YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Media-alan moniottelija Ronja Salmella on monta rautaa hallitusti tulessa
Yrittäjyys on Ronja Salmelle keino toteuttaa ja ilmaista itseään ilman rajoituksia. Salmi viihtyy mukavuusalueensa ulkopuolella ja meneekin takki auki kohti uusia haasteita. Kasvu oman alansa ammattilaiseksi on vaatinut ajankäytön treenaamista ja omien rajojen tunnustelua.
Ronja Salmi on monille tuttu kasvo ja ääni lukuisista eri asioista. Hän ruotii aikamme kipupisteitä lehtien kolumneissa, juttelee aroistakin aiheista podcastissaan ja kohtaa erilaisia ihmisiä tarinoineen television puolella.
Salmi on tehnyt töitä median parissa harvinaisen nuoresta iästä lähtien. Nuoresta pitäen hän on myös halunnut sanoittaa ikäluokkansa tuntemuksia – ja usein juuri niitä kaikista vaikeimpia aiheita. Addiktiot, intiimiasiat, huoli ilmastosta, syömishäiriöt, mielenterveys, nettikiusaaminen. Salmi on tarttunut aiheeseen kuin aiheeseen rohkeudella ja eri näkökulmista tarkastellen. Keskustelua on odotetusti syntynyt, ja siitä hän on tyytyväinen.
Nuoruuden asiantuntija. Niin Ronja Salmi päätti aikoinaan tituleerata itseään, koska päivittäinen työ liittyi aina jollain tavalla oman ikäluokan teemoihin ja arkeen. Sosiaalinen media toimi kaikukoppana ja vahvisti tätä ”titteliä”. Nyt, lähemmäs kolmekymppisenä, hän tuntee olevansa enemmän nuoren aikuisuuden kokemusasiantuntija.
Salmi kokee, että kaltaisilleen 90-luvulla syntyneille yrittäjyys näyttäytyy mahdollisuutena. Hänen sukupolvensa ei kanna lamasta syntynyttä traumaa ja nykyään yrittäjyyteen kannustetaan ja sitä tuetaan. Positiivisia esimerkkejä ja keskustelua yrittäjyydestä on ympärillä joka puolella. Vaikka yrittäjyyden asenneilmapiiri on muuttunut, tietyt asiat pysyvät. Yrittäjyyteen liittyy riskejä ja isot yhteiskuntaa läpileikkaavat ilmiöt vaikuttavat yritystenkin pärjäämiseen.
Korona-aikaa voisi luonnehtia nykyisten yrittäjien sukupolvikokemuksena. Pandemia on ravistellut eri alojen tekijöitä, eikä Salmenkaan yritys ole täysin immuuni haasteille. Tapahtumat ja juontaminen ovat tärkeä osa hänen liiketoimintaansa, siksi virtuaalitapahtumien määrän kasvu on helpottanut tilannetta. Kaikesta koronaan liittyvästä yleisestä epävarmuudesta huolimatta Salmi suhtautuu myönteisesti ja luottamuksella yrityksensä tulevaisuuteen.
Monipuolisesta yritystoiminnasta on ollut etua poikkeuksellisena aikana. Liiketoiminnan ulottuminen eri alueille on hänen työnsä rikkaus, mutta kriisiaikana se on tuonut myös turvaa. Hän tunnistaa olevansa onnekas, kun töitä on riittänyt tarpeeksi.
Töiden monipuolisuudella on toki kääntöpuolensa. Se on vaatinut nuorelta yrittäjältä myös ajanhallinnan opettelua. Salmi on tehnyt pitkiä päiviä, joskus jopa henkilökohtaisen elämän kustannuksella. Enää hän ei sellaista hintaa maksaisi, vaan työn ja muun elämän välillä pitää olla tasapaino.
– Tunnen itseni nykyään paremmin. Olen aina tehnyt paljon, mutta nuorempana olin optimistisempi. Ajattelin vain, että kyllä asiat jotenkin hoituvat.
Ronja Salmi kokee olevansa yrittäjänä parhaimmillaan, kun on juuri palannut lomalta. Kyky irtautua töistä on kehittynyt iän myötä, ja siitä hän on ylpeä.
Nuorena pomoksi
Ryöväri Oy näki päivänvalon huhtikuussa 2015, ja Salmen kuvailun mukaan yritys syntyi puolipakotettuna: moni asiakas vaati verokortin sijaan laskutusta. Yrittäjyys oli ollut mielessä jo aiemmin, samoin haave ihmisten palkkaamisesta ja kasvavan yrityksen johtamisesta. Omalla yrityksellä hän itse voisi vaikuttaa työelämään.
– En halua pakottaa ketään yrittäjäksi, siksi minun firmalleni on aina voinut tehdä verokortilla töitä.
Salmen julkinen salaisuus on se, että hän palkkasi jo varhaisessa vaiheessa yritykseensä assistentin. Apukäsien avulla hän pystyi keskittymään omaan ydinosaamiseensa. Yrityksen ensimmäisen työntekijän hän palkkasi jo ennen assistentin rekrytointia, ja kyseessä oli yksi Salmen parhaista ystävistä. Jotta ystävyys ei kärsisi työsuhteen takia, kaksikko sopi työntekoon selkeät säännöt. Esimerkiksi työpäivän jälkeen töistä ei saanut enää puhua. Vaikka kaveri ei ole enää yrityksen palkkalistoilla, ystävyys säilyi.
Vuonna 2017 Salmi joutui hillitsemään yrityksensä toimintaa ja kasvua. Kalenteri täyttyi töistä, joita oli mahdoton delegoida muille. Mitä mietit, Ronja Salmi? -tv-sarjan kuvaukset alkoivat ja loppuvuodesta hänelle tarjottiin palkkatöitä. Eikä mitä tahansa palkkatöitä, vaan Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtajan paikkaa.
– En ollut koskaan pystynyt edes haaveilemaan tällaisesta työpaikasta. Aluksi luulin, että he soittivat väärälle henkilölle.
Perinteinen kirjallisuustapahtuma kaipasi uutta suuntaa ja kävijöikseen nuorempaa polvea. Kuka siis sopisi muutoksen veturiksi paremmin kuin kirjallisuutta rakastava, silloin 24-vuotias Ronja Salmi. Salmen äiti on luonnehtinut tyttärensä menevän aina takki auki haasteisiin, ja niin kävi nytkin. Palkkaa kysymättä Salmi tarttui haasteeseen.
Ohjelmajohtajan virassa oli totuttu näkemään hieman varttuneempia ihmisiä, siksi valinnan myötä pintaan noussut tytöttely ja vähättely eivät yllättäneet. Pääasiassa valinta aiheutti kuitenkin innostusta, ja Salmesta tuntui, että hänet oli valittu joukkueeseen, jossa omaa mimmiä tsempataan.
Soraäänet kasvattivat näyttämisenhalua ja nälkää onnistumiseen. Salmi halusi työnsä jäljen kautta osoittaa, että ilman korkeakoulutaustaa ja vuosikymmenten uraa pestissä voi onnistua. Toki matkan varrella mielessä pyöri ristiriitaisia ajatuksia siitä, että miksi tietynlaisten ihmisten pitää tehdä huomattavasti enemmän töitä tullakseen hyväksytyksi.
– Tein aluksi naurettavan paljon töitä, mutta kaikki ne tunnit kannattivat.
Salmi on luottavainen, että asiat muuttuvat. Johtajina ja asiantuntijoina nähdään nykyään entistä enemmän erilaisia ihmisiä. Kirjallisuusalalla hän toivoisi näkevän enemmän monimuotoisuutta eli ihmisiä eri taustoista ja lähtökohdista.
Valinnoilla on vaikutus
Sosiaalinen media on tärkeä osa Ronja Salmen työtä. Teininä koululaisten Galaxi-ohjelman juontajana Salmelle iskostettiin, että julkisuudessa työskentelevä raahaa tahtomattaan koko työpaikkansa brändin mukanaan someen. Juontaja on juontaja myös vapaa-ajalla. Samaa strategiaa media-alan konkari noudattaa nykyäänkin. Hän haluaa kantaa vastuuta ja suhtautua edustamiinsa tahoihin arvokkuudella.
Sosiaalisessa mediassa hän toimii samalla tavalla kuin yrittäjyydessä: hän ei halua vain reagoida asioihin, vaan olla aloitteentekijä, luoda uutta ja tuoda keskusteluun jotain omaa. Vaikka somessa käydään Salmen mukaan hyviä keskusteluita, muutos ei tapahdu vain verkossa.
Salmi kokee, että yrittäjänä on mahdollisuus vaikuttaa valinnoillaan. Kun luo asioita tyhjästä, voi itse määritellä millä periaatteilla töitä tekee. Kirjoittajana hänellä on valta pohtia esittääkö hän hahmoja, jotka toisintavat stereotypioita, vai antaako hän teksteissään äänen jollekin ihan uudelle näkökulmalle. Yrittäjänä omia arvoja ja mittareita voi luoda itse.
Yrittäjyyden mahdollistama vapaus ja itsenäisyys ovat Salmelle tärkeitä. Saa itse päättää mitä tekee ja miten tekee. Näistä hän osasi haaveilla jo yrittäjyyttä harkitessaan. Kuittisotkut, pitkiksi venyvät työpäivät ja tietynlainen yksinäisyys taas eivät ihan vastanneet ennakko-odotuksia oman firman perustamisesta. Se yllätti, että työntekijän palkkaaminenkaan ei poistanut yksinäisyyden tunnetta. Yrittäjä on lopulta aina itse vastuussa.
Tällä hetkellä Salmi työskentelee yrityksessään yksin, mutta toisaalta itsekuri ja suunnitelmallisuus ovat kehittyneet nuoremmalta iältä, eli hommia on helpompi pitää hanskassa itsenäisesti. Unelma yrityksen kasvattamisesta ja luovan yhteisön kehittämisestä elää yhä.
KUKA Ronja Salmi on toimittaja, kirjailija ja Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtaja
YRITYS Sisällöntuotantoon erikoistunut Ryöväri Oy, perustettu vuonna 2015
ESIKUVA Oma äiti, Tarja Halonen ja Maria Veitola. ”Maria Veitola on rohkeasti oma itsensä, ottaa tilan haltuun ja kohtaa ihmiset avoimesti.”
MITÄ SEURAAVAKSI? Salmen haaveena on kirjoittaa fiktiivistä kirjallisuutta ja jatkaa television parissa työskentelyä.
Teksti: Jaana Tihtonen
Kuvat: Pietari Purovaara