YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Uusi laki tulee y-tunnuksen menettäneiden avuksi
Työ- ja elinkeinoministeriö on valmistelemassa muutoksia kaupparekisteriä koskevaan lainsäädäntöön. Kuva: Getty Images
23.9.2024 klo 07:01
Uutinen

Poistiko PRH yrityksesi y-tunnuksen? Uusi laki rientää avuksi, mutta ei tässä vaiheessa auta tunnuksensa jo menettäneitä

Lakimuutos ehtinee eduskuntaan loppuvuoden aikana.

Patentti- ja rekisterihallitus ilmoitti viime viikolla, ettei se toistaiseksi poista yrityksiä kaupparekisteristä. Yritysten poistaminen kaupparekisteristä on herättänyt kritiikkiä, kun toimivatkin yritykset ovat menettäneet y-tunnuksensa.

Osa yrityksistä on poistettu kaupparekisteristä puuttuvien tilinpäätöstietojen takia. Olemme aikaisemmin uutisoineet helsinkiläisen yrittäjän Lauri Kovasen tapauksesta.

Nyt työ- ja elinkeinoministeriö on valmistelemassa muutoksia kaupparekisteriä koskevaan lainsäädäntöön. Yrittäjien johtaja Janne Makkulan mukaan poistomenettelyn keskeyttäminen ei tässä vaiheessa auta jo y-tunnuksensa menettäneitä yrityksiä.

– Jos y-tunnus on jo poistettu, prosessia ei voi keskeyttää. Juuri tämän takia lakimuutos tarvitaan, jotta poistetut y-tunnukset voidaan palauttaa lakimuutoksen perusteella.

PRH:sta vahvistetaan, ettei poistomenettely itsessään tarkoita, että yritys palautetaan rekisteriin. 

Poistomenettelyyn kohdistuvat lakimuutokset koskevat jatkossa sekä tilinpäätöksiä että edunsaajailmoituksia. 

Näitä yrityksiä laki koskisi

Makkula kiittelee PRH:ta siitä, että Yrittäjien viesti poistomenettelyn puutteista on kuultu.

– Olemme saaneet hyvän keskusteluyhteyden asiassa. On hyvä, että poistoprosessi on keskeytetty ja lainsäädäntöesitys saadaan mahdollisimman nopeasti lausunnolle. Se on nyt olennaisinta.

Y-tunnuksensa menettäneitä yrittäjiä Makkula kehottaa kärsivällisyyteen.

– Nyt täytyy jotenkin pyrkiä hoitamaan asiat siihen asti, että PRH pystyy palauttamaan y-tunnuksen kaupparekisteriin, hän sanoo.

Työministeri Arto Satonen kommentoi aikaisemmin asiaa ministeriön tiedotteessa. Hänen mukaansa lakimuutoksen lähtökohtana on antaa inhimillisen virheen tai tahattoman erehdyksen vuoksi kaupparekisteristä poistetuille yrityksille mahdollisuus palata kaupparekisteriin PRH:lle tehtävällä hakemuksella.

Lakia on tarkoitus soveltaa yrityksiin, jotka on poistettu rekisteristä vuoden 2023 alusta alkaen.

Eduskuntaan loppuvuoden aikana

Vallitsevassa tilanteessa PRH ei ole palauttanut y-tunnuksen menettäneitä yrityksiä takaisin rekisteriin, jos ne ovat toimittaneet pyydetyt tiedot ilmoitetun aikarajan jälkeen. PRH ei ole muuttanut kantaansa, vaikka tietojen viivästyminen olisi aiheutunut tahattomasta virheestä kuten tilitoimiston huolimattomuudesta.

Aikaisemmin PRH palautti yrityksiä kaupparekisteriin sen jälkeen, kun yritys oli menettänyt y-tunnuksensa poistomenettelyn seurauksena.

– Nykyisessä laissa ei tällaista kirjausta ole ollut. Kyse on muuttuneesta käytännöstä, joka on yllättänyt monen yrittäjän. Asiasta on pyritty tiedottamaan, mutta ehkä tästä prosessista jää silti jotain opittavaa viranomaisille. 

Työ- ja elinkeinoministeriö siirtää lakimuutoksen lausuntokierrokselle näillä näkymin lokakuun alkupäivinä. Makkula ennakoi, että muutos siirtyy eduskunnan päätettäväksi vielä tämän vuoden puolella.

– Lainsäädäntöprosessi ottaa oman aikansa, vaikka tässä pyritään toimimaan mahdollisimman nopeasti. Huonompi vaihtoehto olisi se, että prosessia ei olisi vireillä lainkaan.

Makkulan mukaan yritysten on tärkeä muistaa lakisääteiset velvollisuudet myös jatkossa.

– Tilinpäätöstietojen ja edunsaajatietojen ilmoittaminen on laissa määrätty velvollisuus, joka pitää hoitaa. Uusi lakikaan ei välttämättä pelasta yritystä enää siinä vaiheessa, jos se jättää uudemman kerran velvollisuutensa hoitamatta.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen