YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Menestynyt muuttofirma jätti hyvästit Helsingille ja lähti Tukholmaan – ”Ruotsissa vain on todella paljon helpompi yrittää”
Lauttasaarelainen Grabbarna Flytt siirsi liiketoimintansa Tukholmaan. – Meille tulee elokuussa yli tuhat muuttoa Tukholmassa, kun Suomessa parhaina kuukausina niitä tuli vähän päälle 300, sanoo toimitusjohtaja Rudolf Ekström.
Kolmen opiskelukaverin perustama muuttofirma Grabbarna Flytt lähti heinäkuussa Ruotsiin. Hankenin opiskelijoiden vuonna 2015 perustama yritys menestyi Suomessakin hyvin. Vuonna 2023 lauttasaarelaisfirman liikevaihto oli 2,1 miljoonaa euroa, ja sillä oli kuutisenkymmentä työntekijää.
Yrityksen toimitusjohtaja Rudolf Ekström kertoo, että Grabbarna Flytt ei ole täysin uusi Tukholmankaan markkinoilla, vaan kaupunkiin perustettiin toimipiste jo vuonna 2018. Yrityksen johto, Ekström mukaanlukien, on asunut Tukholmassa vuosia, ja pyörittänyt Helsingin sekä Tukholman toimipisteitä sieltä käsin.
– Olemme kaikki kaksikielisiä, ja moni opiskelukaverimmekin on muuttanut Ruotsiin. Täällä on vähän paremmat palkat ja vähän paremmat lähtökohdat yrittäjyydelle, Ekström kiteyttää.
Hän sanoo, että muuttofirman Ruotsin bisnes on kasvanut nopeammin kuin Suomen melkein siitä lähtien, kun Grabbarna Flytt perusti toimipisteen Tukholmaan.
– Vuonna 2021 Suomen-pisteen liikevaihto oli vähän yli miljoonan, Ruotsin taas lähemmäs 30 miljoonaa kruunua, eli noin 2,6 miljoonaa euroa, Ekström kertoo.
Ruotsissa on helpompaa
Nyt Grabbarna Flytt on kuitenkin lopettanut kaiken liiketoimintansa Suomessa ja siirtynyt kokonaan Ruotsiin.
– Olemme panostaneet molempiin maihin, mutta Ruotsissa vain on todella paljon helpompi yrittää.
Ekström kertoo, että esimerkiksi kotitalousvähennys on helpottanut merkittävästi muuttofirman toimintaa Ruotsin markkinoilla. Ruotsissa muuttokulut ovat kotitalousvähennyskelpoisia, Suomessa eivät.
– Ruotsissa jo asiakkaan laskusta vähennetään noin 50 prosenttia työn kustannuksista, riippuen hänen tuloistaan. Me haemme lopun summan verohallinnolta, ja se maksetaan meille kuudessa päivässä. Asiakkaalle tulee siitä tieto samankaltaiseen palveluun kuin Suomessa Suomi.fi, Ekström kertoo.
Ekströmin mukaan malli on merkittävästi helpompi kuin Suomessa, jossa asiakas maksaa kotitalousvähennyskelpoisista palveluista yrittäjälle koko summan, täyttää verottajan lomakkeita laskuliitteineen ja odottaa vähennystä vuoden.
– Lisäksi jonkun pitää istua verohallinnossa ottamassa vastaan näitä laskuja. Paljonko Suomessakin on verohallinnossa ihmisiä, jotka näitä käyvät läpi, Ekström kysyy.
Ekström ihmettelee vaikeaa systeemiä Suomessa, joka muuten on yksi maailman digitalisoituneimmista maista.
– Tämä on hämmästyttänyt minua todella paljon. Olen toiminut yrittäjänä molemmissa maissa ja katson valtion taloutta aika samalla tavalla kuin yrityksen taloutta. Jos minulla olisi yritys, ja kilpailijoillani menisi todella hyvin, mutta minulla ei, tietenkin rupeaisin katsomaan, mitä kilpailijani tekevät oikein.
Subventio tukee työllisyyttä
Ekströmillä on muutakin sanottavaa valtiontuista, eli subventioista, jollainen esimerkiksi kotitalousvähennys on.
– Kun Suomessa puhutaan subventioista, ilmapiiri on negatiivinen, että ilmankin pitäisi pärjätä. Esimerkiksi muutto- ja siivousbisneksessä ne kuitenkin luovat todella paljon työpaikkoja, Ekström painottaa.
Hän vertaa, että Ruotsissa maahanmuuttajat saadaan työllistettyä melkein heti maahan tultuaan, ja he voivat tienata 30 000–40 000 kruunua eli noin 2 500–3 500 euroa jo ensimmäisen kuukauden jälkeen. Palkoistaan he maksavat veroa, mikä lihottaa valtion kassaa. Verotuloilla taas tuetaan yritysten elinvoimaisuutta ja mahdollisuutta työllistää ihmisiä.
– Subventiot menevät veronmaksajan pussista, mutta toisaalta tuetut yritykset pystyvät helpommin työllistämään ihmisiä, jotka maksavat palkastaan veroja. Kokonaiskuva on siis vähän laajempi kuin pelkät tuet.
Ruotsalaiset uskaltavat kuluttaa
Ekström huomioi toki sen, että Suomen ja Ruotsin historiat eroavat toisistaan. Suomi joutui rakentamaan kaiken alusta sotien jälkeen, Ruotsi taas on aina ollut vakaa monarkia. Hänen mielestään Suomessa pitäisi kuitenkin pikku hiljaa päästä eroon vanhasta säästämisen mentaliteetista.
– Suomessa on ollut sotia ja rankkoja aikoja. Se on jäänyt vähän päälle, kun isoisä on sanonut, että ei tuhlata rahaa, laitetaan tyynyn alle kaikki. Mutta jos kaikki tekevät niin, raha ei virtaa, eikä siitä tule yhtään mitään.
– Luulen, että minun ikäiseni Suomessa alkavat ajatella toisin. On kiva huomata Helsingissä, että on pienyrittäjiä, ravintoloita, ja ihmiset käyvät jopa arki-iltana ulkona syömässä.
Ekström sanoo, että Ruotsissa esimerkiksi asuntolainojen pitkät maksuajat mahdollistavat sen, että tavalliselle ruotsalaiselle jää merkittävästi enemmän rahaa käyttöönsä kuin suomalaiselle.
– Sitten he ostavat palveluita, käyvät kahviloissa, shoppailevat pienissä liikkeissä. Raha virtaa koko ajan, ja se taas työllistää ihmisiä, mistä tulee verotuloja. Monet missaavat sen pointin.
– Suomessa yritetään vähentää kustannuksia ja leikata joka paikasta, mutta kun rakentaa yritystä ja maata, pitää myös investoida.
Ekström sanoo, että Suomesta kokonaan lähteminen oli kuitenkin vaikea päätös. Toisaalta lähdön saneli kannattavuus.
– Markkina on mennyt huonoon suuntaan Suomessa, ja Ruotsissa se menee toiseen suuntaan. Suomessa korot ovat korkeat, asuntokauppa ei käy, ihmiset eivät muuta. Korot ovat korkeat myös Ruotsissa, mutta ihmiset muuttavat.
Ekströmin mukaan firman Suomen työntekijät suhtautuivat ymmärtäväisesti lopettamispäätökseen.
– Olemme käyneet avoimesti keskusteluja, ja olleet todella läpinäkyviä. Meillä on hyvä työkulttuuri, ja olen ylpeäkin siitä, ettei siitä tullut minkäänlaista härdelliä.
Tuhat muuttoa elokuussa
Grabbarna Flytt on digitalisoinut lähes kaiken tiedonkulun asiakkaan ja muuttofirman välillä. Kaikki toimii firman omassa sovelluksessa.
– Haluamme modernisoida koko muutto- ja siivousalan, niin että asiakkaalle olisi yhtä helppoa tilata muutto kuin esimerkiksi tilata Uber tai Wolt. Miksi pitäisi lähettää sähköpostia edestakaisin?
Grabbarna Flytt myös optimoi muuttokuljetusten reitit niin, että kohteet sijaitsevat lähekkäin. Firman valtti on nopeus, sillä yhteen muuttoon on varattu 8–12 työntekijää. Se vähentää sekä yksittäisen työntekijän työtaakkaa että lisää asiakkaiden tyytyväisyyttä.
– Pystymme tyhjentämään tunnissa 60-neliöisen asunnon, Ekström sanoo.
Tukholmassa Grabbarna Flyttin bisnes on lähtenyt loistavasti liikkeelle. Työntekijöitä on nyt 130–140. Ekström kertoo, että kesäkuu oli ennätyskuukausi Ruotsissa, elokuu vielä parempi.
– Meille tulee elokuussa yli tuhat muuttoa Tukholmassa, kun Suomessa parhaina kuukausina niitä tuli vähän päälle 300.
Vuonna 2023 Helsingin Yrittäjien Lounais-Helsingin paikallisyhdistys palkitsi Grabbarna Flyttin Vuoden yrityksenä.
Asiasta kertoi ensin Hufvudstadbladet.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Kaisu Puranen