rakennus tuhoutui maanjäristyksessä vuonna 2019.

– Teknologia on suunnattu ensisijaisesti kehittyville markkinoille, joissa tarvitaan paljon taloja nopeasti, yrittäjä kertoo.

Runsaan 50 neliön asuintalo on rakennettu palikoista yhden työpäivän aikana. Silfverberg muistuttaa, että tällaiset nopeasti rakennettavat talot ovat verrattain yksinkertaisia asumuksia, joissa on joitakin sähköpistokkeita, simppeli keittiö ja wc. Tällaisen talon hinta Indonesiassa on noin 6 000 dollaria eli noin 5 500 euroa. Talo pystytetään perustusten päälle.

Tällainen talo syntyy rakennuspalikoilla yhdessä päivässä.

Palikat ladotaan päällekkäin. Niiden sisällä kulkee 10 millimetrin kierretanko, joka pultataan kiinni perustuksiin. Palikoilla rakentaminen onnistuu yrittäjän mukaan lyhyellä opastuksella myös henkilöltä, joka ei ole rakennusalan ammattilainen. Projektin alkuvaiheessa on kuitenkin oltava tarkkana.

– Kun palikoista tehdään ensimmäinen kerros, se pitää olla suorassa. Jos kerros ei ole suora, palikat eivät jossain myöhemmässä vaiheessa sovi yhteen.

Rakenne on kevyt, sillä yhden neliömetrin pinta-ala painaa noin 20 kiloa. Silfverbergin mukaan tavoitteena on, että kehittyvissä maissa naisetkin voisivat osallistua rakennustöihin.

Hyväksyntä vireillä Euroopassa

Block Solutions on parhaillaan hakemassa Euroopan alueen hyväksyntää, joka mahdollistaisi moduulirakentamisen myös Suomessa. Vielä tällä hetkellä lupaa ei ole.

– EU-prosessit voivat viedä aikaa, mutta toiveenamme on, että saisimme hyväksynnän vuoden sisällä.

Silfverbergin mukaan kierrätysmuovista valmistettu moduuli on luonnostaan herkempi koville pakkasille, mutta siitä huolimatta materiaalia soveltuisi myös Suomen oloihin.

– Rakennuspalikan pudottaminen kovalla pakkasella voi rikkoa siitä jonkun kulman, mutta sama käy helposti myös esimerkiksi tiilelle. Materiaalimme sopii kylmiin olosuhteisiin, koska kapseloimme palikat kipsilevyllä ja mineraalivillalla. Ilman kapselointia kierrätysmuovi ei olisi paloturvallinen materiaali.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen