YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

24.11.2020 klo 10:00
Uutinen

Matkailun karanteenisäännökset ovat vaikeaselkoinen kokonaisuus – Matkailualan yrittäjät odottavat turhautuneina ohjeistuksia

Matkailualan yrittäjät, matkanjärjestäjät ja matkailijat odottavat hallitukselta selkeää ohjeistusta siitä, miten matkailu on mahdollista.

Lapin matkailualan yrittäjät odottavat uutisia matkustusrajoituksista, jotta tulevan talvikauden suunnittelu ja ennakoiminen olisi helpompaa. Ulkomaisten matkailijoiden suhteen talvi ei näytä hyvältä.

– Meillä on joitakin varauksia vielä ulkomaisilta matkailijoilta, mutta en usko, että he pääsevät tulemaan. Pääosa joulukuun matkailijoista on kotimaisia. Valtaosa matkanjärjestäjistä on ilmoittanut, että ne yrittävät tuoda matkailijoita tammikuun loppupuolesta alkaen. Odotamme hallituksen linjauksia, Safartica-yrityksen Hotelli Ylläsrinteen toiminnasta vastaava Piritta Hatanpää kertoo.

Ohjeistusta odottaa myös Saariselällä luontoretkiä tarjoava Lapin luontoloman yrittäjä Tanja Ohenoja.

– Tilanne on sekava. Selkeää ohjeistusta siitä, miten matkustus olisi mahdollista ei vain saa, joten matkoja joudutaan perumaan, Ohenoja sanoo.

Sekava kokonaisuus, vaikeaselkoista ja monimutkaista ovat myös Suomen Yrittäjien yrityslainsäädännön asiantuntija Karoliina Katilan käyttämät luonnehdinnat matkailun karanteenisäännöksiä koskevan esitysluonnoksen lausunnossa, jonka määräpäivä oli maanantaina 23.11.

– Matkailutoiminnan elvytys vaatisi selkeää ja ennakoitavaa lainsäädäntöä. Nyt lausuttavana ollut esitysluonnos on sekava ja vaikeasti ymmärrettävä kokonaisuus, Katila sanoo.

Testi- ja karanteenivaatimukset

Koronaviruksen aiheuttama tautitilanne on johtanut maakohtaisiin matkustusrajoituksiin, mikä tarkoittaa sitä, että Suomeen ei voi tulla vapaa-ajan matkalle suurimmasta osasta maailman maita. Yhdeksi ratkaisuksi on asetettu koronatestauksia ulkomailta saapuville matkailijoille.

Testi- ja karanteenivaatimukset liittyvät matkan kestoon ja koronaviruksen aiheuttaman Covid-19-taudin ilmaantuvuuteen sillä alueella, mistä matkailija on tulossa.

Sääntely sisältää lähtökohtaisen karanteenivaatimuksen, jos henkilö saapuu maasta, jossa ilmaantuvuus on vähintään kaksinkertainen Suomeen verrattuna. Karanteenista päätettäessä voitaisiin ottaa huomioon toisen negatiivisen testin tulos sekä henkilön Suomessa oleskelun kesto.

Alle kolmen päivän matkan saa tehdä karanteenivapaasti, jos maahan saapuvalla henkilöllä on todistus negatiivisesta koronatestituloksesta tai jos hän osallistuu maahan tullessa testiin, jonka tulos on negatiivinen.

Jos oleskelu Suomessa kestää yli 3 mutta korkeintaan 6 vuorokautta, tulee henkilöllä olla saapuessaan negatiivinen testitulos, ja hänen täytyy osallistua maahan tullessa toiseen testiin.

Esitysluonnos sisältää myös säännökset karanteenin lopettamisesta. Karanteeni voitaisiin lopettaa aikaisintaan 72 tunnin kulutta maahan saapumisesta tehtävän toisen negatiivisen testi perusteella.

Alle kolmen päivän matkan saa tehdä karanteenivapaasti.

Riittämättömät perusteet

Aikarajat ovat ongelmallisia sekä matkojen toteutumisen että sekä tehtyjen ennakkovarausten näkökulmasta. Suomen Yrittäjät esittää, että karanteenivapaata oleskelua nostettaisiin neljään vuorokauteen ja 72 tunnin testaussäännös koskisi seitsemän päivää kestäviä matkoja.

Sitä, että matkustus on sidottu Suomen ilmaantuvuuslukuun yrittäjäjärjestö pitää kannatettavana, joskin ilmaantuvuuskriteeriksi valikoitunutta tasoa liian tiukkana.

– Esitysluonnoksessa ei ole riittävästi perusteltu ilmaantuvuuskriteeriksi valikoitunutta tasoa tai sen tason merkitystä tartuntojen hallinnan kannalta. Olisi tarkemmin selvitettävä, miksi tämä kerroin on otettu sääntelyn perustaksi ja miten tason nostaminen vaikuttaisi tartuntojen hallintaan, Katila sanoo.

Ylläksellä toimiva Hatanpää ihmettelee sitä, miksi ulkomaalaisille on niin tiukat rajoitukset, mutta suomalaiset saavat kulkea vapaasti.

– Toivoisin, että tänne voisi matkustaa ulkomailta koronatestien kautta, Hatanpää sanoo.

Suomessa on alueita, joissa tilanne on pahempi, kuin monilla alueilla muissa maissa. Suomen kokonaistartuntatilannetta tasaavat ne alueet, joilla tartuntoja on vähän.

– Tällä hetkellä suurin osa tartunnoista on kotoperäisiä, Katila toteaa.

Tilanne ei ole toivoton

Koronakriisi on kohdellut matkailualan yrittäjiä hyvin eri tavoin. Osa on saanut nauttia siitä, että kotimaan matkailijat ovat löytäneet Suomen matkakohteet. Pahiten ovat kärsineet ulkomaalaisille suunnatut ohjelmapalvelut ja luksuskohteet.

Lapin luontoloma ja Hotelli Ylläsrinne kaipaavat ulkomaisia matkailijoita, mutta ovat saaneet palvella kotimaisia matkailijoita.

– Emme vähättele kotimaisten matkailjoiden arvoa! Kesällä täällä oli paikat täynnä kotimaisia matkailijoita ja vuokrapyörät olivat välillä käytössä niin, ettei kaikille halukkaille riittänyt pyörää. Jonkun verran retkiäkin varattiin. Kotimaisten matkailijoiden ansiosta kausi myös jatkuu lähes vappuun, kun tullaan keväthangille hiihtämään. Ulkomaisten kausi loppuu maaliskuun loppuun, kun revontulikausi on ohi, Ohenoja kertoo.

Myös Ylläksen kesä ja syksy olivat kiireisiä.

– Oli ilahduttavaa nähdä sellaisia matkailijoita, jotka eivät ole ennen käyneet Lapissa. Osa on nähnyt ja kokenut enemmän kuin osasivat kuvitella. He vuokrasivat välineitä ja retkeilivät tunturimaisemissa kokeillen uutta, kun etelänloma peruuntui, Hatanpää sanoo.

Myös Ohenoja uskoo, että talvi voi vielä yllättää. Ulkomaalaisten matkailijoiden puuttuessa keväällä on kuitenkin enemmän hiljaisia viikkoja.

Joulun aikaan varauksia on kalenterissa, mutta varsinainen kausi alkaa vasta sen jälkeen.

– Kevät näyttää ihan hyvältä. Varauksia on paljon, mutta ennustaminen on toisinaan hankalaa. Kesällä ja syksyllä varauksia tuli samalle päivälle. Talvella matkailu on suunnitelmallisempaa. Tilanne ei ole ollenkaan toivoton, Hatanpää toteaa.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi