YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Mentori haastaa aloittelevan yrittäjän ajattelemaan – ”Tällaista oppia ei saa mistään yliopistosta”
Mainostoimisto Tovarin toimitusjohtaja Jussi Pirhonen kokee saaneensa Suomen Yrittäjien mentorointiohjelmasta kokemusloikan, jossa mentori kertoi hänelle omasta kokemuksestaan kummunneita asioita, joiden oppimiseen olisi muuten mennyt vuosikymmeniä.
Vuosikymmenten opit vuodessa, tiivistää joensuulaisen mainostoimisto Tovarin toimitusjohtaja Jussi Pirhonen Suomen Yrittäjien mentorointiohjelman hyödyn.
– Mentorin kokemuksen avulla pystyy kehittymään vuodessa niin älyttömästi, että muuten siihen voisi mennä vuosikymmeniä, tai sitten ei opi ikinä, hän sanoo.
Pirhonen oli mukana nuorille yrittäjille suunnatussa mentorointiohjelmassa vuonna 2019. Hänen mentorikseen tuli Webforum Finlandin toimitusjohtaja Pekka Kotkajuuri, jolla on parin vuosikymmenen kokemus eri kokoisten yritysten strategiafasilitaattorina sekä Suomessa että kansainvälisesti, hallitustyöstä ja jonkin verran enkelisijoittajuudesta.
Alun perin Pirhonen tutustui mentorointiohjelmaan yhtiökumppaninsa kautta. Kumppani oli käynyt läpi saman ohjelman ja hyötynyt siitä paljon. Niinpä Pirhonenkin päätti mennä mukaan.
– Tiesin, että haluan jeesiä nimenomaan strategiaan, sellaisen mentorin, joka sitä on pyöritellyt.
Sellaisen hän myös sai.
– Kotkajuuri on todella kova ja kokenut tyyppi. Minulla on tuplamaisterinpaperit, mutta tällaista oppia ei saa mistään yliopistosta, Pirhonen sanoo.
Haku Yrittäjien mentorointiohjelmaan päättyy 15.3. Voit hakea mukaan tästä.
Mentorointi oli kokemusloikka
Pirhonen kertoo, että mentorilta hän sai ohjausta, ulkopuolisen superammattilaisen näkemystä ja perspektiiviä. Käytännössä mentorointi tarkoitti sitä, että Pirhonen matkusti Helsinkiin noin kerran kuukaudessa, ja hän sekä Kotkajuuri kävivät läpi joko itse strategiaprosessia, tai akuutimpia asioita, mihin milloinkin oli suurin tarve. Päämäärä oli luoda prosessi, kuinka Tovari voi hioa omien asiakkaidensa strategioita paperilta käytäntöön.
Pirhonen korostaa, että mentorointiohjelmasta oikeasti hyötyäkseen yrittäjän täytyy sitoutua siihen.
– Sitä arvoa ei saa yhdestä tai kahdesta tapaamisesta. Siinä pitää nähdä myös itse vaivaa. Olen ymmärtänyt, että joillakin se on jäänyt kesken.
– Rehellisesti sanottuna itsellänikin oli yksi raskas vaihe sen matkan aikana, mutta silti mentorointi saatiin hyvin jatkumaan. Siitä kiitos Pekalle, hän osasi myös lukea tilannetta.
Pirhonen luonnehtii mentorointia kokemusloikaksi.
– Joitain asioita pitää tehdä hemmetisti, että tulee niissä hyväksi. Tai sitten voi etsiä ihmisen, joka pystyy antamaan oikotien siihen, että pystyy ainakin tiedon tasolla olemaan hyvä. Sitten sitä pitää vielä lähteä tekemään, että tulee oikeasti hyväksi.
Pirhonen arvioi, että mentoroinnista hyötyvät erityisesti ne yrittäjät, joilla on vahva tahto mennä eteenpäin.
Näkökulmaa nuoremmille omista kokemuksista
Pekka Kotkajuuri ryhtyi Yrittäjien mentorointiohjelman mentoriksi asiantuntijaverkosto Boardmanin kautta.
– Olen ollut mukana niin paljossa, olen tällä hetkellä yli 70-vuotias. Ajattelin, että voisihan tässä olla jakamista nuoremmillekin yrittäjille.
Kotkajuuri on toiminut lähes 30 vuotta yrittäjänä, josta yli 15 vuotta konsulttina ja fasilitaattorina, joten mentorinkin rooli oli helppo omaksua.
– Omilla kokemuksillani pyrin antamaan uutta näkökulmaa mentoroitavan bisnekseen, ja samalla haastaa kysymyksillä mentoroitavaa pohtimaan eri asioita, hän kertoo.
Kotkajuuri kokee, että hänellä on annettavaa nuoremmille, ja lisäksi hän haluaa yksinkertaisesti auttaa. Jo ennen Yrittäjien mentorin roolia hän oli tarjonnut apuaan epävirallisesti sitä tarvitseville.
– Nyt kun katson Suomen elinkeinoelämän huippua, niin yllättävän moni auttamistani nuorista kavereista on aika korkealla paikalla.
Vielä 40 vuotta sitten, kun Kotkajuuri toimi esimiehenä, hänen johtamistapansa oli melko autoritaarinen, kuten tuohon aikaan oli tapana. Muutamien sattumusten jälkeen hän kuitenkin tutustui osallistavan johtamisen toimintatapaan.
– Ajatusmallini muuttui, ja rupesin kyselemään alaisiltani, mitä minun pitäisi tehdä toisin, että voisin olla parempi esimies heille. Rupesin lukemaan jopa filosofiaa ja ottamaan käyttöön kaikenlaisia osallistavan johtamisen tapoja.
Tuota taustaa vasten myös mentorointi tuntui Kotkajuuresta luontevalta, sillä siinäkin edistetään yrityksen toimintaa avoimilla, haastavillakin kysymyksillä.
Lue lisää Yrittäjien mentorointiohjelmasta
Parhaimmillaan mentorikin oppii
Kotkajuuri näkee mentorointiohjelmassa myös kehityksen paikan. Ohjelmissa, joissa hän on ollut mukana, mentoreilla ei ole ollut juurikaan sanavaltaa mentoroitavien valintaan. Mentorille olisi myös eduksi tuntea hiukan bisnesaluetta, jolla hän mentoroi.
– Esimerkiksi minulle mentoroitava mainostoimiston yrittäjä sopi hyvin, mutta minulla ei välttämättä olisi annettavaa vaikkapa kahvilayrittäjälle.
Parhaimmillaan mentori-mentoroitava-yhteistyössä mentorikin oppii. Kotkajuuri kertoo, että juuri näin kävi esimerkiksi Jussi Pirhosen kohdalla.
– Jussista ja minustahan tuli tosi hyvä pari, me viihdyimme toistemme kanssa todella hyvin.
Kotkajuuri arvioi, että mentoroinnista hyötyvät eniten yrittäjät, jotka eivät ponnista täysin tyhjästä. Heillä pitäisi jo olla olemassa pieni organisaatio.
– Tällöin yrittäjä tietää jo toiminnan lainalaisuudet. Muuten asiat ovat vielä levällään, on liikaa narunpäitä, joista lähteä vetämään.
Kotkajuuri näkee, että mentorin rooli on olla auttaja, kyseenlaistaja ja opastaja, muttei konsultti.
– Konsultoinnissa mennään jo syvällisesti sisälle liiketoimintaan. Avaavilla kysymyksillä puolestaan saadaan henkilö vastaamaan itse ja ajattelemaan asioita toisesta näkökulmasta.
Lue täältä lisää Yrittäjien mentorointiohjelmasta.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Vinkkaa meille juttuaihe!
Kaisu Puranen