YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

– Olen erittäin onnellinen, ja minulla on todella hyvä fiilis. Homma lähti rullaamaan paljon nopeammin kuin olin osannut odottaa, Terhi Immonen kertoo elämänmuutoksestaan.
7.2.2024 klo 17:41
Uutinen

Menestystarinaksi kasvaneen Syke Triben perustaja Terhi Immonen hyppäsi yksinyrittäjäksi – ”Minulla on sielun palo luoda jotakin uutta”

Hyvinvointivalmennusta verkossa tarjoavan ja huippusuosion saavuttaneen Syke Triben perustaja Terhi Immonen teki vuodenvaihteessa rohkean loikan ja ryhtyi yksinyrittäjäksi.

Kun Terhi Immonen kymmenisen vuotta sitten perusti verkkovalmennuksia tarjoavan hyvinvointialan yrityksen Syke Triben, hänellä ei ollut it-alan koulutusta, mutta sen sijaan valtavasti ideoita ja paloa.

Syke Tribe kasvoi vuosien varrella huikeasti. Mukaan tuli uusia omistajia, ja viime kesänä Syke Tribe -sovelluksella oli jo yli 140 000 rekisteröitynyttä käyttäjää, liki kaksi miljoonaa harjoitusohjelmaa ja yli 5 000 rekisteröitynyttä valmentajaa.

Viime vuonna Immonen huomasi, että hänen oma palonsa oli hiipunut.

– Aloin ikään kuin oireilla reilu vuosi sitten. Tajusin, että olin ryhtynyt suorittamaan töitä, ja minusta oli tullut rutinoitunut. Yrittäjän kipinä oli tukahtunut, Immonen kertoo.

Hän toteaa, ettei kukaan yrittäjä mene töihin vain suorittaakseen, vaan vahva kipinä on keskeinen osa yrittäjyyttä.

– Tahto tehdä työtä on yrittäjällä vahvana ajurina. Kun jokin asia rutinoituu eikä tarjoa enää haastetta, pitää lähteä muualle. Ymmärsin, että Syke Tribe porskuttaa eteenpäin, mutta minulla ei ole yritykselle enää juuri mitään annettavaa tai yrityksellä ei ole minulle.

Oireilu sai Immosen viime syksynä ottamaan tauon ja lähtemään reiluksi neljäksi kuukaudeksi sapattivapaalle. Siihen mennessä hän oli ehtinyt painaa töitä viisitoista vuotta putkeen.

– Olin eksistentiaalisessa identiteetti- ja ammattikriisissä. Pysähdyin miettimään, mihin olen menossa ja mitä haluan tehdä. Mietin, mitkä ovat arvoni ja mistä nautin.

Uusi suunta kirkastui

Hetken hän harkitsi lähtevänsä palkkatyöhön johonkin luovaan virkaan. Hän kävi myös ammattipsykologin pakeilla selvittämässä ajatuksiaan.

Kun Immosella oli tilaa hengittää ja ajatella rauhassa, ammatillinen identiteetti kirkastui pikkuhiljaa.

– Oivalsin, että olen käynnistäjä. Joka päivä vahvistui yhä enemmän se, että olen sittenkin yrittäjä.

Immonen kertoo, että keskeinen osa hänen persoonaansa on aina ollut vahva intuitio, jonka avulla hän aistii herkästi ympäristöä ja ihmisten tarpeita.

– Valmentajana rakastan innostaa muita ja tuupata heitä eteenpäin.

Sekä valmentajana että yksityishenkilönä Terhi Immoselle hyvinvoinnissa on aina ollut tärkeää kokonaisvaltaisuus. Fyysisen terveydentilan lisäksi myös henkinen hyvinvointi on keskeistä, ja siihen kuuluu myös itsensä näköinen työelämä.

Immonen mietti, minkälainen yrittäjä hän oli kymmenen vuotta sitten parikymppisenä ja minkälainen hän on nykyisin.

