YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

31.5.2019 klo 10:02
Uutinen

Menestynyt nuori yrittäjä neuvoo vasta-alkajia: Kerää uskottavuutta, tee töitä ensin vaikka ilmaiseksi

Vertics Oy:n perustaja Atte Pohjanmaa listaa mielestään tärkeimmät opit nuorelle yrittäjälle.

Atte Pohjanmaasta tuli huomaamattaan ”lähes yrittäjä” jo 12-vuotiaana, kun hän innostui koodaamaan perhetuttavan yritykselle mobiilisovelluksen, joka sittemmin lisensoitiin.

– Kyseessä oli apuväline mykille ihmisille. Sovellus helpotti heitä kommunikoimaan. Siitä se homma lähti rullaamaan.

Teini-iän kynnyksellä ollut Pohjanmaa opetteli koodaamisen netistä ja kirjastoista lainaamistaan oppaista.

– Opettelin perusteet ja jos homma meni liian vaikeaksi, mietin jotain helpompaa ratkaisua.

Ollessaan 15-vuotias Pohjanmaa perusti toiminimen nettisivujen suunnitteluun. Asiakkaina olivat jälleen perhetuttavat.

Lukiossa Pohjanmaa tapasi Max Kalhaman. Kaverukset alkoivat koodata ja myydä nettisivuja yhdessä.

– Hiljalleen aloimme laajentaa toimintaa kohti ohjelmistokehittämistä.

Viime vuonna kaksikko valmistui lukiosta ja liiketoiminnan kasvattaminen pääsi toden teolla vauhtiin.

– Lukion jälkeen annoimme kunnolla hanaa. Nyt meillä on 16 työntekijää ja hyvinkin reipas meno päällä, Pohjanmaa kuvailee.

Tänä vuonna Vertics Oy:n liikevaihto lähentelee miljoonaa euroa. Aten ja Maxin ohella osakkaina on yksi sijoittaja ja pieni määrä yrityksen avainhenkilöitä.

Nykyisin Vertics tarjoaa ohjelmistokehitystä, mobiilipalveluiden toteuttamista ja verkkopalveluiden suunnittelua.

– Ajatuksenamme on mullistaa it-ala, olla it-talo 2.0. Menemme käyttökokemus edellä ja erotumme sillä tavoin kilpailijoista, Pohjanmaa sanoo.

”Suurin haaste on uskottavuus”

Nuorena yrittämisen aloittaneella Pohjanmaalla on hyvä kuva haasteista, jotka nuorta yrittäjää kohtaavat.

– Suurin haaste on uskottavuus. Sen takia referenssejä pitää olla. Niiden hankkimisessa on isoin työ.

Alaikäisenä yrityksen perustaminen vaati vanhempien apua esimerkiksi asiakirjojen allekirjoittamiseen. Haasteita voi tulla tuotteiden tai palveluiden hinnoittelusta ja konkreettisesta kaupankäynnistä. Pohjanmaalla on ollut alusta lähtien apunaan mentoreita.

– Mentorit ovat jeesanneet pitkin yrittäjän polkua. Apuna on ollut perhetuttuja, yksi sijoittaja ja startup-piireissä vaikuttava henkilö. Nykyään paras mentorini on kanssayrittäjä. Paljon asioita teemme kahdestaan Maxin kanssa. Meillä molemmilla on ohjelmistopuolen kokemusta ja harrastuneisuutta.

Pohjanmaa on tyytyväinen yrityksensä kasvuun.

– Olemme päässeet isoihin pöytiin kiinni. Vaikka olemme Maxin kanssa nuoria, vuonna 1999 syntyneitä, nykyinen henkilöstömme on iäkkäämpää. Olemme hankkineet firmaan hieman kokemusta. Myynnistä vastaa 35-vuotias ja sijoittajamme on viisikymppinen. Ikä tuo sellaista osaamista ja kokemusta, jota meillä ei ole.

Atte Pohjanmaan 5 vinkkiä nuorelle yrittäjälle

1. Hanki referenssit

Nuoren yrittäjän on pakko hankkia asiakastarinoita, jotta voi kertoa muille, että homma toimii. Referenssien saamiseksi voi joutua tekemään töitä puoli-ilmaiseksi tai tuttaville. Erilaisia projekteja löytyy varmasti. Jos osaamista on riittävästi, yritys voi päästä mukaan isompien yritysten ohjelmistohankkeisiin.

2. Luo tavoite

Palastele tavoite pieniin osiin ja tee itsellesi selväksi, miten pääset tavoitteeseen. Kasvata osaamistasi hiljalleen ja kehity yrityksesi mukana. Luo visio siitä, mitä haluat joskus olla.

3. Muista myydä

Myynti on kaiken a ja o. Jos myyntiä ei tee, kauppaa ei tule ja jos kauppaa ei tule, firma ei kasva. Myynnissä on kyse toistojen määrästä. Tutustu myyntioppaisiin ja ota mallia muista. Tee myyntiponnisteluja päivittäin. Mitä enemmän kontaktoit, sitä enemmän saat kauppaa. Kehitä myymiseen rutiini, esimerkiksi tietty määrä puhelinsoittoja viikossa.

4. Hanki mentori

Mentori on suuressa roolissa siinä menestyksessä. Moni asia vaikeutuu huomattavasti ilman mentoria ja voit joutua opettelemaan ne kantapään kautta. Sopivia mentoreita löytyy parhaiten startup-piireistä. Tuttavat voivat kuitenkin olla parhaita mentoreita, koska heillä ei yleensä ole taka-ajatuksia. Muista, että mentorikin voi välillä ajaa enemmän omaa agendaansa.

5. Katso peiliin

Peilistä löytyy useimmiten vastaus siihen, minkä takia asiat eivät etene, esimerkiksi miksi yritys ei luo riittävästi kontakteja asiakkaisiin.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi