YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

1.11.2018 klo 08:36
Uutinen

Merilappilaisten hyvinvoinnin tukena jo 20 vuotta

FysioKemin 20-vuotista syntymäpäivää juhlistettiin syyskuun alussa juhlakahvittelujen ja avoimien ovien myötä. Kuluva juhlavuosi on ollut yrittäjälle myös haastavaa aikaa.

FysioKemi Ky perustettiin vuonna 1998, ja samoihin aikoihin sen tuleva omistaja Heidi Kaprio valmistui fysioterapeutiksi. Kaprio on toiminut FysioKemin yrittäjänä 14 vuotta. Hän on myös osakkaana perheyrityksessä.

– Yrittäjyys on aina ollut elämässä mukana, lapsesta asti, Kaprio sanoo.

Yrittäjien jäsen FysioKemi tarjoaa monipuolisia palveluja, työfysioterapiasta aina vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen. Heidi Kaprio sanoo, että he erottuvat muista neurologisen kuntoutuksen tarjonnassa. FysioKemissä on myös fysioterapian suoravastaanotto. Jos vaikkapa noidannuoli tai muu äkillinen kipu yllättää, voi suoravastaanotolle mennä ilman lääkärin lähetettä. Ajan voi saada hyvinkin nopeasti.

FysioKemissä työskentelee 10 fysioterapeuttia, viisi ryhmäliikunnan ohjaajaa sekä erityisliikunnan ohjaaja. Kaikenkaikkiaan henkilökuntaan kuuluu 19 työntekijää.

Menossa yrittäjyyden haastavin aika

FysioKemi on toiminut Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluntuottajana. Heidi Kaprio kertoo, että osallistuminen ensimmäiseen Kelan tarjouskilpailuun oli haastavaa. Hänen yrittäjäuransa haastavin aika on kuitenkin menossa juuri nyt. Fysioterapia-alalla eletään murroksen ja epävarmuuden aikaa.

Kela on muuttanut vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen kilpailutuskriteerejä. Nyt painotetaan hintaa selvästi laatua enemmän. Aiemmin Kela on painottanut yksilöterapian kilpailutuksessa laatua ja hintaa samassa suhteessa, mutta nyt hintaa painotetaan 80 % ja laatua vain 20 %.

Heidi Kaprio on monien muiden palveluntarjoajien ohella huolissaan Kelan uusista kriteereistä. Niiden mukaan esimerkiksi täysiin tilapisteisiin riittää seitsemän neliön huone.

– Miten onnistuu liikuntarajoitteisen kuntoutus niin pienessä tilassa, kun aiemmin vaadittiin 12 neliön tila, Kaprio ihmettelee.

– Kun painotetaan hintaa laadun kustannuksella, johtaa se siihen, että alalle tullaan vähäisellä koulutuksella ja tämä taas vaikuttaa kuntoutuksen tasoon.

– Olen investoinut esim. laitteistoon. Henkilökuntaa on myös jatkuvasti koulutettu.

Uusien kilpailutuskriteerien myötä vaativa lääkinnällinen kuntoutus Kelan palveluntarjoajana oli vuodenvaihteessa lähellä päättyä. Onneksi ei päättynyt.

Palvelut paikalliselta toimijalta

Suurin osa FysioKemin asiakkaista tulee julkisen sektorin tai vakuutusyhtiöiden kautta. Yksityisasiakkaita on noin nelisenkymmentä prosenttia.

Tällä hetkellä puhtaita yritysasiakkaita on vähän. Heidi Kaprio kannustaa alueen yrityksiä käyttämään FysioKemin palveluja.

Työfysioterapiaa voi olla mm. fysioterapeuttinen ohjaus ja neuvonta, ergonomialuennot/-infot sekä liikuntaryhmät.

– Yritykset saavat Kelan korvausta työfysioterapiasta ja sen voi ottaa myös muualta kuin työterveyshuollon kautta, Kaprio muistuttaa.

Lisää Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen hankinnoista:

Kelan tiedote 30.10.2018:
Kelan hallitus seuraa tarkasti hankinnoista tehtäviä selvityksiä

Kelan tiedote 30.10.2018:
Kela varmistaa palvelujen alueellisen kattavuuden yksilöterapian hankinnassa

Avaa pop-up -ikkuna