12.5.2021 klo 08:47
Uutinen

Mentalisti Pete Poskiparta näkee kulttuurialan tukipaketissa ongelman: “Minäkin voisin hakea, mutta pokeri ei riitä”

Mentalisti pitää kulttuurialan tukipakettia toivottuna ratkaisuna, mutta sen jakoperusteet mietityttävät.

Mentalistina tunnettu Pete Poskiparta on juuri lopettanut etäkeikan ja vastaa puhelimeen. Hän on pitkin koronavuotta kommentoinut tapahtuma-alan ahdinkoa sosiaalisessa mediassa ja kantaa huolta niistä, joille etäkeikkailu ei ole vaihtoehto.

– Omalla kohdallani asiat ovat suhteellisen ok, koska minulla on oma studio ja tein etäkeikkoja jo vuosi sitten ensimmäisten joukossa. Enemmän huolehdin heistä, jotka eivät voi tehdä etäkeikkoja kuten lavastajista ja äänisuunnittelijoista.

Poskiparran etäkeikat ovat rytmittyneet juhla-aikoihin kuten vuodenvaihteeseen ja viime aikoina vappuun.

– Etäkeikkojen sykli vaihtelee paljon. Pyhien aikaan voi olla paljonkin keikkaa ja sitten taas monta viikkoa ettei ole mitään. Esimerkiksi pikkujouluaika oli minulle erittäin hyvä tuloksellisesti, mutta sen jälkeen tammi-helmikuu oli kuollutta.

Mentalisti kertoo kuuluvansa siihen ”onnelliseen” ryhmään esiintyjiä, joille etäkeikat toimivat hyvin. Virtuaaliset välineet toimivat vuorovaikutuksen luomiseen yleisön kanssa.

– Saa homman toimimaan myös etänä. Toki materiaalini on aivan erilaista kuin live-esiintymisissä. Esimerkiksi muusikoille etäesiintyminen on huomattavasti haastavampaa, esimerkiksi äänen laadun suhteen. Ja usein on niin, että esimerkiksi bändille etäkeikan vetäminen ei ole taloudellisesti mitenkään kannattavaa.

”Moni palannut koulun penkille”

Poskiparran lähipiirissä on useita työttömiä lavastajia ja äänisuunnittelijoita, jotka ovat joutuneet pohtimaan yrityksensä alasajoa tai lopettamista.

Moni heistä on vaihtanut alaa.

– Suurin osa tästä porukasta on yrittäjiä. Ei ole välttämättä helppoa lopettaa yritystä, kun on sopimuksia ja velvoitteita, jotka pitää täyttää.

– Tiedän monia, jotka ovat palanneet koulun penkille. Yksikin melko tunnettu esiintyvä taiteilija kouluttautui hierojaksi. Ehkä hän palaa esiintyjäksi jonain päivänä.

Hallituksen ylimääräiseen lisätalousarvioon sisällyttämä tuki kulttuuri- ja tapahtuma-alalle on Poskiparran mielestä enemmän kuin tervetullut, mutta sen jakamisessa on hänen mukaansa haasteita. Kaikkiaan 128 miljoonan euron suuruinen tukipaketti tulee jakoon opetus- ja kulttuuriministeriön kautta. Summasta alan freelancereille osoitetaan 65 miljoonaa euroa. Tämä summa jaetaan apurahoina Taiteen edistämiskeskuksen kautta.

– On hyvä, että tukipaketti tuli, mutta huonoa on se, että se jaetaan freelancereille käytännössä apurahamallilla. Tulonmenetyksiä ei korvata menetysten mukaan, vaan rahaa tarjotaan apurahana työskentelyyn.

Tukipaketin jakoperusteet huolettavat

Poskiparran mukaan ongelmana on tuen epätasainen jakautuminen.

– Ehdoissa ei oteta huomioon niitä, jotka eivät tarvitse mitään tukea. Minullakin olisi mahdollisuus hakea, mutta pokeri ei siihen riitä. Tuki olisi pitänyt kohdistaa niille, jotka ovat menettäneet työnsä ja jotka eivät voi jatkaa toimintaansa yrittäjänä. Tällaisenaan tukihakemus on tyyliltään kuin apuraha johonkin työskentelyyn, vaikka ihmiset hakevat kompensaatiota sille, että työn tekeminen on ollut kielletty.

Poskiparran ensimmäinen livekeikka on kalenteroitu heinäkuulle.

– Henkisesti sillä on suuri merkitys, koska olen toivottavasti yleisön edessä. Kovasti toivon, että pääsemme tekemään keikan. On kieltämättä outoa, että ravintoloissa voi olla ihmisiä, mutta esityksen katsomossa ei saa olla kuin kuusi ihmistä, hän sanoo ja viittaa pääkaupunkiseudun määräyksiin.

Kuva: Jari Santala

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi