Yrittäjäaktiivisin kunta -palkinnon kävivät vastaanottamassa Merikarvian kunnanvaltuuston puheenjohtaja Juhani Kotiranta, kunnanhallituksen puheenjohtaja Marika Uimaluoto sekä kunnanjohtaja Kimmo Puolitaival. Onnea Merikarvialle!
16.11.2023 klo 13:44
Uutinen

Merikarvia on vuoden 2023 yrittäjäaktiivisin kunta Satakunnassa – Raumalle kunniamaininta

Satakunnassa kunnat ja kaupungit panostavat hyvään yhteistyöhön yritysten kanssa. Viime vuosina on rakennettu myös hyvää yhteistyötä kuntarajojen yli ja ollaan vahvaa vauhtia menossa kohti aitoa ja yhtenäistä yrittäjyysmaakuntaa. Satakunnan Yrittäjät palkitsi vuoden 2023 yrittäjäaktiivisimpana kuntana Merikarvian. Vahva suunnannäyttäjä -kunniamaininta annettiin Raumalle.

Merikarvialla nousujohteinen kehitys

– Merikarvia on jo vuosia panostanut yrittäjämyönteisyyteen ja onkin saanut siitä paljon kiitosta myös yrittäjiltä. Merikarvialla on myös valtakunnan suurin järjestäytymisaste, mikä kertoo tietysti yrittäjäjärjestön merkityksestä, mutta kyllä kunnankin toiminnalla on tähän varmasti suuri vaikutus, Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Nina-Mari Turpela kertoo.

Satakunnan Yrittäjät toteuttaa joka vuosi Yrittäjäaktiivinen kunta -kyselyn, joka on kuntien itsearviointi omasta toiminnastaan. Merikarvialla on ollut tässä kyselyssä nousujohteinen kehitys ja positiivinen suunta on ollut tasainen vuodesta 2017.

– Tämän itsearvioinnin vastaparina on joka toinen vuosi toteutettava Yrittäjien Kuntabarometri, jossa taas kuntien ja kaupunkien yrittäjät pääsevät itse arvioimaan paikkakuntansa toimintaa. Siellä Merikarvian sijoitus on myös noussut vahvasti, joten oikeita asioita on tehty. Vuoden 2020 barometrissa Merikarvia oli Satakunnan kunnista sijalla 8, kokonaisarvosanalla 3,2. Viimeisimmässä, vuonna 2022 toteutetussa barometrissa, Merikarvia oli nostanut arvosanaansa 4,21 ja noussut Satakunnan kärkeen, Satakunnan Yrittäjien järjestöpäällikkö Kari Varis kuvastaa Merikarvian kehitystä.

Palkitsemisen perusteluissa mainitaankin myös se, että Yrittäjien Kuntabarometrin tulokset on käyty Merikarviassa laajalla mittakaavalla läpi, ja mikä tärkeintä, tuloksissa nousseisiin aiheisiin on tehty tarvittavat toimenpiteet. Merikarvialla myös kunnanjohtaja on jo vuosia sitoutunut panostamaan alueen yrityksiin ja yrittäjyyteen.

Yrityksille tärkeät asiat näkyvät päätöksentekoprosesseissa

Kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyydessä tärkeä tekijä on yritysvaikutusten arviointi osana päätöksentekoa. Merikarvialla yritysvaikutusten arviointi onkin laaja-alaisesti käytössä koko hallinnossa ja sitä toteutetaan laajasti kunnan toiminnassa ja tätä myös seurataan useamman kerran vuodessa. Merikarvia on myös sitoutunut panostamaan merkittävästi yritystoiminnan edellytysten kehittämiseen ja tehnyt merkittäviä panostuksia.

Yrittäjille tärkeää on myös kuntien hankintamenettelyt. Merikarvialla hankintamenettely koetaankin yleisesti sujuvaksi ja kunnassa on toteutettu hankintaneuvojan koulutuksia sekä kuntapuolelle, kuin myös alueen yrittäjille. Merikarvialla on käytössä myös avoin ostolaskudata, mikä tuo läpinäkyvyyttä päätöksentekoon. Myös kiireellisten asioiden onnistunut priorisointi lupa-asioissa on saanut kiitosta.

Merikarvialla on panostettu myös yrittäjyyskasvatuksen strategiaan. Strategiassa on mukana myös tänä vuonna Poriin avattu Satakunnan oma yrityskylä. Myös paikallisia yrityksiä hyödynnetään osana koulutusta. Panostukset ovat vaikuttaneet siihen, että yrittäjyys onkin tällä hetkellä Merikarvian suosituin valinnaisaine koulussa.

Vahva suunnannäyttäjä -kunniamaininta Raumalle

Satakunnan Yrittäjät halusi myöntää myös kunniamaininnan Raumalle vahvasta työstä. Myös Raumalla kaupunki on sitoutunut yritysvaikutusten arviointiin kaikissa päätöksissään. Raumalla elinkeinotiimi on aktiivinen ja sen toiminta laajaa kaupungin hallinnossa. Raumalla on myös panostettu yrityspositiiviseen viestintään.


Palkinnot jaettiin Satakunnan Yrittäjien järjestämässä Yrittäjäaktiivinen kunta -seminaarissa Kokemäellä 15.11.

Rauman kaupunginjohtaja Esko Poikela kävi vastaanottamassa kunniamaininnan.

Lisätiedot:
Nina-Mari Turpela | Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja | 040 077 1914
Kari Varis | Satakunnan Yrittäjien järjestöpäällikkö | 050 374 0965
Kimmo Puolitaival | Merikarvian kunnanjohtaja | 044 724 6300