YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Sokeus ei ole estänyt Jukka Jokiniemeä luomasta menestyksekästä valaisinyritystä tai väittelemästä tekniikan tohtoriksi.
23.12.2021 klo 12:33
Uutinen

Menestynyt moniottelija Jukka Jokiniemi muistaa kiireessäkin terveyden ja lähipiirin: ”Bisnes ei saa koskaan mennä näiden yli”

Innostus ja uteliaisuus ovat vieneet Jukka Jokiniemen monen alan yrittäjäksi. Sokeus ei ole estänyt luomasta menestyksekästä valaisinyritystä tai väittelemästä tekniikan tohtoriksi. Nyt tunnustuksena urasta on myös yrittäjäneuvoksen arvonimi.

− Aiemmin olen vähän naureskellut neuvostitteleille, ovathan ne ikääntyvän yrittäjän arvonimiä. Nyt kun se sattui omalle kohdalle, tuntuu tosi hyvältä, Jukka Jokiniemi sanoo.

Tasavallan presidentti myönsi yrittäjäneuvoksen arvonimen Jokiniemelle hänen yhteiskunnan hyväksi tekemästään pitkäjänteisestä työstä. Jokiniemi on tuonut esille muun muassa osatyökykyisten asemaa ja merkitystä.

− Itse olen sokeana 100-prosenttisesti työkyvytön, mutta olen silti tehnyt melkein mitä vain. Monilla osatyökykyisillä on taitoja ja lahjoja, joita pitäisi paremmin hyödyntää työmarkkinoilla. Esimerkiksi puhelintyössä sokeat voivat olla tosi hyviä.

Osatyökykyisten työllistäminen on Jokiniemen mukaan yksi ratkaisu työvoimapulaan, mutta hän korostaa työn merkitystä yksilölle itselleen.

− On ihmisarvolle tärkeätä, että pystyy tekemään töitä ja tienaamaan omat rahansa.

Jokiniemi parantaisi osatyökykyisten tukijärjestelmää.

− Jos henkilö on pysyvästi osatyökykyinen, työllistämistuenkin pitäisi olla pysyvää. Näin yritykset voisivat ottaa henkilöt omille palkkalistoilleen. Nyt heidät työllistetään usein työpajojen tai muiden alihankintatapojen kautta.

Ei mitään hävittävää

Helsinkiläinen Jokiniemi perusti valaisinyrityksensä Innojok Oy:n vuonna 1993, jolloin hän oli joutunut lamassa työttömäksi. Hän oli sairastunut 19-vuotiaana vuonna 1981 silmäpohjan rappeumaan, joka ensin heikensi näkökykyä ja johti lopulta sokeuteen.

− Olisin voinut jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle, mutta halusin kokeilla yrityksen perustamista. Ei ollut mitään hävittävää.

Jokiniemi kutsuu itseään moniottelijaksi ja sarjayrittäjäksi. Innojokin lisäksi hänellä on kirjankustantamo ja led-paneeli-innovaatioon perustuva yritys. Uusimpana aluevaltauksena on huoneistohotellibisnes.

30-vuotinen yrittäjäura

− Olen ollut määrätietoisesti ja sinnikkäästi mukana monessa yrityksessä. Olen rahoittanut ja valmentanut muitakin yrittäjiä. 30 vuoteen mahtuu monipuolinen ura, Jukka Jokiniemi sanoo.

Valaistusalalle hän päätyi kesätyönsä innostamana. Myöhemmin hän opiskeli muun muassa kuntoutusta ja arkkitehtuuria, joista saadut opit yhdisti valaisimiin.

− Ymmärsin, että valo voi olla vastalääke heikentyneelle näkökyvylle. Innovatiivisimmat tuotteemme ovat olleet design-kirkasvalolamput. Voi sanoa, että niissä olemme maailman parhaita.

Nykyisin Innojok työllistää parisenkymmentä henkeä. 5,1 miljoonan euron liikevaihdolla yritys ylsi viime vuonna 670 000 euron voitolliseen tulokseen.

Innolux-brändillä toimiva yritys valmistaa ja maahantuo design-valaisimia, joiden suunnittelijoina on muun muassa monia suomalaisia huippunimiä. Tunnetuimpia ovat Yki Nummi, Tapio Wirkkala, Eero Aarnio ja Harri Koskinen.

Jokiniemi valmistelee jo yrityksen 30-vuotisjuhlia parin vuoden päähän. Hän on kontaktoinut alan konkareita tavoitteena tuoda heidän suunnittelemiaan klassikkovalaisimia uudelleen tuotantoon.

− Yksi heistä on Yrjö Kukkapuro, joka täyttää parin vuoden päästä 90 vuotta. Tuomme juhlavuoden kunniaksi häneltä uuden mallin tuotantoon.

Tekniikan tohtoriksi arkkitehtuurista

Jokiniemi opiskeli tuotantotalouden diplomi-insinööriksi Lappeenrannassa. Nämä opinnot hän suoritti vielä näkevänä, mutta väitöskirjan teon aikaan hän oli jo sokeutunut. Tekniikan tohtoriksi hän väitteli vuonna 2007 Teknillisen korkeakoulun arkkitehtuurin osastolta Espoon Otaniemessä.

Rakentaminen on yksi osa-alue, joka kiinnostaa Jokiniemeä. Viisi vuotta sitten hän aloitti huoneistohotellien rakentamisen.

− Alkusysäys sille oli, että ostin vanhan toimiston ja remontoin siitä 11 asuntoa. Niille oli hirveän hyvin kysyntää.

Nyt bisnes on laajentunut, ja kolmas kohde avataan vuodenvaihteessa. Itä-Helsingissä sijaitsevissa huoneistohotelleissa on yhteensä 36 asuntoa.

− Nyt korona on lyönyt liiketoimintaa turpaan, mutta positiivisella mielellä olen edelleen. Uskallan investoida näihin, kun toinen yritys pitää leivässä.

250 kirjaa vuodessa

Vastapainoa työlle on rakentaa linnunpönttöjä mökillä Sipoossa, jonne mennään rauhoittumaan läheisten kanssa myös jouluna.

Rauhoittuminen on tärkeätä kiireisten viikkojen jälkeen. Mökillä on aikaa puuhastella, kulkea luonnossa ja kuunnella äänikirjoja. Kun niitä kuuntelee puolitoista- tai kaksinkertaisella nopeudella, ehtii vuodessa nauttia jopa 250 kirjasta.

− Äskettäin kuuntelin Vuokko Nurmesniemen elämäkerran, joka avasi design-maailman historiaa kiinnostavasti. Luvussa ovat myös Finlandia-ehdokkaat.

Jokiniemi lähettää terveisiä muille kiireisille yrittäjille.

− Oma lähipiiri ja terveys ovat kaikkein tärkeimpiä. Bisnes ei saa koskaan mennä näiden yli.

Jokiniemi tietää, että yrittäjä on se, jonka työajat usein venyvät. Silti pitäisi muistaa huolehtia omasta terveydestä ja rauhoittua läheisten seuraan.

− Tässä pätee tuttu lentokonesääntö: Laita happinaamari ensin itselle, keskity vasta sitten toisiin.

Tiina Rantakoski
Avaa pop-up -ikkuna