– Nuori Terhi näki yrittäjänä vain mahdollisuuksia ja sen, kuinka hän pystyi luomaan itsensä näköisen elämän. Aikuinen Terhi eroaa nuoresta siten, että nykyisin tunnen itseni. Tiedän, missä olen hyvä ja mistä tykkään.

Sapattivapaan aikana kypsyi päätös: Immonen halusi ryhtyä yksinyrittäjäksi.

– Prosessi kesti pitkään, eikä se ollut helppo. Mutta tajusin, että yksinyrittäjyys on ainoa polku, joka pystyy tarjoamaan minulle sen, mitä haluan tehdä sekä tarvitsemaani vapautta.

Paradoksaalinen tunnetila

Vuoden alussa Immonen kaivoi pöytälaatikosta sinne kymmenen vuotta sitten hilloamansa toiminimen ja herätti sen henkiin. Aistie-nimisen toiminimiyrityksen Y-tunnus aktivoitiin 16. tammikuuta. 

– Olin yhtä aikaa järkyttynyt ja kauhuissani ja samalla hymyilin. Se oli paradoksaalinen tunnetila, Immonen kertoo.

Bisnekset pyörähtivät vauhdilla käyntiin. Heti tammi- ja helmikuussa Immonen sai kiitettävän määrän toimeksiantoja. Immosen asiakkaina on pääasiallisesti yrityksiä, jotka tarjoavat hyvinvointia tukevia palveluja ja tuotteita.

Yksinyrittäjänä hän tekee jonkin verran myös valmennuksia, mutta työn pääpaino on konsultoinnissa ja intuitiivisessa innovoinnissa.

– Autan asiakkaitani ymmärtämään paremmin heidän asiakkaitaan ja näkemään uudella tavalla toimintaympäristönsä. Teen tuotekehitystä ja palvelumuotoilua.

Kipinä roihahti jälleen

Terhi Immonen on tehnyt pikkulapsesta saakka yrittäjän töitä, ja varhaisina elinvuosinaan hän toimi muun muassa jääkiekkokioskin pitäjänä.

Vuonna 2012 hän perusti toiminimen, ja pari vuotta myöhemmin syntyi osakeyhtiö Syke Tribe.

Terhi Immonen oli vuosikausien ajan Syke Triben toimitusjohtaja. Tästä pestistä hän luopui reilu vuosi sitten. Viimeisinä aikoina hän hoiti yrityksen asiakkuuksia, ja osakeyhtiössä hänen omistuksensa oli enää alle 30 prosenttia.

Irtautuessaan Syke Tribesta hän oli perustamassaan yrityksessä työntekijänä eikä enää yrittäjänä. 

Immonen on silti yhä yksi Syke Triben omistajista ja tekee yritykselle satunnaisesti konsultointitöitä.

– En ole hylännyt Syke Tribea. Olen erittäin ylpeä yrityksestä ja sen menestystarinasta. Vaikken pystynyt enää palvelemaan Syke Tribea samalla tavalla kuin käynnistäjän roolissa, toivon yhtiölle kaikkea hyvää ja olen edelleen valmis auttamaan sitä.

Immonen kannustaa kaikkia ihmisiä pysähtymään aika ajoin pohtimaan työelämänsä suuntaa.

– On hyvä tehdä välitilinpäätös ja miettiä, olenko menossa oikeaan suuntaan. Itse olen varmaan hautaan saakka yrittäjä, hän naurahtaa.

Hyvä olotila yksinyrittäjäksi ryhtymisestä on säilynyt.

– Olen erittäin onnellinen, ja minulla on todella hyvä fiilis. Homma lähti rullaamaan paljon nopeammin kuin olin osannut odottaa. Hymyilen vieläkin joka päivä aamuin illoin.

Tukahduksissa ollut yrittäjän kipinä on jälleen roihahtanut.

– Minulla on sielun palo kehittää ja luoda jotakin uutta.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen
Avaa pop-up -ikkuna